Stanisław Dragan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stanisław Dragan
Narození21. listopadu 1941
Sadkowa Góra
Úmrtí21. dubna 2007 (ve věku 65 let)
Malopolské vojvodství
Místo pohřbeníRakowický hřbitov
Povoláníboxer
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské hry
bronz 1968 Mexiko váha polotěžká do 81 kg
Hrob Stanisława Dragana

Stanisław Dragan (21. listopadu 1941 Sadkowa Góra21. dubna 2007 Kasinka Mała) byl polský boxer, který na 19. letních olympijských hrách 1968 v Mexiku získal bronzovou medaili ve hmotnostní kategorii do 81 kg (polotěžká váha).

Stanisław Dragan se narodil v malé vsi Sadkowa Góra poblíž města Mielec v nynějším Podkarpatském vojvodství. Sportovní kariéru začínal ve Warmii Olsztyn (1959–1960), po škole nastoupil základní vojenskou službu, kterou vykonával v Řešově a startoval za tamní Bieszczady, největší úspěchy slavil v době boxování za Hutnik Krakov (1963–1973), končil v Turowě Zgorzelec. Za své úspěchy vděčil trenérům R. Gieczewskému, S. Wiszovi a B. Olejniczakovi. Držel si hmotnost 81 kg při výšce 181 cm. Roku 1978 získal klasifikaci trenéra II. třídy.

Stanisław Dragan se stal šestkrát mistrem Polska (1966, 1967, 1968, 1970, 1971 a 1972), roku 1965 byl druhý. V reprezentaci Polska dosáhl v 15 utkáních devíti vítězství, jedné remízy a pěti proher. Jakkoliv byl dobře stavěný, trénovaný a technicky vyspělý, neměl to při prosazování se mezi boxery snadné. Na počátku kariéry byl jeho hlavním soupeřem trojnásobný olympijský medailista Zbigniew Pietrzykowski, jehož porazil v Římě 1960 ve finále Muhammad Ali. Později to byl Jan Fabich, ke konci kariéry Janusz Gortat, také držitel dvou bronzových olympijských medailí. I proto Dragan mohl startovat pouze na jediné olympiádě. Nejtěžším zahraničním soupeřem byl Ion Monea z Rumunska.

Dragan dvakrát startoval na mistrovstvích Evropy. V Berlíně v r. 1965 porazil Františka Poláčka z Československa, ale ve čtvrtfinále podlehl Peteru Gerberovi z NSR. V Římě r. 1967 hned v 1. kole narazil na výtečného Rumuna Moneu a prohrál s ním stejně jako o rok později na olympiádě. Za své úspěchy v reprezentaci byl jmenován zasloužilým mistrem sportu.

Stanisław Dragan po skončení aktivní boxerské dráhy pokračoval v dráze trenéra (Victoria Jaworzno, Wisla Krakov) a v dalších sportovních funkcích. Dragan byl ženatý, měl ženu Krystynu a syny Jacka a Roberta. Podlehl úrazu, který utrpěl na své farmě ve vsi Kasinka Mała v Malopolském vojvodství.

Stanisław Dragan na olympiádě v Mexiku[editovat | editovat zdroj]

Box - do 81 kg[editovat | editovat zdroj]

V soutěži startovalo 18 borců z 18 zemí. V 1. kole porazil Stanisław Dragan K.O. ve třetím kole Jorge Clementeho z Portorika. Ve čtvrtfinále Stanislaw Dragan narazil na Itala Waltera Facchinettiho a porazil ho na body poměrně přesvědčivě 4:1. V semifinále však nestačil na Iona Moneu z Rumunska, jemuž podlehl 1:4. Společně s Georgijem Stankovem z Bulharska tak získal bronzovou medaili. Titul olympijského vítěze patřil Danu Poznjakovi z SSSR, který porazil hladce Moneu. (V této kategorii boxoval i československý reprezentant Josef Kapín, který byl vyřazen v 1. kole hladce 0:5 Italem Facchinettim)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]