Vilémovský klášter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilémovský klášter
Vilémovský klášter (B. Paprocký - Diadochos id est svccessio, 1602)
Vilémovský klášter (B. Paprocký - Diadochos id est svccessio, 1602)
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
MístoVilémov (okres Havlíčkův Brod)
Základní informace
ŘádBenediktini
Založenípřed rokem 1119
Zrušení1421 pobořen
1575 zrušen
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vilémovský klášter (či Klášter Vilémov) byl někdejší benediktinský klášter ve Vilémově, pozdějším městysi nedaleko Chotěboře, který vznikl okolo roku 1119[pozn. 1] a stavebně zanikl roku 1421 při husitských válkách. Jednalo se o jeden z největších benediktinských klášterů ve střední Evropě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášterní areál benediktinů byl založen nedaleko Chotěboře začátkem 12. století. Klášter byl již roku 1119 označen monasterium Wilemow[1] Místní název Vilémov byl odvozen od jména hraběte Viléma/Wilhelma ze Sulzbachu,[2] šlechtice pocházejícího od Norimberka, kterými byl spolu s Heřmanem/Hermannem ze Sulzbachu roku 1121 klášter nadán. Vilém zde měl údajně sídlit jako poustevník a po založení kláštera se stal jeho prvním opatem.[zdroj⁠?] Roku 1253 se klášter nazýval Wilhelmszell – Vilémova cela).[1]

Klášterní objekt byl vystavěn s kostelem svatého Petra a Pavla, kvadraturou a hospodářským dvorem, kolem něhož postupně vyrostlo hrazené městečko. Ve stejné době pak dochází ke vzniku dalších beneditinských klášterů, např. Kladrubský klášter v západních Čechách či Porta Apostolorum v severočeských Postoloprtech. Posléze se rozrostl v jeden z nejrozsáhlejších klášterů ve střední Evropy.[zdroj⁠?]

Zámek Klášter a jeho okolí v roce 1824

V roce 1278 byl klášter vypálen vojsky vévody Rudolfa I. Habsburského poté, co byl český král Přemysl Otakar II. zabit v bitvě na Moravském poli a Rudolf se následně vítězně jal drancovat české a moravské statky. V dalších letech se však dočkal obnovy.

K zániku kláštera pak došlo na jaře 1421, kdy byl klášter dobyt a vypálen husitskými vojsky pražanů spojených s orebitskými vůdci Hynkem Bočkem a Viktorínem z Poděbrad, a Divišem Bořkem z Miletínka.[3] Mniši uprchli do Uherčic a konvent zde již nebyl obnoven. Tato část Vilémova si však zachovala název Klášter.

Oficiálně byl klášter zrušen roku 1575, kdy císař Rudolf II. zpustlé budovy s poplužním dvorem, okolními vesnicemi, lesy a rybníky prodal Beneši Benedovi z Nečtin. Ten si na ruinách konventních budov následujícího roku postavil tvrz, později přestavěnou na barokní zámek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách. Jejich vznik, původní význam a změny. Svazek IV. S–Ž. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957. 868 s. S. 545. 
  2. ŠRÁMEK, Josef. Mezi normou, reformou a praxí: Proboštství benediktinských klášterů v Čechách a na Moravě ve středověku. [s.l.]: Vydavatelství Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci 483 s. Dostupné online. ISBN 978-80-87895-71-9. Google-Books-ID: OoFIDwAAQBAJ. 
  3. Památky archaeologické a místopisné. [s.l.]: Vydávané od Archaeologického sboru Musea království českého 484 s. Dostupné online. Google-Books-ID: WYsJAAAAIAAJ. 

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Dle slovníku bohovědného založen roku 1120. Viz: Český slovník bohovědný. 2. díl. Praha 1916, s. 102

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Břevnov, první klášter černých Benediktinů na půdě slovanské. V Praze: nákladem vlastním, 1931. s. 32.
  • Po troskách české slávy: Hrady, zámky a tvrze české, jich založení, dějiny, pověsti a poklady umělecké. Körber. s. 360–361.
  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze království Českého. s. 296–297.

Související články[editovat | editovat zdroj]