Vilemína Nerudová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilemína Nerudová
Portrét od George Frederica Wattse
Základní informace
Narození21. března 1838
Brno
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí15. dubna 1911 (ve věku 73 let)
Berlín
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Povoláníhouslistka
Nástrojehousle
OceněníLitteris et Artibus (1863)
Ingenio et arti
Manžel(ka)Ludvig Norman (1864–1869)
Charles Hallé (1888–1895)
DětiLudwig Norman-Neruda
Felix Wilhelm Waldemar Norman-Neruda
RodičeJosef Neruda
PříbuzníFrantišek Xaver Neruda[1], Amálie Wickenhauserová-Nerudová, Alois Neruda a Maria Nerudová (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilhelmine Neruda, křtěná Wilhelmina Marie Františka, používala též jméno Wilma, (21. března 1838, Brno[2]15. dubna 1911, Berlín) byla významná moravská houslistka z hudebnické rodiny. Je možné, že právě její ve své době i v západní Evropě dosti známé příjmení – spíše než to spisovatele Jana Nerudy – se stalo později, v roce 1920, inspirací (ačkoliv náhodnou) pro pseudonym slavného chilského básníka Pabla Nerudy.[3]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Brně do hudebnické rodiny. Její otec Josef byl varhaníkembrněnské katedrále a také další předkové měli pověst mimořádných muzikantů.

Vilemína hru na housle studovala nejprve u svého otce, následně u Leopolda Jansy ve Vídni a poté u Eduarda Hanslicka. Již od svých pěti let koncertovala po Evropě. Hrávala se svými sourozenci – houslistkou Marií a violoncellistou Viktorem (toho po jeho smrti zastupoval další z bratrů, František).

Vilemína koncertovala například i ve Švédsku, kde se jí dostalo uznání od tamního krále. Patřila k interpretkám houslových sonát Edvarda Griega v Anglii. Tou dobou ale působila ve Švédsku. Na konci sedmdesátých let 19. století však tuto zemi opustila a odstěhovala se na Britské ostrovy. I zde patřila k významným houslistkám a koncertovala po celé Evropě. Mezi její příznivce patřeil také princ z Walesu, pozdější anglický král Eduard VII., jenž jí věnoval zámek v Asolu u Benátek.

Závěr života strávila pedagogickým působením v Berlíně, kde v roce 1911 zemřela.

Manželství a rodina[editovat | editovat zdroj]

V letech 1864 až 1869 byla provdána za švédského dirigenta a skladatele Ludviga Normana, s nímž měla dvě děti. Později, v letech 1888–1895 byla vdaná za Charlese Hallého.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Neruda. In: Riemannův hudební slovník.
  2. Matriční záznam o narození a křtu
  3. ROBERTSON, Enrique. Pablo Neruda, el enigma inaugural [online]. letras.s5.com, 2002 [cit. 2024-03-07]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]