Wikipedie:WikiProjekt Wiki Loves Monuments/Co fotit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní strana 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Co fotografovat Pravidla a návody Diskuse Úkoly

Viz též wikiprojekt Seznamy památek


Klikatelná mapa se seznamy kulturních památek v Česku podle okresůTřebíčÚstí nad OrlicíBruntálKarlovy VaryMělníkJablonec nad NisouPříbramKroměřížPlzeň-městoVsetínDěčínChebRakovníkZlínPelhřimovSvitavyPraha-západBlanskoPrachaticeLiberecHavlíčkův BrodBenešovHradec KrálovéČeská LípaRokycanyHodonínŽďár nad SázavouPraha-východKarvináNáchodSemilyLitoměřiceČeské BudějoviceKolínBerounOlomoucDomažliceJihlavaKutná HoraSokolovOstrava-městoJeseníkČeský KrumlovMladá BoleslavPlzeň-jihNový JičínJindřichův HradecTrutnovFrýdek-MístekŠumperkBrno-městoBrno-venkovMostPísekJičínChrudimNymburkTachovTeplicePlzeň-severKladnoPardubiceKlatovyVyškovChomutovOpavaZnojmoLounyPrahaProstějovUherské HradištěStrakoniceBřeclavÚstí nad LabemPřerovRychnov nad KněžnouTábor
Klikatelná mapa se seznamy kulturních památek v Česku podle okresů

Seznamy památek[editovat | editovat zdroj]

Seznam státem vyhlášených nemovitých kulturních památek je dostupný ve státní databázi MonumNet (monumnet.npu.cz), spravované Národním památkovým ústavem. K vyhledání památky lze použít i jiný seznam, který obsahuje identifikační číslo památky dle MonumNetu, například seznamy správců památek či jiných orgánů památkové péče atd. V přehledu odkazů na webu Národního památkového ústavu jsou některé další seznamy (typově orientované, regionální...). Další informace jsou dostupné v Integrovaném informačním systému památkové péče. Zvláště doporučené jsou seznamy kulturních památek na Wikipedii, které obsahují ikonky usnadňující nahrání fotografií a jejich označení pro soutěž.

K vyhledání památek a nahrání fotografií lze použít seznamy nemovitých kulturních památek, které z podnětu této soutěže byly systematicky vytvořeny a jsou podle databáze MonumNet průběžně udržovány na české verzi Wikipedie, případně obdobné seznamy kulturních památek v České republice na jinojazyčných verzích Wikipedie. Seznamy nemovitých kulturních památek České republiky jsou dostupné na české verzi Wikipedie v kategorii Seznamy kulturních památek v Česku. Jednotlivé položky v seznamech jsou opatřeny nahrávacími ikonkami, které předvyplněním některých údajů a automatickým vložením kódu označujícího soutěžní snímky usnadňují nahrávání fotografií do úložiště Wikimedia Commons pomocí speciálního nahrávacího formuláře. (Seznam národních kulturních památek České republiky není uzpůsoben k automatickému nahrávání soutěžních fotografií pomocí ikonky, příslušnou národní kulturní památku vyhledejte v seznamech kulturních památek podle okresů či sídel.) Tyto seznamy nejsou jen pomůckou pro soutěž, ale především integrální trvalou součástí projektu Wikipedie. Účastníci soutěže jsou zváni i ke dlouhodobé spolupráci na tvorbě a zdokonalování Wikipedie, například seznamů památek a článků o památkách.

  • Podle databáze MonumNet bylo k 1. září 2014 v České republice evidováno 40 302 nemovitých kulturních památek. Pro srovnání: v Polsku během ročníku 2011 bylo předmětem fotografování cca 64 tisíc památek.
  • Památkově chráněné jsou i leckteré objekty, které už fakticky zanikly nebo ztratily hodnotu, ale ochrana z nich ještě nebyla sňata. Fotografie takových objektů jsou v projektu Commons i v článcích na Wikipedii také vítány.
  • Databáze MonumNet evidovala k 1. září 2014 též 3213 bývalých památek, které již nejsou chráněny, protože zanikly nebo jim byla z jiného důvodu (například kvůli ztrátě památkové hodnoty nebo změně hodnotících kritérií) odejmuta ochrana. V projektech Wikipedie a Wikimedia Commons jsou fotografie dřívějšího i současného stavu bývalých památek taktéž vítány. Do seznamů památek na Wikipedii však bývalé památky ještě nejsou v plném rozsahu zapracovány.
  • Do projektu Wikimedia Commons jsou v zásadě v neomezeném počtu přijímány i fotografie těch památek, které už v článcích a seznamech na Wikipedii, v projektu Wikimedia Commons nebo v rámci téhož či předchozích ročníků soutěže WLM nějaké fotografie mají.

V projektech Wikimedia Commons a Wikipedie jsou i vítány i snímky dalších památkově cenných objektů a území, které nejsou uvedeny v oblastních seznamech kulturních památek:

Označení fotografií[editovat | editovat zdroj]

Pokud nahráváte fotografie jiným způsobem než pomocí ikonky v seznamu památek nebo obdobného speciálního nástroje, je užitečné na popisnou stránku fotografie v projektu Commons umístit šablonu {{Cultural Heritage Czech Republic|<kód památky>}} se správným identifikačním číslem památky.

Fotografie ze zahraničí[editovat | editovat zdroj]

Čeští fotografové mohou přispět i svými fotografiemi zahraničních památek, popřípadě se s nimi zúčastnit místního kola soutěže Wiki Loves Monuments, pokud příslušná země je do soutěže zapojena. Pokud v šabloně {{Wiki Loves Monuments 2016|cz}} nahradíte písmena "cz" kódem dané země, popřípadě též doplníte šablonu s identifikačním číslem památky, bude snímek zařazen do soutěžního kola pořádaného v dané zemi, je-li v ní organizováno.

Sousední země:

Starší verze textu[editovat | editovat zdroj]