Wikipedie:Článek týdne/Návrhy/Food Not Bombs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokud jste tak po založení této podstránky ještě neučinili, přidejte na konec seznamu návrhů před značku |} tento kód:
{{čt/návrh|Food Not Bombs}}
název
Food Not Bombs
obrázek
Soubor:Food_Not_Bombs_(emblem).svg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na výšku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Logo Food Not Bombs
anotace

Food Not Bombs (česky Jídlo místo zbraní, zkratka FNB) je celosvětové sdružení na sobě nezávislých skupin rozdávající zdarma veganské a vegetariánské jídlo lidem bez ohledu na věk, sexualitu či sociální statut. Hnutí vystupuje i proti diskriminaci, odmítá násilí a nelidské zacházení se zvířaty. V zimě pak dobrovolníci pomáhají i rozdáváním oblečení, hygienických potřeb či spacáků. První kolektiv Food Not Bombs založili v roce 1980 v Cambridge protijaderní aktivisté a aktivistky, od té doby se tato aktivita rozšířila po celém světě a působí na všech kontinentech vyjma Antarktidy. Jednotlivé pobočky jsou však autonomní a hnutí nemá žádné vedení. Filozofie Food Not Bombs vychází z otázky: Proč lidstvo vydává stále více peněz na zbrojení, když odhadem 1 miliarda lidí hladoví?

Hnutí mívá ve Spojených státech amerických často střety se zákonem a mnozí jeho členové byli zatčeni a vězněni zejména pro svou účast na protivládních akcích i pro pouhé rozdávání jídla. Některá americká města bojovala proti akcím FNB městskými vyhláškami a zákazy rozdávání jídla na veřejnosti. Členové a členky hnutí včetně zakladatelů se také účastnili antikapitalistických protestů Occupy Wall Street a dalších akcí občanské neposlušnosti, v Česku například antiglobalizačních protestů v roce 2000. V nedemokratických zemí jako Bělorusko je hnutí téměř zcela potlačeno.

V Česku se první kolektivy Food Not Bombs formovaly z anarchistických a punkových kruhů v devadesátých letech. V současné době (2024) působí ve více než třinácti městech České republiky.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
český
rok (formát: RRRR)
2024
týden (formát: TT)
09
poznámka (k návrhu)
Bylo by hezké, kdyby to bylo v týden, kdy je Den nulové diskriminace.

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Romanvysansky (diskuse) 20. 1. 2024, 16:27 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +0Komentář čeština mi připadá dost neohrabaná, už ta první věta (není hned jasné, zda se nebere ohled na věk sdružení, těch skupin, jídla, nebo ostatních; a také asi nejde fakticky o to, že by nebrali ohled na něčí věk, tedy že by třeba vnucovali alkohol dětem, ale spíš se chce vyjádřit, že obdarované podle věku nediskriminují)--Jan Spousta (diskuse) 31. 1. 2024, 17:59 (CET)[odpovědět]