Chaplin obchodním příručím

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chaplin obchodním příručím
Základní informace
Původní názevThe Floorwalker
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykyangličtina
Délka29 minut
Žánryfilmová komedie
němý film
ScénářCharlie Chaplin
RežieCharlie Chaplin
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleEric Campbell
Edna Purviance
Charlie Chaplin
Lloyd Bacon
Albert Austin
… více na Wikidatech
ProdukceCharlie Chaplin
KameraW. C. Foster
Roland Totheroh
StřihCharlie Chaplin
Výroba a distribuce
Premiéra1916
DistribuceMutual Film
Chaplin obchodním příručím na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chaplin obchodním příručím (anglicky The Floorwalker) je americký němý film z roku 1916. Snímek režíroval Charlie Chaplin a sám si zahrál i hlavní roli Tuláka, který je shodou náhod považován za zaměstnance obchodního domu.

Ve filmu se poprvé na plátně objevil eskalátor, který byl v té době technickou novinkou. Chaplin byl při pobytu v New Yorku náhodným svědkem, jak neznámý muž spadl z pojízdných schodů v nádražní hale. Tato příhoda mu vnukla nápad použít eskalátor jako hlavní rekvizitu groteskních scének v obchodním domě.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Manažer velkého obchodního domu dostane dopis, že bylo odhaleno manko ve výši 80 000 dolarů a že posílají detektiva, aby věc prošetřil. Nechá si zavolat svého zástupce a společně se domlouvají, že z pokladny vezmou i zbytek peněz a zmizí.

Do obchodního domu přichází Tulák a vystavené zboží si nejen prohlíží, ale i hned na místě důkladně zkouší. Prodavač není takovým zákazníkem vůbec nadšen, což vyvrcholí sérií drobných potyček mezi oběma muži. Tulák se při té příležitosti také seznamuje s eskalátorem a zjišťuje, že jízda na něm není tak úplně bez nebezpečí. Nastalého zmatku využívají zloději k nenápadnému přesouvání zboží z regálů do svých tašek. Do obchodu přicházejí detektivové a jeden z nich považuje Tuláka pro jeho výstřednost za pachatele krádeže chybějícího zboží. To opět vede k řadě groteskních honiček.

Tulák a zástupce manažera jsou překvapeni vzájemnou podobou

Zástupce manažera obchodu se o lup z pokladny nechce se šéfem dělit, a tak ho v nestřeženém okamžiku omráčí. Tulákovi se podaří uniknout detektivovi a dostává se až do předpokoje manažerovy kanceláře. Zde se setkává se zástupcem, který se chystá k útěku s penězi. Oba na sebe nevěřícně zírají, jsou si totiž velmi podobní - mají stejné vlasy a stejný knírek pod nosem. Po chvíli se zástupce rozhodne nastalé situace využít a navrhuje Tulákovi, aby si vyměnili úlohy. Tulák by měl práci a zástupce by získal dostatek času k úniku s kradenými penězi.

Záměnu skutečně provedou, vymění si oblečení a zástupce si nasadí Tulákovu buřinku. Avšak při pokusu o nenápadný odchod z obchodu je zástupce chycen a zpacifikován detektivem a prodavačem, považují ho za Tuláka. Pravý Tulák jim asistuje a dostane se tak bezpracně ke kufru plnému kradených peněz.

Mezitím se manažer obchodního domu probere z bezvědomí a zjistí, že peníze jsou pryč. Je mu jasné, že je ukradl jeho zástupce. Spěchá do obchodu a narazí na Tuláka v zástupcově oděvu a s kufrem plným peněz. Rozzuřen ho napadne, ale ani jeden z nich nezaznamená, že kufr spadl na eskalátor a odjel. Vše končí hromadnou pranicí, do které se zapletou i přivolaní policisté.

Herecké obsazení[editovat | editovat zdroj]

Charlie Chaplin Tulák
Eric Campbell manažer obchodu
Edna Purviance jeho sekretářka
Lloyd Bacon asistent manažera
Albert Austin prodavač
Tom Nelson první detektiv - vysoký muž
Charlotte Mineau druhý detektiv - elegantní dáma
Leo White zákazník
Henry Bergman starý muž

Zvuková verze[editovat | editovat zdroj]

V roce 1932 zakoupil filmový producent Amedee J. Van Beuren práva na Chaplinovy komedie studia Mutual za cenu 10 000 dolarů za každou z nich. Opatřil je novou hudbou, kterou složili Gene Rodemich a Winston Sharples, dodal zvukové efekty a znovu vydal prostřednictvím společnosti RKO Pictures. Chaplin nemohl žádnými legálními prostředky tomuto vydání zabránit.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Floorwalker (15 May 1916) [online]. 2016-05-15 [cit. 2019-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. THAKUR, Pradeep. The Most Important People of the 20th Century (Part-II): Artists & Entertainers. [s.l.]: Lulu.com Dostupné online. ISBN 9780557943777. S. 119. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]