Assemblée nationale (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Assemblée nationale
Výzdoba nástupiště
Výzdoba nástupiště
Původní názevChambre des Députés
StátFrancie
MěstoPaříž, Issy-les-Moulineaux, Saint-Denis a Aubervilliers
Vznik5. listopadu 1910
Linky12
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Assemblée nationale je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 12 v 7. obvodu v Paříži. Nachází se pod Boulevardem Saint-Germain mezi ulicemi Rue de Lille a Rue de l'Université.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. listopadu 1910, kdy byl zprovozněn první úsek Linky A, kterou provozovala Compagnie Nord-Sud. V roce 1930 převzala dráhu od Compagnie Nord-Sud společnost Compagnie du Métropolitain de Paris a linka obdržela pořadové číslo 12.

Zábradlí z tepaného železa u vchodů je charakteristické pro styl společnosti Nord-Sud. Od roku 2004 stanici originálně zdobí francouzský umělec Jean-Charles Blais. Každé tři měsíce jsou stěny nástupiště vyzdobeny velkými obrazy a poté se výzdoba obmění. Tato výzdoba bude trvat až do roku 2014. 30. září 2008 byly u příležitosti 50. výročí páté republiky na nástupišti ve směru na Mairie d'Issy instalovány obrazy znázorňující portréty šesti prezidentů včetně Nicolase Sarkozyho a hlavní události týkající se Francie a dopravy.[1]

Název[editovat | editovat zdroj]

Původní jméno stanice znělo Chambre des Députés (= sněmovna). 30. června 1989 byla přejmenovaná na dnešní, tj. Národní shromáždění, aby souhlasila s oficiálním označením dolní komory francouzského parlamentu, která sídlí v sousedství.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Stanice má tři vchody umístěné na Boulevardu Saint-Germain před domy č. 239, 278 a 233.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Assemblée nationale (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Mairie d'Aubervilliers Metro v PařížiLinka 12 směr Mairie d'Issy
Concorde Assemblée nationale Solférino

Mairie d'AubervilliersAimé CésaireFront PopulairePorte de la ChapelleMarx DormoyMarcadet – PoissonniersJules JoffrinLamarck – CaulaincourtAbbessesPigalleSaint-GeorgesNotre-Dame-de-LoretteTrinité – d'Estienne d'OrvesSaint-LazareMadeleineConcordeAssemblée nationaleSolférinoRue du BacSèvres – BabyloneRennesNotre-Dame-des-ChampsMontparnasse – BienvenüeFalguièrePasteurVolontairesVaugirardConventionPorte de VersaillesCorentin CeltonMairie d'Issy