Tokijské muzeum fotografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tokijské muzeum fotografie
Údaje o muzeu
StátJaponskoJaponsko Japonsko
AdresaTokio, Japonsko
Založeno1990
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky a Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Výstavní prostor, srpen 2011

Tokijské muzeum fotografie (japonsky 東京都写真美術館, Tókjó-to šašin bidžucukan) je plnohodnotné muzeum umění zaměřené na fotografii. Bylo založeno tokijskou metropolitní vládou jako Tokijské metropolitní muzeum fotografie a nachází se v městské části Meguro-ku, nedaleko stanice metra Ebisu v jihozápadním Tokiu. Do roku 2014 si muzeum přezdívalo „Syabi“ (vyslovováno šabi);[p 1] od roku 2016 si říká TOP Museum (Špičkové muzeum).[1]

Historie a výstavy[editovat | editovat zdroj]

Tokijské metropolitní muzeum fotografie bylo otevřeno v dočasné budově v roce 1990 a v roce 1995 se přestěhovalo do své současné budovy v Jebisu Garden Place. V té době to byla jedna z prvních fotografických galerií v Japonsku, která nebyla věnována dílům jediného fotografa. Většina výstav od té doby byla spíše tematická, než věnovaná jednomu autorovi, ale konaly se zde výstavy, které byly věnovány fotografům minulosti jako byli například Berenice Abbottová (1990) nebo Tadahiko Hajaši (1993–1994) a také žijícím fotografům včetně Martina Parra (Fashion Magazine, 2007)[2] nebo Hiromi Cučidy (Tsuchida Hiromi's Nippon, 2008)[3].

Jako výstavní prostory slouží třetí patro (pro spolufinancované výstavy fotografií nebo místa k pronájmu, 495 m²), druhé patro (místo pro výstavy originálních fotografií, 495 m²) a první suterén (místnost pro videozáznamy pro obecné videokonference kromě fotografií, 532 m²). Ve čtvrtém patře je knihovna, která pojme 36 500 knih a 1400 časopisů. V sále v prvním patře (283 m²) se nachází kino, kde se promítají nové filmy přístupné veřejnosti. Kromě toho je v budově také muzejní obchod a kavárna.

Od otevření muzeum aktivně uvádí domácí i zahraniční fotografická díla zaměřená na různé speciální výstavy a v posledních letech se také zaměřuje na jinou kulturu než pouze fotografii, jako jsou například anime a videohry, aby zaujaly děti i dospělé. Knihovna galerie má značnou sbírku fotografických knih.

Do konce roku 2008 neměla galerie pro externí potřebu k dispozici žádný tištěný ani elektronický katalog. Avšak kniha 328 Outstanding Japanese Photographers (328 vynikajících japonských fotografů) vydaná roku 2000 přináší komentář a malou reprodukci ukázkové fotografie každého z více než tří set fotografů zastoupených ve stálé sbírce galerie na přelomu tisíciletí.[p 2] Většina jednotlivých výstav je doprovázena tištěnými katalogy; jak je v Japonsku zvykem, většina z nich postrádá ISBN a nejsou distribuovány jako běžné knihy, jejich prodej je místo toho omezen na samotné muzeum.

Fotografové, jejichž práce je zahrnuta ve stálé sbírce jsou například: Šihači Fudžimoto, Bruce Gilden,[4] Hisae Imai, Takeji Iwamiya, Akira Komoto, Motoiči Kumagai, Seidži Kurata, Mičiko Macumoto, Aizó Morikawa, Eiiči Moriwaki, Tadajuki Naitoh, Kijoši Nišijama, Jošino Óiši, Kódži Sató, Tokihiro Sató, Bukó Šimizu, Mieko Šiomi, Teiko Šiotani, Raghubir Singh, Jutaka Takanaši, Toyoko Tokiwa, Mišima Tokiwa, Haruo Tomiyama, Kansuke Jamamoto, Keisuke Kumakiri, Šinzó Hanabusa a další.

Muzeum bylo z důvodu rekonstrukce uzavřeno od 24. září 2014 do konce srpna 2016.[1]

Od roku 2016 se při vstupu do budovy nebo její výzkumných součástí neplatí žádné vstupné, ale výstavy jsou pro návštěvníky zpoplatněné.

V muzeu vystavovali v průběhu let také čeští fotografové Jindřich Štreit (1994) a Josef Koudelka (1995/97) a Invaze 1968: Praha (2011)[5].

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jak je v japonštině běžné, toto jméno je odvozeno od první slabiky mora každého ze dvou slov; zde šašin (foto) a bidžucu (umění). Použití výrazu „sy“ spíše než „š“ je výsledkem romanizace ve stylu Kunreišiki rómadži nebo Nihon spíše než ve stylu Hepburnova přepisu.
  2. Zbývající část fotografů převážně z devatenáctého století je považována za hodnou zařazení do stálé sbírky, ale v době vydání tam nebyli zastoupeni.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tokyo Photographic Art Museum na anglické Wikipedii.

  1. a b 東京都写真美術館. 東京都写真美術館 [online]. [cit. 2020-11-02]. Oficiální stránky TOP Museum. Dostupné online. 
  2. tokyo photographic art museum. tokyo photographic art museum [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  3. tokyo photographic art museum. tokyo photographic art museum [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 
  4. Collection [online]. Tokyo Metropolitan Museum of Photography [cit. 2014-09-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. (anglicky) 
  5. tokyo photographic art museum. tokyo photographic art museum [online]. [cit. 2020-11-09]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • (japonsky) Nihon šašinka džiten (日本写真家事典) 328 Outstanding Japanese Photographers. Kjóto: Tankóša, 2000. ISBN 4-473-01750-8.
  • Yokoe, Fuminori. 'Part 3–3. Yokoyama Matsusaburo (1838–1884).' In The Advent of Photography in Japan/Shashin torai no koro, Tokijské metropolitní muzeum fotografie a Hakodate Museum of Art, Hokkaido, eds. (Tokyo: Tokyo Metropolitan Foundation for History and Culture; Hokkaido: Hakodate Museum of Art, 1997).
  • Dokyumentarī no jidai: Jónosuke Natori, Kimura Ihee, Ken Domon, Džun Miki no šašin kara (ドキュメンタリーの時代:名取洋之助・木村伊兵衛・土門 拳・三木淳の写真から) / The Documentary Age: Fotografie Natoriho Jónosuka, Kimury Ihee, Kena Domona a Džuna Mikiho. Tokio: Tokijské metropolitní muzeum fotografie, 2001. Katalog výstavy. Titulky v japonštině i angličtině, další text pouze v japonštině.
  • Šašin toši Tókjó (写真都市Tokio) / Tokio/City of Photos. Tokio: Tokijské muzeum fotografie, 1995. Katalog, napsaný v japonštině i angličtině, výstavy, která se uskutečnila v roce 1995. Díla zde prezentovali také Takanobu Hajaši, Hiroh Kikai, Rjúdži Mijamoto, Daidó Morijama, Šigeiči Nagano, Micugu Óniši, Masato Seto, Issei Suda, Akihide Tamura, Tokuko Ušioda a Hiroši Jamazaki.
  • Nihon šašin no tenkan: 1960 nendai no hjógen (日本写真の転換:1960時代の表現) / Innovation in Japanese Photography in the 1960s. Tokio: Tokijské muzeum fotografie, 1991. Výstavní katalog, text v japonštině a angličtině, str. 18–29 představuje výběr Naraharovy dřívější tvorby (ta na straně 23 je vzhůru nohama).

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]