Wikipedista:Che/není

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tohle není návrh pravidla, ale moje diffovací pískoviště.

Na této stránce jsou návrhy, čím nahradit nebo jak pozměnit pravidlo Wikipedie:Co Wikipedie není.

Návrh č. 1 (Beren)[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie je online encyklopedie a s ní související online komunita lidí zaujatých budováním kvalitní encyklopedie v duchu vzájemného respektu. Je užitečné rovněž vymezit některé věci, kterými Wikipedie není.

Čím Wikipedie není[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není papírová encyklopedie[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není papírovou encyklopedií. Pomineme-li požadavky na ověřitelnost a další body prezentované na této stránce, lze říct, že celkové množství témat, která může pokrýt, ani celkové množství obsahu prakticky nejsou omezena.

Existuje zde omezení rozsahu jednotlivých článků, které je dáno rozumnou velikostí stránek stahovaných uživateli přistupujícími přes dial-up a ohledem na čitelnost vůči všem čtenářům (viz Wikipedie:Velikost článku). Z tohoto důvodu je v rámci přirozeného růstu běžné rozdělit článek do samostatných článků a zanechat na původním místě adekvátní shrnutí daného tématu. Zatímco v tištěných encyklopediích jsou některá témata pokryta jen krátkými statickými články, Wikipedie není omezena množstvím papíru, takže může poskytnout vyčerpávající aktuální zpracování včetně vícera relevantních odkazů, atd.

To také znamená, že nemusíme přesměrovávat jedno téma na jiné obecnější, ale jen částečně ekvivalentní. Mnohem vhodnější je sekce „Podívejte se také na“, odkazující na další informace těsně vázané k tématu.

Wikipedie není slovník[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není slovníkem, návodem užití slov nebo lexikonem žargonu. Články ve Wikipedii nejsou:

  1. Slovníkové definice. Protože Wikipedie není slovník, nevytvářejte prosím články omezující se na definici termínu. Článek by měl většinou začínat dobrou definicí. Pokud však narazíte na článek neobsahující nic než definici, podívejte se, zda nejsou dostupné další informace vhodné k doplnění do encyklopedie. Výjimkou z tohoto pravidla jsou články o kulturních významech jednotlivých čísel.
  2. Seznamem takových definic. Může však obsahovat rozcestníky skládající se z krátkých definic a odkazů na jiné stránky, které se užívají k navigaci a vyjasnění různých významů slova.
  3. Návodem na použití nebo lexikonem slangu a idiomů. Wikipedie neslouží k tomu, abychom se z ní dověděli, jak používat slova, idiomy apod. Neučíme lidi vyjadřovat se jako hackeři nebo dlaždiči. Někdy však může být důležité popsat v kontextu encyklopedického článku, jak se slovo užívá, abychom ilustrovali odlišnost od podobných, často zaměňovaných myšlenek, například u pojmů jako národ nebo svoboda. V některých zvláštních případech může být vhodný článek i o důležité části slangu.

Máte-li zájem pracovat na wiki slovníku, zkuste náš sesterský projekt Wikcionář.

Wikipedie není vydavatel původních myšlenek[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není místem na zveřejňování vlastních myšlenek a analýz či k publikování nových, dříve nepublikovaných informací. Následující věci na Wikipedii nepatří:

