Nápověda:Jmenný prostor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wikipedie:Jmenný prostor)
Zkratka:
  • WP:JP
    Nápověda:JP

Jmenné prostory (angl. namespaces) na Wikipedii slouží k oddělení vlastního encyklopedického obsahu tvořeného články od dalších pomocných stránek Wikipedie. Za tímto účelem jsou názvy těchto stránek, například kategorií, nápovědy nebo uživatelských stránek – na rozdíl od článků v hlavním jmenném prostoru – opatřeny pevně danými předponami tvořenými názvem jmenného prostoru a dvojtečkou (bez mezer). Například stránka, kterou právě čtete, patří do jmenného prostoru Nápověda a uživatelské stránky patří do jmenného prostoru Wikipedista a mají proto název v podobě Wikipedista:Uživatelské jméno.

Rozdělení na jmenné prostory zpřehledňuje encyklopedii a poskytuje možnosti pojmenovat např. kategorii stejně jako se jmenuje již existující encyklopedický článek. Kromě toho stránkám dle jejich účelu technicky přiřazuje některé speciální funkce. Díky tomu jsou například propojeny uživatelské stránky s příslušným účtem a diskusní stránky s diskutovaným článkem, na stránce kategorie se zobrazuje seznam zařazených článků nebo je umožněno vložení šablony.

Základní prostory[editovat | editovat zdroj]

Na všech projektech Nadace Wikimedia, stejně tak i na české Wikipedii, lze nalézt následující jmenné prostory:

  • hlavní jmenný prostor – obsahuje vlastní encyklopedické články. Ty se jmenují přímo svým názvem bez jakékoli přidané předpony. Pokud je předpona z jakéhokoliv důvodu nezbytná, pouze se před název článku přidá dvojtečka. Spadá sem např. Matematika, Karel Čapek, … Patří sem i seznamy, rozcestníky a přesměrování.
  • Wikipedista (angl. User) – obsahuje uživatelské stránky a podstránky jednotlivých wikipedistů. Na tyto stránky se lze dostat např. kliknutím na wikipedistovo jméno v historii změn, v seznamu posledních změn, nebo v podpisu v diskusích.
  • Wikipedie (angl. Project) – obsahuje stránky o Wikipedii jako takové, např. Wikipedie:Pod lípou, Wikipedie:Diskuse o smazání, …
  • Soubor (angl. File) – obsahuje multimediální soubory i stránky s jejich popisky nahrané na Commons (obrázky, videa, zvuky, apod.). Pokud je cílem odkazovat na stránku s popisky souboru a ne soubor zobrazovat, pouze se před název souboru přidá další dvojtečka, např. [[:Soubor:Wikipedia-logo-v2-cs.svg]] (což vytvoří Soubor:Wikipedia-logo-v2-cs.svg).
  • MediaWiki (angl. MediaWiki) – obsahuje překlady původně anglických textů systémových hlášení, jejichž seznam je na stránce Speciální:Všechna hlášení. Stránky v tomto jmenném prostoru mohou upravovat pouze správci a správci rozhraní (některé z nich pouze správci rozhraní).
  • Šablona (angl. Template) – obsahuje šablony, tzn. znovupoužitelné části stránek, jejichž ručně udržovaný seznam je na stránce Wikipedie:Šablony. Text stránky z tohoto jmenného prostoru lze do libovolné jiné stránky vložit vepsáním názvu šablony (bez předpony Šablona:) uzavřeného do dvojitých složených závorek (např. {{Pahýl}}) na místo v textu stránky.
  • Nápověda (angl. Help) – obsahuje stránky s nápovědou k Wikipedii, např. tuto stránku nebo Nápověda:Kategorie, Nápověda:Obrázky, …
  • Kategorie (angl. Category) – obsahuje stránky kategorií, jejichž seznam je na stránce Speciální:Kategorie. Pokud je cílem odkazovat na stránku kategorie a ne stránku do kategorie zařadit, pouze se před název kategorie přidá další dvojtečka, např. [[:Kategorie:Matematika]] (což vytvoří Kategorie:Matematika).

