Zlaté opojení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zlaté opojení
Původní názevThe Gold Rush
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykyangličtina
Délka96 minut
Žánryněmý film
filmová komedie
romantická komedie
social comedy film
Scénář a režieCharlie Chaplin
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleCharlie Chaplin
Mack Swain
Tom Murray
ProdukceCharlie Chaplin
KameraRoland Totheroh
StřihCharlie Chaplin
Výroba a distribuce
Premiéra26. června 1925
DistribuceUnited Artists
Zlaté opojení na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.
The Gold Rush
Scéna v níž Chaplin jí svou botu

Zlaté opojení (anglicky The Gold Rush) je americký černobílý, němý film z roku 1925, režírovaný Charlie Chaplinem. Chaplin také film produkoval, napsal scénář a ztvárnil hlavní roli, byl jedním z prvních filmů, které tento talentovaný umělec později oživil přidáním zvuku.

Nápad na tento film dostal Chaplin, když si prohlížel obrázky Zlaté horečky na Klondiku z roku 1896. Ve stejném čase i náhodou přečetl knihu o imigrantech, které sníh uvěznil v Sierre Nevadě a tak jim nezbývalo než sníst své boty nebo mrtvoly svých přátel. Chaplin, který věřil, že tragédie a komično nemají daleko od sebe, se rozhodl spojit tyto příběhy deprivace a hororu v komedii. Rozhodl se, že jeho známá postava tuláka by se měla stát zlatokopem, který se připojí k odvážným optimistou rozhodnutým čelit všem nástrahám spojeným s hledáním zlata jako jsou nemoci, hlad, samota, či možnost, že je může kdykoli napadnout grizzly. Ve filmu jsou scény jako Chaplin uvaří a sní svou botu, nebo jak jej jeho vyhladovělý přítel Big Jim vidí jako kuře.

Původně měla hlavní ženskou postavu ztvárnit Lita Grey. Lita však otěhotněla a po sňatku s Chaplinem ji ve filmu nahradila Georgia Hale.

I přesto, že Chaplin byl známý svou proměnlivou náklonností k vlastní tvorbě, na sklonku svého života často prohlašoval, že by si přál, aby právě film „Zlaté opojení“ byl tím, na který by všichni nejvíce vzpomínali.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zlaté opojenie na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]