  1. Prvotní (vlastní) výzkum, jakým jsou kupříkladu navrhované teorie a řešení, originální myšlenky, definice pojmů, zavádění nových slov atd. Pokud je se zabýváte prvotním výzkumem, publikujte jej na jiných místech, jako například v časopisech, které nechávají články komentovat jinými odborníky, dalších formách tisku či v respektovaných online webech. Wikipedie bude o Vaší práci informovat, jakmile se stane součástí uznávaných znalostí. Ne všechny informace ve Wikipedii pocházejí z časopisů se systémem odborného hodnocení, ale snažte se zajistit, aby Vaše informace byly věrohodné a ověřitelné. Citování knihy, tisku nebo věrohodných webových zdrojů může demonstrovat, že materiál je ověřitelný a není pouhým názorem editora.
  2. Nápady a výtvory. Pokud jste vymysleli nové slovo nebo nový typ tance, není to dobrý materiál pro článek, dokud o něm nebude informovat sekundární zdroj. Wikipedie neslouží k propagaci věcí, které si někdo postavil ve škole!
  3. Úvahy, jejichž cílem je vyjádřit vlastní názor na dané téma. Wikipedie má shromažďovat lidské vědomosti. Není prostředkem k tomu, aby se osobní pohledy staly součástí lidských vědomostí. V neobvyklé situaci, kdy jsou názory jednoho člověka dost významné, je vhodné počkat, až o nich budou psát jiní lidé. Vlastní úvahy na témata vztahující se k Wikipedii jsou vítány ve Vašem uživatelském prostoru nebo v jmenném prostoru projektu Wikipedie.
  4. Názory na současné události jsou zvláštním případem předchozího bodu. I když se současné události jeví tak zajímavé, až probouzejí vášně a lidé mají tendenci vydávat se při propagaci vlastního úhlu pohledu na tenký led, Wikipedie by tomu jako prostředek sloužit neměla. Články musí být vyvážené a v zájmu toho by měly informovat o současných událostech z rozumného odstupu. Autoři ve Wikipedii by se navíc měli snažit psát články, které se nestanou velmi brzy zastaralými.
  5. Diskusní fóra. Prosím snažte se držet úkolu tvořit encyklopedii. Záležitosti týkající se Wikipedie můžete probírat s jinými lidmi ve jmenném prostoru projektu nebo na uživatelských diskusních stránách, problémy týkající se jednotlivých článků řešit na diskusních stránkách článků, ale v žádné případě nezanášejte diskuse přímo do článků.
  6. Zpravodajství. Wikipedie by neměla nabízet zpravodajství o čerstvých událostech z první ruky. Wikipedie není primární zdroj. Oproti tomu náš sesterský projekt, Wikinews se zabývá právě tím a tedy je zamýšlen jako primární zdroj. Wikipedie však má mnoho encyklopedických článků na historicky významná témata, která se aktuálně probírají v tisku a které mohou být v významným způsobem aktuálnější než většina referenčních zdrojů, neboť můžeme do článků zahrnovat nový vývoj a fakta okamžitě, jakmile vejdou ve známost.

Wikipedie není nástroj propagandy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není řečnickým pódiem ani nástrojem propagandy nebo reklamy. Do článků ve Wikipedii proto nepatří:

  1. Propaganda nebo obhajoba jakéhokoli druhu. Článek může samozřejmě objektivně popisovat i takové věci, pokud je dodržena snaha podat věci z neutrálního úhlu pohledu. Pokud chcete přesvědčovat lidi o správnosti svého pohledu na věc, použijte například Usenet nebo si založte blog.
  2. Sebepropagace. Může být lákavé psát o sobě nebo o projektech, v nichž jste silně osobně zainteresován. Pamatujte však, že encyklopedické standardy platí pro takto vytvořené stránky stejně jako pro jiné, včetně požadavku na zachování neutrálního úhlu pohledu, což je obtížné, pokud píšete o sobě. Vytváření nadbytečných odkazů na autobiografické články je neakceptovatelné. Podívejte se na Wikipedie:Autobiografie, Wikipedie:Významnost a Wikipedie:Propagační článek.
  3. Reklama. Články o společnostech a produktech jsou v pořádku, jsou-li psány nezaujatým stylem. Všechna témata článku musí být ověřitelná ze zdrojů mimo organizaci, články o velmi malých „garážových“ společnostech proto budou pravděpodobně nepřijatelné. Externí odkazy na komerční organizace jsou přijatelné jen pokud slouží k identifikaci velkých korporací spjatých s tématem. Mějte prosím na paměti, že Wikipedie nepodporuje žádné podnikatelské aktivity a neúčastní se partnerských programů. Vizte také Wikipedie:Významnost.

