Vyspělá země

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Index lidského rozvoje států světa podle OSN
Vysokopříjmové ekonomiky světa (modrá) podle Světové banky

Vyspělá země je taková země, která má, ve srovnání s méně vyspělými zeměmi, vysoké HDP na hlavu, rozvinutou energetiku, strojírenský a chemický průmysl. Má nízký podíl těžby nerostných surovin. Převažuje zpracovatelský průmysl a je rozvíjena věda a technika. Zemědělství je druhořadé, avšak nezanedbatelné s moderní základnou. Mezi další charakteristiky ekonomicky vyspělých zemí patří:

Mezi vyspělé země se obvykle neřadí země, jejichž bohatství je založeno pouze na těžbě a vývozu nějaké komodity, a přitom nejsou adekvátně rozvíjeny ostatní složky hospodářství, nebo státy, v nichž je bohatství velmi nerovnoměrně rozloženo. Mezi takové země patří státy Blízkého východu, jejichž bohatství je založeno jen na vývozu ropy. (např.: Bahrajn, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie)

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Země považované za vyspělé leží obecně na severní polokouli v Severní Americe (USA a Kanada), v Evropě (např. státy Evropské unie), v Asii Japonsko, tzv. Asijští tygři (Jižní Korea, Tchaj-wan), Izrael a v Oceánii (Austrálie a Nový Zéland).

Index lidského rozvoje[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Index lidského rozvoje.

Kromě čistě ekonomického posouzení vyspělosti země existuje ještě ukazatel jménem index lidského rozvoje. Index lidského rozvoje (anglicky: Human development index, HDI) je pokus o vyjádření kvality lidského života, za pomoci porovnání údajů o chudobě, gramotnosti, vzdělání, střední délky života, porodnosti a dalších faktorů, který vypracovává Organizace spojených národů ( O S N ). Používá se pro měření potenciální sociální prosperity. Index vymyslel v roce 1990 pákistánský ekonom Mahbub al Hak a od roku 1993 jej OSN používá ve své každoroční zprávě.

Související články[editovat | editovat zdroj]