Wikipedista:Franp9am/pokus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trojúhelník, kosečtverec a kruh v rovině.
Jehlan, koule a krychle v protoru.

Geometrický útvar je společný název pro takové množiny bodů, které jsou předmětem studia geometrie, např. úsečka, přímka, rovina, kružnice, koule, mnohoúhelník.[1]. V Ottově slovníku naučném je geometrický útvar vymezen takto[2]:

Nehledíme-li ke hmotě a máme-li z vlatností tělesa na zřetěli pouze jeho tvar, velikost a polohu, myslíme si těleso mathematické, kteréž tedy není nic jiného, než určitě a dokonale omezená část prostoru. Meze tělesa takového jsou plochy, meze ploch jsou linie a tyto jsou omezeny body. Body, linie, plochy a tělesa mathematická, jakož i různá jejich spojení a skupení jmenují se útvary geometrické.

V některých českých středoškoslých učebnicích[3] se pojem geometrický útvar definuje jako množina bodů v rovině anebo (euklidově třírozměrném) prostoru, které popisují něco známeho a pojmenovatelného. Přesné vymezení pojmu v matematické literatuře není a pojem geometrický útvar se používá volně jako slovní spojení, které spjojuje nějakou geometrickou strukturu s tvarem.

Seznam běžných geometrických útvarů[editovat | editovat zdroj]

Ŕovinné geometrické útvary[editovat | editovat zdroj]

Prostorové geometrické útvary[editovat | editovat zdroj]

Zobecnění[editovat | editovat zdroj]

Matematické pojmy zpřesňující a zobecňující pojem geometrický útvar jsou topologický prostor, anebo obecněji bodové množiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Webová encyklopedie co je co
  2. Ottův slovník naučný, Geometrie, svazek 10, str. 34, [1]
  3. POLÁK, Josef, Přehled středoškolské matematiky, Praha : Prometheus, 2008, ISBN 978-80-7196-356-1, s. 414


Kategorie:Geometrie