Wikipedista:JirKol/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sbohem, armádo![1][editovat | editovat zdroj]

Autor[editovat | editovat zdroj]

Ernest Hemingway[editovat | editovat zdroj]

Postavy[editovat | editovat zdroj]

              Henry Frederick (vypráví) – americký poručík, velí řidičům ambulance

              Cathrine „Cat“ Barkleyovábritská ošetřovatelka na italsko-rakouské frontě

              Rinaldi „Rin“ – rázný italský chirurg, blízký přítel Henryho

              Knězkněz přidělený na italsko-rakouskou frontu, přítel Henryho

              Helena „Fergy“ Fergusonovákamarádka a kolegyně Cat, nemusí Henryho

              doktor Valentini: zručný chirurg, operoval Henryho koleno v Miláně

              Emiliobarman v hotelu Iles Borromées ve Strese, pomohl s útěkem do Švýcarska

              Bonello, Piani, Passini, Aymořidiči ambulance pod Henryho vedením (ti nejpodstatnější)

              Ginoitalský voják, zapálený vlastenec

Děj[editovat | editovat zdroj]

Odehrává během 1. světové války na italsko-rakouské frontě. Henry slouží jako tenente (poručík) u sanitárního sboru italské armády.

Kniha První[editovat | editovat zdroj]

Když se vrátí z dovolené v Miláně zpět na frontu, sděluje mu Rinaldi, co všechno se událo a změnilo. Dojde řeč taky na Catherine Barkleyovou, ošetřovatelku z britského polního lazaretu, do které je Rin trochu zamilovaný. Rin je později i seznámí a ti si skoro padnou do oka. Když za ní Henry poprvé přijde sám, sdělí mu, že jí v loni zemřelsnoubenec“ a že se bojí deště. Když pak začne pršet, Cat se k němu ze strachu schoulí a začne si namlouvat, že k němu nic necítí, ale nakonec ji pocity přemůžou a ona propadá láskou k Henrymu. Henrymu se krátí čas a za pár dní je poslán spolu s řidiči (Passini, Manera, Gordini a Gavuzzi) na stanoviště na frontu, protože má začít ofenziva. Poté co jen tak stihnou naposled dojet večer do tábora začne boj a ostřelování. Henry s řidiči se schovává do krytu ve stará cihelně, kde je následně trefí rakouský granát, který zabije Passiniho a těžce ranní Henryho na koleni. Henryho ještě na místě ošetří lékaři a naloží do sanitky spolu s ostatními raněnými, kde nad ním jeden muž při převozu do polního lazaretu následně vykrvácí (není řečeno, ale naznačeno). Na pokoji lazaretu ho navštěvují Rin, který mu donese něco k pití a sdělí mu, že možná dostane i medaili za zásluhy za záchranu (i když byl už Passini mrtvý, a tudíž si Henry myslí, že nemá za co dostat medaili) a že se postup přes řeku zdařil, a následně Kněz, který Henryho lituje a říká mu, že mu schází v jídelně. Následně s Henrym vede debatu o válce a oba se znovu shodnou na tom, že válka je naprostá hloupost. Kniha první končí převozem Henryho z pokoje polního lazaretu do nově otevřené americké nemocnice v Miláně a Henryho žádostí o „převelení“ Cat do dané nemocnice.

Kniha Druhá[editovat | editovat zdroj]

Do nemocnice v Miláně doráží Henry časně ráno a zjišťuje, že kromě vrátného, jeho ženy a pár sester tam nikdo jiný není. Do kolektivu sester (paní Gageová (tajně dodává Henrymu alkohol), paní Walkerová a vrchní sestra slečna Van Campenová) se za pár dní přidává i Cat, kterou si ostatní sestry oblíbí, protože si často bere noční, aby mohla trávit čas s Henrym. Henry si konečně uvědomuje, jak moc Cat doopravdy miluje a tím dává volný průběh jejich lásce. Mezitím se vrací doktor od Comského jezera a posílá Henryho na rentgen. Druhý den se za Henrym do pokoje zastavují tři praktici, aby prokonzultovali jeho léčbu. Odhadují mu 6 měsíců na zapouzdření šrapnelu, pak operaci a další čas na rekonvalescenci. To se ale Henrymu nelíbí a nechává si udělat posudek od jiného doktoradoktora Valentiniho. Ten mu nabídne, že ho odoperuje druhý den ráno a Henry souhlasí. Během jeho zotavování se vztah mezi ním a Cat dále rozvíjí – užívají si spolu, chodí na procházky a sledují dostihy. Během tohoto léta také Henry potkává poprvé Fergy. Na konci léta Henrymu dojde dopis z armády, že po doléčení kolena a žloutenky, kterou slečna Van Campenová připisuje jeho přílišnému alkoholismu, musí zpět do služby. Tak stráví ještě poslední večer s Cat v hotelu před nástupem na vlak na frontu, kde se mu Cat svěřuje, že už je tři měsíce těhotná. Henryslíbí, že si ji vezme až se znovu uvidí a ať se dobře stará o „malou Catherine“.