Wikipedie není zrcadlo ani úložiště odkazů, obrázků či mediálních souborů[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není ani zrcadlem ani úložištěm odkazů, obrázků nebo mediálních souborů. Všechen obsah vkládaný do Wikipedie bude nemilosrdně editován, aby mohl být zahrnut do encyklopedie. Vložením jakéhokoliv obsahu souhlasíte s jeho uvolněním pro svobodné užití pod GNU FDL.[1] Články ve Wikipedii nejsou:

  1. Pouhou sbírkou externích odkazů ani katalogem stránek. Přidání jednoho nebo více relevantních odkazů s doplňujícími informacemi není nic špatného, nicméně rozsáhlé seznamy mohou způsobovat zakrnění článků a odvést pozornost od účelu Wikipedie. V článcích o tématech s bohatou základnou fanoušků je vhodné uvést odkaz jen na největší fanouškovský web. Vizte Wikipedie:Externí odkazy.
  2. Pouhou sbírkou interních odkazů, s výjimkou rozcestníků, je-li název článku nejednoznačný, a seznamů, které pomáhají s organizací článků.
  3. Pouhou sbírkou public domain děl a dalšího zdrojového materiálu, jako jsou celé knihy nebo zdrojový kód, původní historické dokumenty, dopisy, zákony, proklamace a další materiál užitečný jen ve své originální, nemodifikované podobě. Úplné kopie primárních zdrojů patří do projektu Wikisource, nikoliv do Wikipedie. Na druhou stranu není nic špatného založit článek kopií nějakého volného encyklopedického díla, například článku z Ottova slovníku naučného, pokud autor tohoto článku zemřel před 70 lety.
  4. Pouhou fotografickou či multimediálních galerií bez encyklopedického textu. Chcete-li prezentovat obrázek, poskytněte prosím encyklopedický obsah, nebo zvažte jeho přidání do Wikimedia Commons. Je-li dostupný jako volné dílo na webové stránce, zvažte jeho přidání do Wikipedie:Zdroje obrázků.

Wikipedie není blog, webový poskytovatel ani sociální síť[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není MySpace. Nechtějte po Wikipedii, aby hostovala Váš web, blog nebo wiki. Stránky na Wikipedii nejsou:

  1. Osobní webové stránky. Wikipedisté sice mají své vlastní uživatelské stránky, ale mohou je užívat jen k prezentování informací relevantních k tvorbě encyklopedie. Chcete-li tvořit osobní webovou stráku nebo blog, použijte prosím některého z mnoha poskytovatelů na Internetu, někteří tyto služby nabízejí i zdarma. Zaměření uživatelských stránek by nemělo být vytvářet sociální sítě, ale spíše nabídnout základ pro efektivní spolupráci.
  2. Úložištěm souborů. Prosím nahrávejte jen soubory, které užijete v encyklopedických článcích nebo na projektových stránkách; vše ostatní bude smazáno. Pokud máte více relevantních obrázků, zvažte jejich umístění na Wikimedia Commons, odkud mohou být vkládány do Wikipedie.

Pokud se zajímáte o užití wiki technologie za účelem spolupráce na něčem jiném než tvorbě encyklopedie, i kdyby mělo jít jen o jednu stránku, uvažte, že je zde mnoho webů, nabízejících wiki hosting (zdarma nebo za úplatu). Můžete také instalovat příslušný wiki software na svůj server.

Wikipedie není adresář[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není adresář všeho, co existuje nebo existovalo. Články ve Wikipedii nejsou:

  1. Seznamy volně souvisejících témat jako například citátů, aforismů nebo osob (reálných nebo fiktivních). Pokud chcete vložil seznam citací, vložte je do našeho sesterského projektu Wikiquote. Samozřejmě není nic špatného na tom mít seznamy, jejichž položky jsou známé těsným spojením nebo významnou zásluhou o téma seznamu, například Seznam Nixonových nepřátel. Wikipedie také obsahuje referenční tabulky a informace ve formě tabulek pro rychlou orientaci. Sloučené skupiny menších článků založené na nějakém ústředním tématu jsou jistě povoleny, například Seznam vedlejších postav v Přátelích.
  2. Genealogické záznamy nebo telefonní seznamy. Biografické články by měly být výhradně o lidech, kteří dosáhli určitého věhlasu, prosluli významným činem nebo pronikli do obecného povědomí. Jedním z měřítek významu je, zda o člověku existují články v několika externích zdrojích (ať už online nebo offline). Méně významné osoby mohou být zmíněny v jiných článcích.
  3. Adresáře, adresářové položky, programy rádií a televizí nebo příležitost pro podporu podnikání. Například článek o rádiu by obecně neměl obsahovat seznam budoucích událostí, upoutávky, telefonní čísla, rozvrhy, programy, atd., i když zmínka o hlavních událostech a propagaci je možná. Diskusní stránky článků pak slouží k diskusím o článcích a nikoliv k podpoře podnikání souvisejícího s tématem článku. Wikipedie nejsou zlaté stránky.

