Vladimír Růžička: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 40: Řádek 40:
| datum přístupu =2008-01-10
| datum přístupu =2008-01-10
| vydavatel = Puk.cz
| vydavatel = Puk.cz
}}</ref> Jako hráč i trenér získal mnoho trofejí. V současné době působí jako spolumajitel, generální manažer a hlavní trenér hokejového klubu HC Slavia Praha a od [[21. červen|21. června]] [[2008]] opět i [[Česká hokejová reprezentace|české hokejové reprezentace]]. Jeho největším úspěchem jsou tři zlaté medaile. Ta první je z [[Zimní olympijské hry 1998|Nagana]], kterou získal jako kapitán týmu, ke druhé dovedl své svěřence jako trenér ve Vídni. Třetí zlato dobyli jeho svěřenci roku 2010 na MS v německém [[Kolín nad Rýnem|Kolíně nad Rýnem]].
}}</ref> Jako hráč i trenér získal mnoho trofejí. V současné době působí jako spolumajitel, generální manažer a hlavní trenér hokejového klubu HC Slavia Praha, několikrát byl i koučem [[Česká hokejová reprezentace|české hokejové reprezentace]]. Jeho největším úspěchem jsou tři zlaté medaile. Ta první je z [[Zimní olympijské hry 1998|Nagana]], kterou získal jako kapitán týmu, ke druhé dovedl své svěřence jako trenér ve Vídni. Třetí zlato dobyli jeho svěřenci roku 2010 na MS v německém [[Kolín nad Rýnem|Kolíně nad Rýnem]].


Narodil se 6. června 1963 v [[Most (město)|Mostě]]. Hokej začal hrát ve svých pěti letech v přípravce v [[Litvínov|litvínovském]] klubu [[HC BENZINA Litvínov|HC Chemopetrol]]. V severočeském městě prošel všemi mládežnickými kategoriemi a nastoupil za něj i ve svém debutu v [[extraliga ledního hokeje|první lize]].
Narodil se 6. června 1963 v [[Most (město)|Mostě]]. Hokej začal hrát ve svých pěti letech v přípravce v [[Litvínov|litvínovském]] klubu [[HC BENZINA Litvínov|HC Chemopetrol]]. V severočeském městě prošel všemi mládežnickými kategoriemi a nastoupil za něj i ve svém debutu v [[extraliga ledního hokeje|první lize]].

Verze z 14. 10. 2010, 09:43

Šablona:Infobox medaile Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka trenér Šablona:Infobox medaile položka trenér Šablona:Infobox medaile položka trenér Šablona:Infobox medaile položka trenér Šablona:Infobox medaile položka trenér Šablona:Infobox medaile položka trenér |}

Příbuzenstvo
syn Vladimír Růžička mladší

Vladimír Růžička (* 6. června 1963, Most, Československo) je český hokejista a hokejový trenér.

Vladimír Růžička je jednou z největších postav českého hokeje.[1] Jako hráč i trenér získal mnoho trofejí. V současné době působí jako spolumajitel, generální manažer a hlavní trenér hokejového klubu HC Slavia Praha, několikrát byl i koučem české hokejové reprezentace. Jeho největším úspěchem jsou tři zlaté medaile. Ta první je z Nagana, kterou získal jako kapitán týmu, ke druhé dovedl své svěřence jako trenér ve Vídni. Třetí zlato dobyli jeho svěřenci roku 2010 na MS v německém Kolíně nad Rýnem.

Narodil se 6. června 1963 v Mostě. Hokej začal hrát ve svých pěti letech v přípravce v litvínovském klubu HC Chemopetrol. V severočeském městě prošel všemi mládežnickými kategoriemi a nastoupil za něj i ve svém debutu v první lize.

Hráčská kariéra

První zápas v extralize odehrál v roce 1979 proti HC Dukla Jihlava. V tomto zápase potvrdil pozici opory celého týmu a vstřelil svůj první gól. Úspěchy a mimořádné výkony ho provázely celou kariéru. Čtyřikrát vyhrál kanadské bodování ligy a pětkrát se stal nejlepším střelcem. V letech 1986 a 1988 získal Zlatou hokejku.

V roce 1987 odešel na dvouletou vojenskou službu do Trenčína a po jejím skončení v roce 1989 odešel do zámořské NHL. Byl prvním hráčem po revoluci, který do Ameriky odešel. Jeho prvním týmem byli Edmonton Oilers. Růžička odehrál za Edmonton Oilers jen 25 utkání v základní části, do playoff nezasáhl, díky tomu obdržel prsten pro vítěze Stanley Cupu, ale jeho jméno není vyryto na poháru. Po neúspěšném angažmá přestoupil do Boston Bruins a poté do Ottawa Senators. V obou týmech se mu celkem dařilo.

