Přeskočit na obsah

Trinité – d'Estienne d'Orves (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trinité – d'Estienne d'Orves
Tabule s názvem stanice na nástupišti
Tabule s názvem stanice na nástupišti
Původní názevTrinité
StátFrancie
Město9. obvod
Vznik5. listopadu 1910
Linky12
Technické informace
Počet nástupišť2
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trinité – d'Estienne d'Orves je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 12 v 9. obvodu v Paříži. Nachází se v ulici Rue de Châteaudun.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. listopadu 1910, kdy byla otevřena Linka A, kterou provozovala Compagnie Nord-Sud. Tento první úsek vedl od Porte de Versailles do Notre-Dame-de-Lorette. V roce 1930 převzala dráhu od Compagnie Nord-Sud společnost Compagnie du Métropolitain de Paris a Linka A se stala linkou s pořadovým číslem 12.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice se skládá ze dvou částí. Trinité neboli Nejsvětější Trojice je název nedalekého kostela zasvěceného Nejsvětější Trojici vystavěný v letech 18611867.

Honoré d'Estienne d'Orves (19011941) byl námořní důstojník, po němž bylo pojmenováno náměstí před kostelem. Za druhé světové války byl vyslán do okupované Francie, po vyzrazení byl zatčen a popraven 29. srpna 1941.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trinité - d'Estienne d'Orves (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Mairie d'Aubervilliers Metro v PařížiLinka 12 směr Mairie d'Issy
Notre-Dame-de-Lorette Trinité – d'Estienne d'Orves Saint-Lazare

Mairie d'AubervilliersAimé CésaireFront PopulairePorte de la ChapelleMarx DormoyMarcadet – PoissonniersJules JoffrinLamarck – CaulaincourtAbbessesPigalleSaint-GeorgesNotre-Dame-de-LoretteTrinité – d'Estienne d'OrvesSaint-LazareMadeleineConcordeAssemblée nationaleSolférinoRue du BacSèvres – BabyloneRennesNotre-Dame-des-ChampsMontparnasse – BienvenüeFalguièrePasteurVolontairesVaugirardConventionPorte de VersaillesCorentin CeltonMairie d'Issy