Wikipedie není náhodnou sbírkou informací[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není sbírkou náhodných kousků informací. I když je něco 100% pravda, neznamená to automaticky, že je to vhodné přidat do Wikipedie. Články ve Wikipedii nejsou:

  1. Seznamy často kladených otázek (FAQ). Články ve Wikipedii by neměly vyjmenovávat často kladené otázky. Místo toho je třeba zformátovat informace do příslušných článků jako neutrální prózu.
  2. Cestovní průvodce. Článek o Paříži by měl zmiňovat pamětihodnosti jako je Eiffelova věž nebo Louvre, ale už nikoliv telefonní čísla nebo adresy oblíbených hotelů nebo cenu café au lait na Champs-Élysées. Podobné detaily jsou vítány na Wikitravel, ale pamatujte, že kvůli licenční nekompatibilitě nelze vzájemně přesouvat obsah, nejste-li sám držitelem autorských práv k daného textu.
  3. Paměti. Wikipedie není místem, kde vzdát čest zemřelým přátelům a příbuzným. Encyklopedický článek musí obsahovat tvrzení o významnosti osobnosti přesahující hranici pouhého láskyplného vzpomínání.
  4. Návody k použití. I když Wikipedie obsahuje popisy lidí, míst nebo věcí, články v ní by neměly obsahovat instrukce, rady (právní, lékařské nebo jiné), pobídky nebo příručky. To zahrnuje také výuková cvičení, návody, manuály, průvodce hrami a recepty. Netýká se to však projektového jmenného prostoru (Wikipedie:) – v tomto prostoru jsou návody, jak editovat samotnou Wikipedii, velmi vhodné. Chcete-li se zapojit do vytváření příručky nebo manuálu, zkuste se podívat do našeho sesterského projektu Wikibooks.
  5. Internetoví průvodci. Články ve Wikipedii by neměly existovat pouze k popisu podstaty, povahy či služeb, které web nabízí, ale měly by jej popsat encyklopedickým způsobem, nabídnout detaily o úspěších, dopadu a historickém významu. To můžeme činit významně aktuálněji, než většina referenčních zdrojů, neboť můžeme zapracovat nový vývoj a fakta okamžitě poté, co se stanou známými.
  6. Učebnice a komentované texty. Wikipedie je encyklopedický zdroj, nikoliv učebnice. Účelem Wikipedie je prezentovat fakta a nikoliv vyučovat látku daného předmětu. Není vhodné vytvářet nebo přetvářet články, aby se daly použít jako učebnice, s nosnými otázkami a příklady krok za krokem řešených problémů. To náleží našemu sesterskému projektu, Wikibooks.
  7. Shrnutí zápletek. Články ve Wikipedii o dílech zabývajících se fikcí by měly obsahovat kontext reálného světa a analýzu zdrojů, nabídnout detaily o úspěšnosti daného díla, jeho dopadu, historickém významu a neobsahovat jen shrnutí zápletky díla. Shrnutí zápletky je vhodné jen jako jeden z aspektů rozsáhlejšího tématu.
  8. Databáze textů písní. Většina textů písní má chráněná autorská práva. Mezi výjimky patří tradiční písně, jejichž texty jsou volnými díly. Ale i v takovém případě se článek nemůže skládat pouze z textu písně, ale měl by především obsahovat informaci o autorství, datu publikování, sociálním dopadu, atd. Původní texty obecně náleží do Wikisource.
  9. Články o výtvorech a vynálezech. Pokud Vy nebo Vaši přátelé uděláte ve škole nebo v garáži něco neobvyklého, nepište o tom prosím do Wikipedie. Zveřejněte to na svém vlastním webu.

