Tuchoraz (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tuchoraz
Obytná a vstupní věž
Obytná a vstupní věž
Základní informace
Slohgotický
Architektmistr Květoň
Výstavbapřed rokem 1409
Přestavba70. léta 15. století
StavebníkPetr z Klučova
Další majiteléLandštejnové, Smiřičtí
Současný majitelFrantišek Vyšata
Poloha
Adresajihozápadní okraj vsi, Tuchoraz, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Tuchoraz
Tuchoraz
Další informace
Rejstříkové číslo památky16190/2-866 (PkMISSezObrWD)
Webtuchoraz.xf.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tuchoraz je hrad na okraji stejnojmenné obce v okrese Kolín. Stojí na terénní hraně nad Mlýnským rybníkem v nadmořské výšce 275 metrů. Od roku 1965 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1388[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1388, za vlády krále Václava IV., vlastnil ves Petr z Klučova, který na nevysoké skále nad Šemberou vystavěl před rokem 1409 první kamennou tvrz - základ dnešního hradu. V roce 1441 koupil tvrz pražský měšťan Daniel Žitavský z Koňského trhu, který založil rybník a mlýn na Šembeře. Po jeho smrti v roce 1462 zdědila jeho majetek manželka Hedvika, která tvrz v následujícím roce postoupila svému druhému manželovi Mikuláši (Svitáčkovi) z Landštejna, purkrabímu na hradu Hluboká. Mikuláš z Landštejna se však postupně stal nejvýznamnějším královským hodnostářem a tak malá tvrz přestala vyhovovat jeho nově nabytému mocenskému postavení. Po roce 1468 proto přistoupil k nákladné přestavbě na honosné šlechtické sídlo s mohutnou vstupní obytnou věží a prostorným palácem. Stavební práce vedl Mistr Květoň o čemž se dochoval unikátní český nápis nad bránou. Po smrti Mikuláše z Landštejna zůstal hrad do roku 1579 v majetku jeho potomků a od roku 1542 je trvale označován jako „zámek“.

Od roku 1579[editovat | editovat zdroj]

Pohled na zachovalou obytnou věž

V roce 1579 koupil zdejší panství s hradem Jaroslav I. Smiřický ze Smiřic a připojil ho k černokosteleckému panství. Na Tuchorazi sídlili v tuto dobu již pouze panští úředníci. V roce 1639 hrad obléhali Švédové, sice neúspěšně ale postupné zkáze hrad neunikl. Po roce 1770 byl až na vstupní věž téměř celý rozebrán a ze získaného materiálu byly zpevněny jezy a hráze v okolí.

Od roku 1923[editovat | editovat zdroj]

V roce 1923 byl dvůr při první pozemkové reformě svěřen do péče majitele zdejšího zbytkového statku, později byl v majetku zemědělského družstva. Zbytky hradu převzal v 70. letech 20. století krajský ústav státní památkové péče, který v 80. letech 20. století provedl opravu věže a její zpřístupnění veřejnosti. V roce 1992 získala v restituci celý statek, jehož součástí jsou i pozůstatky hradu a hospodářského dvora paní Markéta Grossová, která památku uzavřela veřejnosti. Restituenti přivedli celý majetek špatným hospodařením až do dražby, ve které ho roku 2013 koupil zdejší rodák Ing. František Vyšata z rodiny významných tuchorazských ovocnářů.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Z hradu se zachovaly zbytky paláce, obvodové zdivo čtverhranné bašty s kvádrovým nárožím, sklepení a především vstupní, 20 metrů vysoká, obytná věž. Ve věži se dochovaly unikátní gotické klenby, ve druhém patře obkročná hvězdicová klenba. Věž tuchorazského hradu představuje unikátní a poměrně řídce reprezentovanou architekturu z doby vlády Jiřího z Poděbrad.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Věžovitá brána tuchorazské tvrze je po rekonstrukci a v době konání kulturních akcí nebo po předchozím objednání přístupná pro veřejnost.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-12-21]. Identifikátor záznamu 126723 : Tvrz, částečná zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Tuchoraz, s. 565–566. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]