Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Wiki Loves Monuments/Co fotit

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je hezké, že se jako vodítko stanoví seznam památek. Ale jak jsem si všiml i v některých národních diskusích WLM, i tam se poukazuje na příklady typu, kdy v jedné ulici je několik prakticky stejných domů, ze kterých je třeba jeden "chráněný" (na nějakém úředním seznamu). Tedy i jakoby upřednostňovaný pro dokumentaci. Je ovšem možné, že to prostě není problém Wikipedie, a ať si každý má fotky "nepamátek", kde chce. --MONUDET (diskuse) 3. 4. 2012, 21:17 (UTC)

Je jasné, že ne všechny památky jsou zákonem chráněné - mnohé památky budou vyhlášeny třeba za pár let, ač tu hodnotu mají už teď, a některé třeba nebudou vyhlášeny nikdy, ač jsou cennější než leckterá registrovaná památka. Ale nějak ta soutěž vymezena být musí. Nesoutěžně je možné na Commons nahrávat prakticky cokoliv tohoto typu, takže fotografové se soutěžními podmínkami rozhodně nemusejí omezovat. Je ovšem otázkou, jestli a jakým způsobem do soutěže zahrnout památkové zóny a památkové rezervace, čímž by se okruh objektů k soutěžnímu focení značně rozšířil. --ŠJů (diskuse) 6. 8. 2013, 22:52 (UTC)

Podoba stranky[editovat zdroj]

Tak nevim, tato soucasna esejovita podoba stranky mi pro nahodneho navstevnika-ucastnika souteze prilis navodna neprijde. Stara podoba mi prijde prehlednejsi a po par drobnych upravach by byla znovu pouzitelna. Take by se dala rozsirit i o podseznamy (viz moje dilna), coz by zvysilo sanci ucastnika najit si tam "tu svoje mesto" (znalost okresniho cleneni v soucasne dobe bych neprecenoval), ale se stranka dosti natahla. Dalsi moznosti je jit cestou klikaci mapy (viz kolegove z Francie File:Map of France with departements - WLM.svg. --Jklamo (diskuse) 29. 8. 2013, 15:55 (UTC)

Souhlasím. Když jsem několikrát ukazoval soutěž známým, vždycky jsem je po přijítí na tuto stránku raději sám hned nasměroval na ten jeden tlustý odkaz uprostřed textu, protože jsem je chtěl ušetřit dlouhého čtení. Bohužel dnes lidi čtou neradi a zvlášť když se už pro soutěž nadchnou, chtějí hned začít přispívat a nebaví je muset si předtím přečíst spoustu pravidel (i když je určitě užitečné vědět něco víc o tom, čeho se účastním, ale k tomu se asi dostanou až časem, po nějaké první zkušenosti). Zkusil jsem právě přispět ke zlepšení situace přidáním velké klikací mapy, která je myslím dost intuitivní a viditelná na to, aby rychle obsloužila právě takovéto nováčky nebo naopak lidi, kteří už vědí, co hledají. Uvidíme, jak to (ne)bude fungovat. Blahma (diskuse) 17. 9. 2013, 09:52 (UTC)
Diky za mapku, mne se moc libi, pro ucastniky je myslim prinosna a bude vyuzitelna i v budoucich rocnich. --Jklamo (diskuse) 17. 9. 2013, 10:44 (UTC)
Mapka je úplně skvělá. A to nejen pro soutěž, ale i k prostému hledání památek a jejich dokumentace i stránek. Někomu nevadí abecední seznam okresů, ale když je pěkně vidíte vedle sebe, tak je to nejrychlejší orientace. A když si nejste jistí, pomůže popis. Mocné usnadnění. Teď by to chtělo mapky okresů s obcemi... --MONUDET (diskuse) 17. 9. 2013, 12:18 (UTC)

