Vrbovsko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vrbovsko
Pohled na Vrbovsko
Pohled na Vrbovsko
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška470 m n. m.
Časové pásmo+1
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
RegionGorski Kotar
ŽupaPřímořsko-gorskokotarská
Administrativní děleníBlaževci, Bunjevci, Carevići, Damalj, Dokmanovići, Dolenci, Donji Vučkovići, Donji Vukšići, Draga Lukovdolska, Dragovići, Gomirje, Gorenci, Gornji Vučkovići, Gornji Vukšići, Hajdine, Hambarište, Jablan, Jakšići, Kamensko, Klanac, Komlenići, Lesci, Liplje, Lukovdol, Ljubošina, Majer, Mali Jadrč, Matići, Međedi, Mlinari, Močile, Moravice, Musulini, Nadvučnik, Nikšići, Osojnik, Petrovići, Plemenitaš, Plešivica, Podvučnik, Poljana, Presika, Radigojna, Radočaj, Radoševići, Rim, Rtić, Severin na Kupi, Smišljak, Stubica, Štefanci, Tići, Tomići, Topolovica, Tuk, Veliki Jadrč, Vrbovsko, Vučinići, Vučnik, Vujnovići, Vukelići, Zapeć, Zaumol, Zdihovo, Žakule
Vrbovsko
Vrbovsko
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel5 076 (2001)
Etnické složeníChorvati
Náboženské složeníKřesťané
Správa
StatusMěsto
StarostaDražen Mufić
Oficiální webvrbovsko.hr
Telefonní předvolba+385 051
PSČ51 326 Vrbovsko
Označení vozidelRI
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vrbovsko (italsky Verbosco) je město v Chorvatsku v Přímořsko-gorskokotarské župě. Nachází se u řeky Dobry, asi 67 km severovýchodně od Rijeky. V roce 2011 žilo ve Vrbovsku 1 647 obyvatel, v celé opčině pak 5 076 obyvatel.

Do opčiny spadá celkem 65 sídel, z nichž největší je středisko opčiny, město Vrbovsko. Většina sídel v opčině jsou však malé vesničky, které mnohdy nepřesahují ani 50 obyvatel, a z nichž jsou některé i opuštěné (např. Gornji Vukšići, Lesci nebo Međedi).

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnější dopravní komunikací města je dálnice A6, která tvoří jeho částečný silniční obchvat. Dalšími významnými silnicemi, procházejícími Vrbovskem, jsou D3 a D42.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vrbovsko na chorvatské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]