Wikipedie:Článek týdne/2016/40

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Václav Havel
obrázek
Soubor:Václav Havel 2014 Václavské náměstí.JPG
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
„Havel navždy“ na Národním muzeu v Praze
anotace

Václav Havel byl český dramatik, esejista, kritik komunistického režimu a později politik. Narodil se před 80 lety, 5. října 1936Praze. V 60. letech 20. století působil v Divadle Na zábradlí, kde jej také proslavily hry Zahradní slavnost (1963) a Vyrozumění (1965). V době kolem Pražského jara se zapojil do politické diskuse a prosazoval zavedení demokratické společnosti. Po násilném potlačení reforem vojenskou invazí dostal zákaz publikovat a stal se jedním z prominentních disidentů. Vystupoval na obranu politických vězňů a spoluzaložil Chartu 77. To upevnilo jeho mezinárodní prestiž, ale také mu vyneslo celkem asi 5 let věznění. V té době napsal kromě dalších divadelních her i vlivné eseje, například Moc bezmocných (1978).

Po vypuknutí sametové revoluce v listopadu 1989 se stal jedním ze spoluzakladatelů Občanského fóra a 29. prosince 1989 byl zvolen devátým a posledním prezidentem Československa. Měl zásadní vliv na směřování země k parlamentní demokracii a zapojení do politických struktur západní civilizace. V roce 1992 se mu však nepodařilo zabránit rozpadu československého státu na dvě samostatné země. V letech 1993–2003 byl po dvě funkční období prvním prezidentem České republiky. Vyvedl Československo z Varšavské smlouvy (1991) a výrazně přispěl ke vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (1999). Vydatně prosazoval také vstoupení země do Evropské unie.

Jako literát se světově proslavil svými dramaty v duchu absurdního divadla, v nichž se mimo jiné zabýval tématy moci, byrokracie a jazyka, a také svým esejistickým dílem. V esejích a dopisech z vězení se vedle politických analýz zabýval filozofickými otázkami svobody, moci, morálky či transcendence. Věnoval se také experimentální poezii a jeho básně z 60. let shrnuje sbírka Antikódy.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
české
rok (formát: RRRR)
2016
týden (formát: TT)
40
poznámka (k návrhu)
k 80. narozeninám

návrh
+1Ano Navrhl/a: Bazi (diskuse) 29. 9. 2016, 00:00 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})