V roce 1994 se vrátil do Evropy. Nejprve odehrál několik utkání za švýcarský Zug, poté přestoupil do týmu HC Slavia Praha, kterému pomohl probojovat se do české hokejové extraligy. Ve slávistickém dresu pak působil až do konce své aktivní hráčské kariéry v roce 2000. Je členem Klubu hokejových střelců deníku Sport.

Reprezentační kariéra

V reprezentaci poprvé nastoupil v roce 1983, kdy s týmem Československa získal stříbrné medaile na hokejovém mistrovství světa v Německu. Tento úspěch si zopakoval o rok později na olympijských hrách v Sarajevu. V roce 1985 pak přispěl k vítězství týmu na domácím mistrovství světa v Praze. Největším reprezentačním úspěchem pak jistě je, že jako kapitán dovedl tým ke zlatým olympijským medailím v Naganu.

Loučení s hráčskou kariérou

Definitivně se rozloučil se svou bohatou hráčskou kariérou v duelu vlastního Výběru s hvězdným Jágr Teamem. Zápas se odehrál dne 5. srpna 2000 ve Vršovickém Edenu. Do svého výběru pozval bývalé spoluhráče a kamarády z reprezentace. V zápase si zahrál i jeho tehdy jedenáctiletý syn.

5. srpna 2000 Výběr Vladimíra Růžičky 12 - 12
Jágr Team Zimní stadion Eden, Praha
(1-1 , 5-6 , 6-5)


Sestavy:

Výběr Vladimíra Růžičky: Ladislav Blažek - Miloslav Hořava, Ľubomír Sekeráš, Antonín Stavjaňa, Jaroslav Špaček, František Procházka, František Kučera, Petr Kadlec - Vladimír Růžička ml., Vladimír Růžička st., Michal Sup - Martin Ručinský, Robert Reichel, Josef Beránek ml. - Viktor Ujčík, Zdeno Cíger, Ivo Prorok - Petr Rosol, Jiří Hrdina. Trenéři: Ivan Hlinka a Josef Beránek st.

Jágr Team: Roman Turek (31. Milan Hnilička) - Tomáš Kaberle, František Kaberle, David Volek, Roman Hamrlík, Michal Rozsíval, Martin Straka, Pavel Kubina, Václav Varaďa - Jaromír Jágr, Jan Hrdina, Václav Prospal - Milan Hejduk, Petr Sýkora, Patrik Eliáš - Radek Dvořák, Petr Nedvěd, Jan Hlaváč - Tomáš Vlasák, Pavel Patera, Martin Procházka. Trenéři: Richard Farda a Marian Jelínek.

Góly

Za reprezentační tým Československa odehrál celkem 186 zápasů a vstřelil 107 gólů. Za reprezentaci samostatné České republiky pak 14 zápasů, ve kterých dal pět gólů.

V ligové soutěži vstřelil 431 gólů, součet se zásahy v národním týmu tedy činí 543 branek, což ho řadí na druhé místo historických tabulek a Klubu hokejových střelců za Milana Nového.

První ligový gól dal ve věku 16 let ve svém prvním ligovém startu Jiřímu Králíkovi po deseti sekundách pobytu na ledě.

Poslední gól pak dal z trestného střílení 21. listopadu 1999 proti Pardubicím.

Trenérská kariéra

Po skončení aktivní hráčské kariéry se stal sportovní manažerem HC Slavia Praha. Brzy na to přebírá i post trenéra a funkci sportovní manažera mění na funkci manažera generálního. Jeho práce brzy přivedla výsledky a v sezoně 2002/2003 získal se Slávií extraligový titul.

Vladimír Růžička,
trenér hokejových mistrů světa 2010

Od roku 2002 byl Vladimír Růžička zároveň asistentem trenéra české reprezentace. Po nástupu Ivana Hlinky na místo reprezentačního kouče opustil reprezentaci a věnoval se pouze své práci ve Slavii.

Po Hlinkově tragické smrti v roce 2004 se však stal jeho nástupcem. Poprvé vedl reprezentaci na Světovém poháru 2004, kde skončila v semifinále. V nádherném zápase podlehla Kanadě 3:4. Trenérský vrchol si však jistě zažil na světovém šampionátu ve Vídni, kdy s týmem získal zlatou medaili. Fanoušci se tak dočkali po čtyřech letech čekání od zlatého hattricku (tedy dosažení série tří titulů mistrů světa v letech 1999 až 2001).

Přestože uspěl a stal se miláčkem všech, práce u reprezentace zanechal. Slavia mu přirostla k srdci a nedokázal ji opustit. Vrátil se tedy ke svým povinnostem v extraligovém klubu a post reprezentačního trenéra přenechal Aloisi Hadamczikovi. Trenérem České hokejové reprezentace se stal opět 21. června 2008. Práci se svými asistenty skloubí se svojí prací ve Slavii.

