Turistická značená trasa 4294

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 4294
Trasa 4294 prochází kolem turistické chaty pod rozhlednou na Andrlově chlumu
Trasa 4294 prochází kolem turistické chaty pod rozhlednou na Andrlově chlumu
Základní informace
Typturistická stezka
Délka16 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenízelená turistická značka zelená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaSvitavská pahorkatina
ČeskoČesko Česko, Okres Ústí nad Orlicí
StartÚstí nad Orlicí (bus)
CílKozlovský kopec (rozc.)
Výškový rozdíl245 m
Nejvyšší bodkoncové rozcestí 570 m
Nejnižší bodTřebovka 325 m
Vyhlídkové bodyviz turistické zajímavosti na trase
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

zelená turistická značka Turistická značená trasa 4294 je 16 km dlouhá[1] zeleně značená trasa Klubu českých turistů v okrese Ústí nad Orlicí spojující Ústí nad Orlicí s Kozlovským kopcem. Její převažující směr je jižní.[2]

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa má svůj počátek u autobusového nádraží v Ústí nad Orlicí, kde přímo navazuje na stejně značenou trasu 4232 ze Žamberka a odkud vychází velké množství dalších tras:

Trasa je nejprve vedena jihozápadním směrem městskými ulicemi v souběhu s trasami 0455 a 1911 do místní části Mendrik. Odsud již samostatně stoupá severovýchodním úbočím Andrlova chlumu podél zdejší křížové cesty. V jejím horním zakončení se nachází rozcestí se zde výchozí žlutě značenou Poustevníkovou stezkou vedoucí k nedaleké Poustevníkově studánce. Trasa stoupá dále lesními pěšinami na vrchol Andrlova chlumu v závěru v souběhu se žlutě značenou trasou 7300, která na něm končí. Trasa 4294 provádí prudký obrat k jihovýchodu a po lesních cestách tvoří hřebenovou cestu Řetovského hřbetu. V sedle pod Andrlovým chlumem kříží modře značenou trasu 1908. Na vrcholu Kozlovce se nachází rozcestí se zde výchozí žlutě značenou trasou 7366 do Řetové. Z lesního masívu vystupuje trasa nad Dlouhou Třebovou, kde se nachází rozcestí se zde výchozí žlutě značenou trasou 7349 do Skuhrova. Trasa 4294 se zde stáčí na jihozápad a opět přes les pokračuje do Přívratu, po asfaltové komunikaci prochází jeho okrajem a poté po silnici stoupá k rozcestí se zde výchozí žlutě značenou trasou 7331 do Sloupnice. Za ním trasa přechází silnici II/358 a po lesní cestě stoupá na Zhořský vršek. Na něm se kříží se žlutě značenou trasou 7329 z České Třebové do Svitav a o něco dále se zeleně značenou trasou 4292 z Lanškrouna do Litomyšle. Trasa 4294 pokračuje dále po asfaltové komunikaci k jihovýchodu nejprve lesem a poté loukou na okraj Kozlova, kde vstupuje do krátkého souběhu s modře značenou trasou 1906 z České Třebové do Semanína a opět žlutě značenou trasou 7329. Pod Kozlovským kopcem trasa na rozdíl od obou ostatních končí na rozcestí s červeně značenou Jiráskovou cestou.

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]