Újfehértó

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Újfehértó
Újfehértó
Újfehértó
Újfehértó – znak
znak
Újfehértó – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Časové pásmo+1
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
ŽupaSzabolcs-Szatmár-Bereg
OkresNyíregyháza
Administrativní děleníMályváskert, Újfehértó
Újfehértó
Újfehértó
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha140,9 km²
Počet obyvatel12 218 (2023)[1]
Hustota zalidnění86,7 obyv./km²
Správa
StatusMěsto
StarostaNagy Sándor
Vznik1349
Oficiální webwww.ujfeherto.hu
PSČ4244
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Újfehértó (rumunsky Grigoreşti, německy a v jidiš Ratzfert / ראַצפעֶרט) je město v severovýchodním Maďarsku v župě Szabolcs-Szatmár-Bereg, spadající pod okres Nyíregyháza. Žije zde přibližně 12 tisíc[1] obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Je vzdálené 240 km východně od Budapešti. Nachází se těsně u hranic župy Hajdú-Bihar, asi 11 km jižně od Nyíregyházy. Újfehértó sousedí s městy Balkány, Hajdúdorog, Nagykálló a Téglás. Okolí představuje zemědělsky využívaná rovinatá krajina, půdy jsou většinou písčité.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název znamená nové bílé jezero. Odkazuje nejspíše[zdroj?] na původní slaná jezera, která sídlo ještě v 19. století obklopvala. Ta byla později vysušena aby uvolnila místo pro ornou půdu. Byly nimi postaveny odvodňovací kanály, které ústí do potoka Érpatak.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letecký pohled na budovu místní radnice.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1608.

Na mapách prvního vojenského mapování měla tehdejší obec podobu vesnice, přiléhající k rozlehlému jezeru (Sos-tó). To leželo východně od ní. Západně potom vzniklo další jezero, Szilas-tó.

Na začátku 19. století zde žilo okolo sedmi tisíc lidí. Město tehdy mělo práva pořádat trhy celkem čtyřikrát do roka. Na přelomu 19. a 20. století mělo statut tzv. velké obce. V této době byla postavena radnice, první moderní kavárna a veřejná knihovna.

V roce 1920 se zhruba 11 % místního obyvatelstva hlásilo k judaismu, židovská komunita zde zanikla za druhé světové války. Transporty byli odvezeni do vyhlazovacího tábora Auschwitz (Osvětim).

Ještě před válkou byla obě jezera vysušena a na jejich místě vybudovány kanály, které odvádějí vodu pryč. V této době zde žilo 15 tisíc lidí. Válka si vyžádala 750 obětí mezi místními.

V roce 1960 dosáhl počet obyvatel maxima (15 000), od té doby setrvala klesá. Statut města získalo Újfehértó v roce 1992.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Ve městě stojí kulturní centrum, které nese název podle Ference Zajtiho. Nedaleko od něj je také budova městského muzea. Místní kostel reformované církve je z poloviny 18. století, postaven byl v barokním stylu. Budova radnice je z roku 1905.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Dostupné je po dálnici M3. Severojižním směrem potom vede silnice celostátního významu č. 4, která směřuje z Nyíregyházy do Debrecína. Městem také prochází severo-jižním směrem železniční trať, která spojuje Debrecín s Nyíregyházou.

Známé osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Magyarország helységnévtára. Hungarian Central Statistical Office. 30. října 2023. Dostupné online. [cit. 2023-11-05].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]