Wikipedista:Matej06/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Terapie pravdou (v anglickém originále Shrinking) je americký komediálně dramatický seriál, který vytvořili Bill Lawrence, Jason Segel a Brett Goldstein. Hlavní roli ztvárnil Segel jako truchlící terapeut, který se rozhodne výrazně více zapojit do osobních životů svých pacientů. Ve vedlejších rolích účinkují Harrison Ford, Jessica Williams, Christa Miller, Michael Urie, Luke Tennie a Lukita Maxwell.

Seriál měl premiéru dne 27. ledna 2023 na Apple TV+ a získal pozitivní recenze za herecké výkony, scénář, humor a zkoumání smutku. V březnu 2023 byl seriál obnoven pro druhou řadu.



-


Fargo je americký komediální kriminální seriál, jehož tvůrcem a scenáristou je Noah Hawley. Seriál je založen na stejnojmenném filmu z roku 1996, který režírovali a napsali k němu scénář bratři Coenové, a odehrává se na americkém Středozápadě, především ve Minnesotě, stejně jako seriál. Bratři Coenové byli ohromeni Hawleyho scénářem a souhlasili, že se stanou výkonnými producenty seriálu.[1] Seriál měl premiéru dne 15. dubna 2014 na stanici FX[1] a je vytvořen ve formátu antologie, přičemž každá řada se odehrává v jiném časovém období a na jiném místě, s jiným příběhem a většinou novými postavami a obsazením. Každá řada je silně ovlivněna různými filmy bratří Coenů, na něž se v seriálu objevují četné odkazy.[2]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

První řada[editovat | editovat zdroj]

Druhá řada[editovat | editovat zdroj]

Třetí řada[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtá řada[editovat | editovat zdroj]

Pátá řada[editovat | editovat zdroj]





---

Ayo Edebiri (* 3. října 1995, Boston, Massachusetts) je americká herečka, komička a scenáristka. Ztvárnila roli šéfkuchařky Sydney Adamu v komediálně-dramatickém seriálu Medvěd (2022–dosud), za níž získala cenu Emmy a Zlatý glóbus.





Palm Royale je americká komediální minisérie, kterou vytvořil Abe Sylvia na základě románu Mr. & Mrs. American Pie od Juliet McDaniel.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní role[editovat | editovat zdroj]

Vedlejší role[editovat | editovat zdroj]



--



The Holdovers je americký komediálně-dramatický film z roku 2023 režiséra Alexandera Paynea. Scénář k filmu napsal David Hemingson. Hlavní role ztvárnili Paul Giamatti, Da'Vine Joy Randolph a Dominic Sessa.



---




Sharon Horgan (* 13. července 1970, Hackney, Londýn, Spojené království) je irská herečka, scenáristka, režisérka a producentka. Je známá pro tvorbu a účinkování v komediálních seriálech Pulling (2006–2009), Catastrophe (2015–2019) a Zlé sestry (2022–dosud). Vytvořila také komediální seriály Rozvod (2016–2019), Svět matek (2016–dosud) a Shining Vale (2022–dosud).



Hwang Tong-hjok
Hwang v lednu 2014
Rodné jméno황동혁
NarozeníSoul, Jižní KoreaJižní Korea Jižní Korea
Aktivní roky2000–dosud
Významná dílaHra na oliheň (2022)
Cena Emmy
Nejlepší režie dramatického seriálu
2022Hra na oliheň

Hwang Tong-hjok (korejsky 황동혁, * 26. května 1971, Soul, Jižní Korea) je jihokorejský režisér, producent a scenárista. Známým se stal jako režisér dramatického filmu Dogani a tvůrce akčního seriálu Hra na oliheň, za jehož režii získal cenu Emmy. Časopis Time jej v roce 2022 zařadil na seznam 100 nejvlivnějších lidí světa.[3]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se a vyrůstal v Soulu v Jižní Koreji. Vystudoval obor komunikace na Soulské státní univerzitě. Poté se přestěhoval do Los Angeles, kde studoval filmovou produkci na Univerzitě Jižní Kalifornie.


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b FX’s ‘Fargo’ Cast, EPs on Film Comparisons, Anthology Format, Courting Billy Bob Thornton. The Hollywood Reporter [online]. [cit. 2024-04-18]. Dostupné online. 
  2. ‘Fargo’: A Guide to the Show’s Coen Brothers’ References. Rolling Stone [online]. [cit. 2024-04-18]. Dostupné online. 
  3. Hwang Dong-hyuk: The 100 Most Influential People of 2022. Time [online]. [cit. 2022-10-03]. Dostupné online. (anglicky)