Lokální prostory[editovat | editovat zdroj]

Na české Wikipedii lze nalézt navíc ještě následující jmenné prostory:

Virtuální prostory[editovat | editovat zdroj]

Na všech projektech Nadace Wikimedia, stejně tak i na české Wikipedii, lze nalézt také jmenné prostory, které neobsahují skutečné stránky, které by šlo editovat, ale různé dynamicky vytvářené výstupy systému Wikipedie:

  • Speciální (angl. Special) – obsahuje různé nástroje pro wikipedisty umožňující získávat informace z databází systému Wikipedie, jejichž seznam je na stránce Speciální:Speciální stránky.
  • Média (angl. Media) – odkazuje přímo na soubory nahrané na Commons a ne na stránky s jejich popisky.

Diskusní prostory[editovat | editovat zdroj]

Ke každému jmennému prostoru z výše uvedených, s výjimkou virtuálních jmenných prostorů Speciální a Média existuje přidružený jmenný prostor obsahující diskusní stránky k příslušným stránkám v daném prostoru. Názvy těchto jmenných prostorů se odvozují od názvu příslušného základního jmenného prostoru, před který se přidává přívlastek Diskuse (s/k/ke), např. Diskuse:Matematika, Diskuse k nápovědě:Jmenný prostor, Diskuse k šabloně:Pahýl, atd. Na tyto stránky se lze dostat kliknutím na odkaz Diskuse u příslušné stránky. Tyto diskusní prostory se nepovažují za součást jednotlivých základních jmenných prostorů.

Shrnutí variant[editovat | editovat zdroj]

Názvy jmenných prostorů jsou na české Wikipedii v češtině, ale lze použít i původní anglický název jmenného prostoru (např. Speciální:Recentchanges vedle Speciální:Poslední změny). Tato vlastnost zajišťuje snadnou orientaci i pro cizojazyčné uživatele a správce systému Wikipedie.

V tabulce níže je kompletní seznam všech jmenných prostorů na české Wikipedii s jejich českým i anglickým názvem, přidělenými čísly a systémovými proměnnými:

Proměnná Číslo Český název Anglický název
NS_MEDIA 00-2 Média Media
NS_SPECIAL 00-1 Speciální Special
NS_MAIN 0000 hlavní prostor (bez názvu)
NS_TALK 0001 Diskuse Talk
NS_USER 0002 Wikipedista User
NS_USER_TALK 0003 Diskuse s wikipedistou User talk
NS_PROJECT 0004 Wikipedie Wikipedia (nebo Project)
NS_PROJECT_TALK 0005 Diskuse k Wikipedii Wikipedia talk
NS_FILE 0006 Soubor File (nebo Image)
NS_FILE_TALK 0007 Diskuse k souboru File talk (nebo Image talk)
NS_MEDIAWIKI 0008 MediaWiki MediaWiki
NS_MEDIAWIKI_TALK 0009 Diskuse k MediaWiki MediaWiki talk
NS_TEMPLATE 0010 Šablona Template
NS_TEMPLATE_TALK 0011 Diskuse k šabloně Template talk
NS_HELP 0012 Nápověda Help
NS_HELP_TALK 0013 Diskuse k nápovědě Help talk
NS_CATEGORY 0014 Kategorie Category
NS_CATEGORY_TALK 0015 Diskuse ke kategorii Category talk
0100 Portál
0101 Diskuse k portálu
0102 Rejstřík
0103 Diskuse k rejstříku
0446 Education Program
0447 Education Program talk
0828 Modul Module
0829 Diskuse k modulu Module talk
2300 Udělátko Gadget
2301 Diskuse k udělátku Gadget talk
2302 Definice udělátka Gadget definition
2303 Diskuse k definici udělátka Gadget definition talk
2600 Téma Topic

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • (anglicky) meta:Help:Namespace – nápověda ke jmenným prostorům na Meta-Wiki
  • MessagesCs.php – soubor definující v poli $namespaceNames české názvy jmenných prostorů
  • API dotaz na kompletní výpis všech aktuálně existujících jmenných prostorů na české Wikipedii i s jejich dalšími vlastnostmi