Wikipedie není křišťálová koule[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není sbírkou neověřitelných spekulací. Všechny články o očekávaných událostech musí být ověřitelné a předmětná látka musí poutat dostatečně široký zájem, který by dozajista vedl k založení článku, pokud by se událost již stala. Je vhodné zaznamenat diskusi o budoucích návrzích a projektech, argumenty o jejich vyhlídkách na úspěch či jestli už začala realizace a vše patřičně ozdrojovat. Není vhodné vkládat vlastní názory nebo analýzy. Do budoucnosti zaměřené články o dosud nevydaných produktech (filmech, hrách, atd.) vyžadují zvláštní opatrnost a ujištění se, že nejde jen o reklamu. Především:

  1. Jednotlivé plánované alebo očekávané události lze vkládat jen pokud je událost významná a je prakticky jisté, že se stane. Pokud přípravy na událost ještě nezačaly, je potřeba spekulace o nich velmi pečlivě zdokumentovat. Plán budoucí události může být taktéž vhodný. Píše-li se nyní rok 2007, pak mezi takové přijatelné události patří Americké prezidentské volby 2008 nebo Letní Olympijské hry 2012. Na druhou stranu americké volby v roce 2016 a Letní olympijské hry v roce 2036 nejsou přijatelným tématem článku, protože o nich nelze říct nic netriviálního, co by bylo ověřitelné a nebyl to vlastní výzkum.
  2. Podobně, jednotlivé položky dopředu stanoveného seznamu nebo systematického vzoru názvů přiřazené budoucím událostem nebo objevům nejsou vhodné pro encyklopedické články, jsou-li o nich známé jen všeobecné informace. „Seznam jmen tropických cyklón“ je encyklopedický, ale „Tropická bouře Alex (2010)“ nikoliv, i když je prakticky jisté, že bouře tohoto jména se v Severním Atlantiku vyskytne a bude se pohybovat proti směru otáčení hodinových ručiček. Podobně články o slovech vytvořených na základě předvídatelného numerického systému (jako „septenkvinkvagintilión“) nejsou encyklopedické, nejsou-li definovány autoritou nebo všeobecně zaužívané. Některé vědecké extrapolace jako chemické prvky zdokumentované IUPAC i před jejich izolací v laboratorních podmínkách jsou ale obvykle považovány za encyklopedické.
  3. Články předkládající extrapolaci, spekulaci nebo „historii budoucích událostí“ se řadí mezi primární zdroje a z tohoto důvodu jsou nevhodné. O významných uměleckých pracích, referátech a důvěryhodném výzkumu, i když je jejichž podstatou předpověď, však články máme a měli bychom mít. Články o Hvězdných válkách a Star Treku jsou vhodné, ale článek „Zbraně, které sa budou používat ve III. světové válce“ není.

Wikipedie není cenzurována[editovat | editovat zdroj]

Obsah Wikipedie můžou někteří čtenáři považovat za diskutabilní nebo urážlivý. Každý čtenář Wikipedie může upravovat články a změny se zobrazí okamžitě bez jakékoliv kontroly zaručující vhodnost nebo přesnost, takže Wikipedie nemůže zaručit, že články nebo obrázky budou vhodné pro všechny čtenáře nebo že budou splňovat zvláštní sociální nebo náboženské normy či požadavky. Zatímco zjevně nevhodný obsah (jako irelevantní odkazy na tzv. en:shock sites) je obvykle okamžitě odstraňován, některé články mohou standardně obsahovat odmítaný text, obrázky nebo odkazy, jsou-li relevantní vzhledem k tématu (např. článek o pornografii), neporušují existující pravidla Wikipedie (především Neutrální úhel pohledu) ani zákony amerického státu Florida, kde se servery Wikipedie fyzicky nacházejí.

Předchozí pokyny se vztahovaly k článkům na Wikipedii. Následující se aplikují na diskuse ve Wikipedii.

Co není komunita Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není bitevní pole[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není místem k projevům nevraživosti, vnášení osobních konfliktů, živení zášti nebo strachu. Dělat z diskusí na Wikipedii osobní bitvy je v přímém rozporu s našimi pravidly a cíly.

Od každého uživatele se očekává, že bude komunikovat s ostatními zdvořile, klidně a v duchu spolupráce. Nikdy neurážejte, neobtěžujte a nezastrašujte ty, kteří s Vámi nesouhlasí. Raději namísto toho přistupte k věci inteligentním způsobem a usilujte o kultivovanou diskusi. Pokud uživatel vůči Vám jedná nezdvořile, agresívně, odmítá spolupracovat, uráží, snaží se vás obtěžovat nebo zastrašit, nedává Vám to právo jednat stejně vůči němu („on začal!“). Buďto odpovídejte výhradně na konkrétní věci a ignorujte jejich negativní zabarvení nebo ignorujte celou zprávu, byť má i relevantní části.

