Vítkov (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítkov
Staniční budova v březnu 2024
Staniční budova v březnu 2024
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
MěstoVítkov
Souřadnice
Vítkov
Vítkov
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice350041
TraťSuchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou
Nadmořská výška480 m n. m.
V provozu od1891
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaAutobusová zastávka pod nádražím - Vítkov, žel. st.
PoznámkyPo rekonstrukci byla do nádražní budovy umístěna knihovna, kde je možné si zdarma zapůjčit, nebo zde naopak zanechat knihu dle vlastního výběru.
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechBariérové WCČekárna pro cestujícíVeřejné parkoviště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vítkov je dopravna D3 (někdejší železniční stanice) ve Vítkově v okrese Opava v Moravskoslezském kraji. Leží na železniční trati Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou. Dopravna je situována na ulici Švermova při výjezdu z města směrem k přilehlé obci Klokočov.

Provoz ve stanici[editovat | editovat zdroj]

Stanice Vítkov byla slavnostně otevřena roku 1891.[1] Původně byla plánována stavba úzkorozchodné trati z Opavy do Vítkova.[2]

Nádraží je zapojeno do systému ODIS jako zóna č. 85.[3] Stanici obsluhují vlaky linek S 33 ve dvouhodinovém taktu.[4] V letech 2017–2019 prošlo celé nádraží rozsáhlou rekonstrukcí. V rámci této rekonstrukce byl stržen již nepoužívaný dřevěný železniční sklad nacházející se v těsné blízkosti nádraží. Přidružená budova patřící Správě železnic dostala nový žlutý nátěr a na hlavní nádražní budově bylo opraveno střešní podbití, vyměněny okna a dveře a došlo k položení nové vrstvy cihel na celou budovu. Součástí této rekonstrukce byla i úprava okolí a přesun toalet zpět do hlavní budovy. Celé nádraží je nyní koncipováno do své původní podoby, včetně znovu navrácených cedulí na obou štítech nádražní budovy.

Počátkem roku 2020 byly na vjezdech do dopravny instalovány samovratné výhybky, které značně usnadnily a urychlily dopravu v dopravně.[5] Předtím byly výhybky přestavovány ručně obsluhou vlaku jedoucího ze Suchdola nad Odrou do Budišova nad Budišovkou. V opačném směru byla vlaková cesta volná.

Služby ve stanici[editovat | editovat zdroj]

Cestujícím jsou ve stanici poskytovány následující služby: mezinárodní a vnitrostátní pokladní přepážka, platba v eurech a kartou, bezbarierové WC a prostory pro cestující.

Vlaky[editovat | editovat zdroj]

Vítkov obsluhují pravidelné osobní vlaky Českých drah, konkrétně motorové vozy řady 810, od roku 2020 pak modernizované řady 811 v modrém nátěru (Najbrt).[zdroj?]

Vlaky jedoucí do Suchdola nad Odrou zastavují na 2. koleji. Vlaky jedoucí do Budišova nad Budišovkou zastavují na 3. koleji. První kolej je využívána především pro potřeby , která zde odstavuje služební vozy při probíhajících opravách na trati.[zdroj?]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DORKO, Branislav; KRAVAR, Zdeněk. Vítkov - Z historie města. 1.. vyd. Vítkov: Město Vítkov, ZA Opava, 2017. 276 s. ISBN 978-80-87632-47-5. S. 155. 
  2. Archivovaná kopie. www.farnostvitkov.cz [online]. [cit. 2020-06-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-23. 
  3. nová mapa ODIS [online]. Ostrava: ODIS [cit. 2019-12-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-01-12. 
  4. Traťové jízdní řády | České dráhy. www.cd.cz [online]. [cit. 2020-06-02]. Dostupné online. 
  5. Perspektivní řešení dopravní obslužnosti Moravskoslezského kraje – část A.2 [online]. Ostrava: [cit. 2010-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-30. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]