Alois Neruda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alois Neruda
Základní informace
Narození20. června 1837
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí25. ledna 1899 (ve věku 61 let)
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Povolánívioloncellista
Nástrojevioloncello
RodičeJosef Neruda
PříbuzníAmálie Wickenhauserová-Nerudová, František Xaver Neruda a Vilemína Nerudová (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alois Neruda, křtěný Alois Jan (20. června 1837 Kostelec nad Labem[1] - 25. ledna 1899 Praha[2]) byl český violoncellista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl jedním z deseti dětí hudebního skladatele Josefa Nerudy (1804-1876). V mladí se u něj učil a poté na Konzervatoři v Praze u Julia Goltermanna. Po úspěšném ukončení svých studií odešel na místo koncertního mistra do sedmihradského Temešváru, v tehdejších Uhrách. Avšak po třech letech se vrátil zpět do Prahy.

Hrob Aloise Nerudy na Olšanských hřbitovech v Praze

Zde zvítězil v náročném konkursu na sólo violoncellistu Prozatímního a poté Národního divadla. V této funkci pracoval 26 let. Během svého působení v Praze se důvěrně spřátelil s Bedřichem Smetanou, který mu často, jako jednomu z nejlepších instrumentalistů v Praze, svěřoval k premiérové interpretaci svoje skladby. V roce 1879 provedl mimo jiné poprvé i Smetanův kvartet „Z mého života“. Alois Neruda velmi často vystupoval i s Antonínem Dvořákem v jeho komorních skladbách.

Není spřízněn s brněnskou rodinou Josefa Nerudy (1807-1875). Klavíristka Amálie Wickenhauser-Nerudová, houslistka Vilemína Norman-Nerudová, později provd. Hallé, ani jejich bratr violoncellista František nejsou s Aloisem Nerudou spřízněni.[3]

Je pohřben na Olšanských hřbitovech v Praze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]