Pšeníčko rozkladité

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPšeníčko rozkladité
alternativní popis obrázku chybí
Porost pšeníčka rozkladitého
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďlipnicovité (Poaceae)
Rodpšeníčko (Milium)
Binomické jméno
Milium effusum
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pšeníčko rozkladité (Milium effusum) je druh vysoké trávy z čeledi lipnicovitých.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Roste téměř v celém mírném pásmu Eurasie včetně Japonská a Číny a dále v Severní Americe. V České republice se vyskytuje, místy až hojně, na vlhčích zatravněných pozemcích, ve světlých lužních lesích, v bučinách a okolo potoků. Vyhovuje mu humózní, vlhká půda a polostín.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to vytrvalá trsnatá tráva se stéblem při kvetení vysokým i přes 1 m. Lesklé světlezelené stéblo vybíhá ze štíhlého výběžkatého oddenku. Listy vyrůstající z hladké pochvy jsou chabé, podlouhle kopinaté a stočené tak, že jejich líc je vespod a rub nahoře. Jsou 10 až 20 cm dlouhé a 5 až 15 mm široké, měkké a lysé, na jejich bázi je blanitý jazýček asi 5 mm dlouhý.

Drobné, zepředu jemně zmáčknuté jednokvěté klásky bývají dlouhé 3 až 4 mm a mívají zelenou nebo nafialovělou barvu. Jsou vejčitého tvaru a mají krátké úzké stopky vyrůstající po stranách tenkých, do přeslenů uspořádaných větviček široké a řídké laty. Volné vztyčené latnaté květenství pyramidálního obrysu bývá dlouhé i přes 30 cm a po odkvětu se svěsí. V květu jsou tři tyčinky a dvě pérovité blizny vyčnívající po stranách z klásku. Vespod klásku jsou dvě vejčité bezosinaté, téměř shodně veliké plevy, dlouhé 3 mm. Pluchy, také bez osin, jsou o něco málo kratší. Pšeníčko rozkladité kvete v květnu až červenci. Obilky jsou eliptické, dlouhé asi 2 mm. Je to travina vhodná ke krmení.[3][4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GRIN Taxonomy for Plants: Milium effusum [online]. United States Department of Agriculture, rev. 21.04.2006 [cit. 2010-12-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-11. (anglicky) 
  2. Květena ČR: Pšeníčko rozkladité [online]. Petr Kocián [cit. 2010-12-30]. Dostupné online. 
  3. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Pšeníčko rozkladité [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2010-12-30]. S. 454. Dostupné online. 
  4. AtlasRostlin.cz-Bambusy a trávy: Pšeníčko rozkladité [online]. Tiscali media, a.s., Praha [cit. 2010-12-30]. Dostupné online. 
  5. Flora of China: Milium effusum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA. [cit. 2010-12-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]