Pokud konflikt pokračuje a ruší vás nebo jiné, postupte jej proceduře řešení konfliktů.

Nevytvářejte ani nemodifikujte články jen abyste dokázali své tvrzení.

Neužívejte Wikipedii k pohrůžkám právními kroky nebo jiným výhrůžkám Wikipedii, wikipedistům, Wikimedia Foundation; jinou věcí je diskuse nad právními problémy.[2] Výhrůžky nejsou tolerovány a mohou vést až k zákazu editovat Wikipedii.

Wikipedie není anarchie[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie je svobodná a otevřená, ale omezuje svobodu a otevřenost tam, kde kolidují s cílem tvořit encyklopedii. V souladu s tím Wikipedie není fórem pro neregulovanou svobodu projevu. Fakt, že Wikipedie je otevřený samosprávný projekt, neznamená, že má taky za účel zkoumat možnosti anarchistických komunit. Naším cílem je budovat encyklopedii a nikoliv testovat meze anarchismu. Vizte také meta:Power structure.

Wikipedie není demokracie[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není demokratický experiment. Primární metodou hledání konsenzu je diskuse a nikoliv hlasování. Ačkoliv uživatelé občas užívají průzkumy jako test konsenzu, hlasování bohužel často diskusi spíše zbrzdí než pomůže. Je tedy třeba je užívat s opatrností a nechápat jako zavazující.

Wikipedie není byrokracie[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie není simulací právního systému či soudu a ačkoliv pravidla mohou dělat věci jednoduššími, nejsou účelem komunity a zahlcení pravidly bychom se obecně měli snažit vyhnout. Stane-li se třeba při vkládání nominace nebo návrhu procedurální chyba, nemělo by se to stát automaticky důvodem zneplatnění onoho příspěvku. Ctěme ducha pravidel a nelpěme na liteře. Spory by se měly řesit diskusí a nikoliv trváním na každém slovu pravidel.

Když si nevíte rady[editovat | editovat zdroj]

Nevíte-li, co by mělo nebo naopak nemělo být v článku, zeptejte se v duchu, co by asi čtenář očekával, že najde pod stejným názvem v encyklopedii. Podívejte se na předchozí rozhodnutí komunity na stránce Wikipedie:Archiv hlasování o smazání.

Nevíte-li, nejsou-li výše uvedené zásady porušovány, zvažte:

  • Úpravu obsahu článku (normální editací)
  • Změnu stránky v přesměrování, čímž se zachová historie
  • Nominaci stránky Wikipedie:Hlasování o smazání, není-li ji možné smazat rychlejšími postupy, například rychlým smazáním. Přečtěte si tamní diskuse, získáte lepší přehled, jakým příspěvkům hrozí smazání a jakým ne.
  • Změnu pravidel na této stránce předepsaným postupem.

Čím není uživatelská stránka[editovat | editovat zdroj]

Hlavní článek: Wikipedie:Uživatelská stránka

Většina zásad zde uvedených platí i pro uživatelské stránky. Vaše uživatelská stránka není osobním webem ani blogem. A co je ještě důležitější, Vaše uživatelská stránka není Vaším vlastnictvím. Je součástí Wikipedie a existuje, aby usnadnila spolupráci mezi wikipedisty, ne pro Vaši sebepropagaci. Detaily najdete na Wikipedie:Uživatelská stránka.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Některé obrázky a další multimediální soubory však mohou být dostupné pod jinými licencemi. Vizte též Wikipedie:Autorské právo.
  2. Věříte-li, že Vaše zákonná práva jsou porušována, můžete to diskutovat s wikipedisty, kterých se věc týká, přednést problém na některém z mailing listů, kontaktovat Wikimedia Foundation nebo v případě porušení autorských práv jej zanést na stránku Wikipedie:Porušení práv.

Podobná pravidla na sesterských projektech[editovat | editovat zdroj]

Podívejte se také na[editovat | editovat zdroj]