Sezona Umístění v ZČ Umístění celkově Hlavní trenér
2000/2001 7. místo 4. místo - HC Slavia Praha Od prosince 2000 Vladimír Růžička - Ondřej Weissmann
2001/2002 6. místo 4. místo - HC Slavia Praha Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Jiří Kalous
2002/2003 2. místo 1. místo - mistr ČR - HC Slavia Praha Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Jiří Kalous
2003/2004 5. místo 2. místo - HC Slavia Praha Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Jiří Kalous
2004/2005 4. místo 6. místo - HC Slavia Praha Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Jiří Kalous
2005/2006 2. místo 2. místo - HC Slavia Praha Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Jiří Kalous
2006/2007 6. místo 6. místo - HC Slavia Praha Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Jiří Kalous
2007/2008 2. místo 1. místo - mistr ČR - HC Slavia Praha Vladimír Růžička, Jiří Kalous
2008/2009 1. místo 2. místo - HC Slavia Praha - nejlepší trenér Vladimír Růžička, Jiří Kalous
2009/2010 7. místo 3. místo - HC Slavia Praha Vladimír Růžička, Jiří Čelanský
2010/2011

Souhrnné statistiky

Jako hráč

Extraliga: 17 sezon, 680 utkání (431 branek + 433 asistencí = 864 bodů )

NHL: 5 sezon, 233 utkání (82 branek + 85 asistencí = 167 bodů )

Reprezentace: 200 utkání (112 branek )

Mistrovství světa:

  • 1983 Düsseldorf - stříbro
  • 1985 Praha - mistr světa
  • 1986 Moskva - 5. místo
  • 1987 Vídeň - bronz
  • 1989 Stockholm - bronz
  • 2010 - mistr světa

ZOH:

  • 1984 Sarajevo - stříbro
  • 1988 Calgary - 5. místo
  • 1998 Nagano - zlato
  • 2010 - nepostoupil do čtvrtfinále

Individuální trofeje:

Reprezentace: ZOH

  • Salt Lake City 2002 : asistent
  • květen 2002 - květen 2004 : asistent
  • srpen 2004 - květen 2005 : hlavní trenér

Jako trenér

se Slavií Praha

s reprezentací

  • semifinále Světového poháru 2004
  • trenér mistrů světa 2005
  • trenér mistrů světa 2010

Bilance v nejvyšší české soutěži

    Základní část   Play off
Sezona Tým Liga Z G A B Z G A B
1979-80 Litvínov TCH 9 1 1 2
1980-81 Litvínov TCH 41 12 13 25
1981-82 Litvínov TCH 44 27 22 49
1982-83 Litvínov TCH 43 22 24 46
1983-84 Litvínov TCH 44 31 23 54
1984-85 Litvínov TCH 41 38 22 60
1985-86 Litvínov TCH 43 41 32 73
1986-87 Litvínov TCH 39 29 21 50
1987-88 Trenčín TCH 44 38 27 65
1988-89 Trenčín TCH 45 46 38 84
1989-90 Litvínov TCH 32 22 24 44
1994-95 Slavia CZE 41 27 24 51 3 2 0 2
1995-96 Slavia CZE 37 21 44 65 5 2 1 3
1996-97 Slavia CZE 44 22 32 54
1997-98 Slavia CZE 49 20 40 60 5 0 6 6
1998-99 Slavia CZE 50 25 31 56
1999-00 Slavia CZE 21 5 8 13
Celkem 667 427 426 851 13 4 7 11

Bilance v zahraničí

    Základní část   Play off
Sezona Tým Liga Z G A B TM Z G A B TM
1989-90 Edmonton Oilers NHL 25 11 6 17 10
1990-91 Boston Bruins NHL 29 8 8 16 19 17 2 11 13 0
1991-92 Boston Bruins NHL 77 39 36 75 48 13 2 3 5 2
1992-93 Boston Bruins NHL 60 19 22 41 38
1993-94 Ottawa Senators NHL 42 5 13 18 14
EV Zug Švýcarsko 6 2 5 7 14
Celkem v NHL 233 82 85 167 129 30 4 14 18 2

Reference

  1. VOTAVA, Miroslav. V. Růžička [online]. Puk.cz [cit. 2008-01-10]. 

Externí odkazy

Vladimír Růžička – statistiky na Hockeydb.com (anglicky)


7. hlavní trenér české hokejové reprezentace
Předchůdce:
20042005
Vladimír Růžička
Nástupce:
9. hlavní trenér české hokejové reprezentace
Předchůdce:
20082010
Vladimír Růžička
Nástupce:

Šablona:Portál Lední hokej

Zlatá hokejka
Předchůdce:
1986
Vladimír Růžička
Nástupce:
Zlatá hokejka
Předchůdce:
1988
Vladimír Růžička
Nástupce:

Šablona:ZOH 1984 - lední hokej - ČSSR

Šablona:Zlatý tým Nagano