Kniha Třetí[editovat | editovat zdroj]

Henry se znovu vrací do Gorizie, kde na něj čekají Rin, který mu chválí pěkně spravené koleno, a Kněz, který předpovídá brzký konec války. Henry pak cestuje do [./Https://en.wikipedia.org/wiki/Banjšice_Plateau Bainsizzy], kde potkává Gina, který mu vypravuje o aktuální situaci a rakouském dělostřelectvu. Henry si uvědomuje, že jsou v pasti a musí rychle pryč. Ještě té noci se přihání bouřka a začíná rakouská ofenziva. Ale vzhledem k již nízké morálce se dává armáda a obyvatelé zběsile na útěk. Když Henry a řidiči projíždějí Gorizií, zjišťují že ani tam už nikdo není, a tak pokračují ve své cestě do Udine. Nekoordinovaným ústupem se ucpe a zastaví hlavní silnice do Udine a tak Henry přichází s plánem objet kolonu vedlejšími silnicemi aby se vyhnuli případnému bombardování. Cestou Bonello nabere dva četaře, co se ztratili svojí jednotce a nechá je jet s ním. Cestou narazí na prázdný statek, ve kterém se nají a přenocují. Když pak s auty zapadnou do bláta, Henry odhaduje, že by mohli být asi tak 10 kilometrů od Udine. Aby situaci se zapadlými vozy vyřešil, přikazuje oběma četařům, aby pomohli s vyhrabáváním a podkládáním kol sanitek. Když odmítnou ze strachu zajetí nepřítelem, vytáhne na ně Henry pistoli a jednoho z nich zvládne postřelit, ale druhý uteče. Bonello pak prvního v příkopu dorazí Henryho pistolí. Protože se jim vozy vytáhnout nepovedlo, pobrali, co bylo potřeba vydali se pěšky do Udine. Během cesty zahlédli německý štábní vůz a italskou pěší hlídku, která zastřelila Ayma při přechodu přes koleje. Na večer dne, kdy zabili Ayma, dorazil Henry a zbylí řidiči k dalšímu opuštěnému selskému stavení a rozhodli se tam přenocovat. Během noci upozorní Piani Henryho na to, že Bonello není nikde k najití. Oba tedy usoudí, že dezertoval, ale Henry se rozhodne, že radši nahlásí, že Bonello upadl do zajetí. Ráno znovu pokračují do Udine a na cestě potkávají skupinky vojáků, kteří pokřikují mírová hesla, a to, jak válka už skončila. Nakonec dorazí ke větší skupince vojáků, mezi kterými jsou i důstojníci a všechno to směřuje ke břehu Tagliamenta. Na druhé straně mostu přes řeku odchytávají carabinieri (vojenská policie) důstojníky, aby je mohli vyslechnout a následně zastřelit za zradu proti státu. Odchytí si i Henryho, jakožto tenente, a Henry v ten moment nemyslí na nic jiného než na to, že chce žít a znovu vidět Cat. A tak se rozhodne zariskovat, a utíká skokem do Tagliamenty. Po pár hodinách se zachytí o ostrůvek uprostřed řeky, ze kterého pak vyčerpaně doplave na břeh. Kniha třetí končí Henryho naskočením na nákladní vlak do Milána na hlídaném železničním mostě.

Kniha Čtvrtá[editovat | editovat zdroj]

Po příjezdu do Milána Henry zjišťuje, že Cat odjela s Fergy do Stressy. Po tomto zjištění Henry vyhledává Ralpha Simmonse, který mu poskytne informace a civilní oblečení, ve kterém se Henry necítí správně. Poté co Henry dorazí vlakem do Stressy, vyráží do hotelu pro ubytování. Barman Emilio ho informuje od dvou anglických sestrách, co se tam ubytovali o pár dní dříve. Po pár dnech mu Emilio sděluje, že ho hledá italská vojenská policie jako dezertéra, a tak Henry na nic nečeká, a ještě té noci s Cat nasedá na Emiliovu loďku a vydávají se na cestu přes jezero do Švýcarska. Cestou zahlédnou pár hlídek na jezeře, ale nakonec se jim povede se dostat na druhý břeh. Tam je po snídani zatkne Švýcarská policie a pošle je do Locarnu s dočasnými pasy. Dále cestují do Montreux, kde již zůstávají.

Kniha Pátá[editovat | editovat zdroj]

Henry a Cat žijí v domku Guttingenových na úpatí hory na okraji vesnice Montreux, kde jim je dobře. Cat se blíží porod a jsou z toho čím dál více nesví, ale i plní očekávání, a tak se stěhují do Lausanne, aby byli blíže nemocnici. Chvíli poté jde Cat rodit, ale nastávají komplikace – dítě se ne a ne narodit. Nakonec doktoři přistupují po Henryho souhlasu k Císařskému řezu, ale už je pozdě – dítě se oběsilo na pupeční šňůře. Kvůli zdlouhavé operaci ztrácí Cat příliš mnoho krve a umírá v Henryho náruči na porodním sále. Henry tak přichází v jeden den o syna i manželku a v dešti se vrací zpět do hotelu

  1. Sbohem, armádo. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 22444760.