Děkuju za chválu klikací mapy. Moc mne těší, že se líbí a hodí. Dost možná je to můj nejlepší příspěvek k letošnímu WLM, protože umělecký fotograf ze mne asi nikdy nebude :-) Teď jsem ještě oblasti ze staré mapy transformoval na jinou mapu, která ukazuje i popisy všech okresů a tlustší čarou hranice krajů, aby bylo trefování se do toho správného okresu ještě o něco snazší. Bylo to zajímavé cvičeníčko z geometrie :-) Do budoucna by se mohla takto udělat nějaká obecná klikací mapa okresů i pro všemožné další seznamy. Co se týče mapek okresů, ty by asi šly vzít z OpenStreetMap - trošku jsem s tím teď experimentoval a není těžké si od nich vytáhnout souřadnice hranic všech obcí v jednotivých okresech a dokonce to mají propojené na články o těch obcích u nás na Wikipedii. Ale do toho už se asi letos nepustím, protože taková hromadnější práce by už chtěla větší přípravu, i aby se ty mapy pak mohly dát aktualizovat co nejvíc automaticky. Navíc je šance, že příští rok bude WLM už propojené na Wikidata, což by mohlo oproti letošku další věci usnadnit. Blahma (diskuse) 19. 9. 2013, 03:04 (UTC)

Nevím, jestli mohu, ale doporučil bych vrátit se ke komunikaci s kolegy IT v kasematech NPÚ. Tam jednak bylo loni domluveno, že bude hledána cesta k technické podpoře či spolupráci; k tomu ale přes první přísliby po jednáních se statutárními představiteli o záštitě apod. nesporných důležitostech už nedošlo. A jednak pokračuje technický vývoj památkového GIS, ale i veřejně dostupných částí obsahu. Věřejná zpřístupnění jsou komplikována licencemi kolem map, evidence nemovistostí apod., což je třeba považovat z logické a postupný vývoj za nutný. Kolegové bohužel jen ojediněle informují o inovacích ve zpřítupnění dat či technických pokrocích, což jim průběžně vyčítám. Nicméně bych viděl jako úkol všech zainteresovaných vyhýbat se duplicitám. Věřím, že by se našly postupy a dělby, které by prospívaly všem zainteresovaným, ale především těm, kdo hledají informace o památkách. Připomenu mapový nástroj NPÚ na příkladu Brna. Podrobný popis k tomu trochu chybí, ale lze poznat, že tam jsou památky i evidované nepamátky. Idealista by si dovedl v bublině představit i odkaz na údaje o památce dostupné na Wikipedii. --MONUDET (diskuse) 19. 9. 2013, 05:33 (UTC)
Na vedení jednání s NPÚ jsem malý pán (a hlavně to mají už rozjeté jiní lidi z WMCZ, kteří se v tom vyznají mnohem líp), ale pokud je taková eventualita, nabízím se tedy, že pokud někdo něco rámcově dohodne, jsem ochotný jako informatik konzultovat s jejich informatiky různé postupy či třeba i přímo zpracovat nějaká data nebo propojit nějaké databáze. To mne celkem baví a s tím mohu pomoci ostatním, kteří to neumí. Blahma (diskuse) 19. 9. 2013, 09:43 (UTC)

Povodně a památky[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že se přes opakované dotazy nevyskytlo řešení, jak označovat fotky pro tuto speciální kategorii, dovoluji si navrhnout (primitivní, ale intuitivní) toto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Povodn%C4%9B_a_pam%C3%A1tky Zatím jsem tuto kategorii zaplnil dvěma fotkami. Pokud organizátoři přijdou s něčím lepším, lze ji snadno zrušit. JiriMatejicek (diskuse) 19. 9. 2013, 10:45 (UTC)

Detaily, drobnosti...[editovat zdroj]

V odst. Fotografie ze zahraničí je v šabloně rok 2013 - asi má být 2014. Ale nemusel jsem něco pochopit. --MONUDET (diskuse) 16. 8. 2014, 19:14 (UTC)