Trinidad Moruga Scorpion

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTrinidad Moruga Scorpion
alternativní popis obrázku chybí
Paprička Trinidad Moruga Scorpion
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádlilkotvaré (Solanales)
Čeleďlilkovité (Solanaceae)
Rodpaprika (Capsicum)
Binomické jméno
Capsicum chinense
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pálivost mezi 1 200 000 až 2 000 000 SHU

Trinidad Moruga Scorpion (Capsicum chinense) je chilli paprička pocházející z oblasti Moruga na ostrově Trinidad (stát Trinidad a Tobago).

13. února 2012 ji Chile Pepper Institute na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces prohlásil za nejpálivější chilli papričku na světě s pálivostí přes 1 200 000 jednotek Scovilleovy stupnice (SHU), přičemž jednotlivé plody mohou dosahovat i přes 2 miliony jednotek pálivosti.[1] Nicméně Guinnessova kniha rekordů papričku Trinidad Moruga Scorpion v roli nejpálivější chilli papričky na světě nepotvrdila.[2]

Předchozím šampiónem v pálivosti byla indicko-bangladéšská paprička Bhut Jolokia, současným držitelem rekordu je jihokarolínská paprička Carolina Reaper.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Zralé papričky Trinidad Moruga Scorpion připravené ke sklizni

Odborník na chilli papričky a ředitel Chile Pepper Institute na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces Paul Bosland řekl: „Kousnete si a zprvu to nevypadá nijak zle, ale pak to najednou přijde a ta síla je pořád větší a větší a větší, takže je to velmi nepříjemné."[3] Podobně hovoří i český odvážlivec Jan Kolář při první české ochutnávce této papričky – viz Externí odkazy.

Ponecháme-li stranou pálivost, má paprička Trinidad Moruga Scorpion lehkou ovocnatou příchuť, jež dává sladce pálivou kombinaci.[4] Papričku lze téměř všude na světě pěstovat ze semínek. Není-li rostlina vystavena mrazu, je to trvalka, která roste celoročně a jejíž růst se v chladném zimním období zpomaluje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trinidad moruga scorpion na anglické Wikipedii.

  1. Justin Bannister. NMSU’s Chile Pepper Institute names the Trinidad Moruga Scorpion hottest pepper on earth [online]. 2012-02-13 [cit. 2013-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-01-21. 
  2. ‘Trinidad Moruga Scorpion’ Pepper is the World’s Hottest Measured Chile Pepper at More Than Two Million Scoville Heat Units [online]. HortTechnology [cit. 2014-07-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-23. 
  3. Susan Montoya Bryan. Chile experts: Trinidad Moruga Scorpion is hottest [online]. Associated Press, February 15, 2012 [cit. 2013-11-26]. Dostupné online. 
  4. JOSHI, Monika. Chile Pepper Institute studies what's hot [online]. USA Today, 2012-03-11 [cit. 2015-01-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-12. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]