Wight (mytologie): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m odkazy
Mados2 (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
značka: revertováno
Řádek 26: Řádek 26:
| revize = 303693286
| revize = 303693286
}}
}}

=== Externí odkazy ===
* {{cs}} [https://digitalnicestovatel.cz/Wight Wight / Wichtel / Mátoha]


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 27. 2. 2021, 07:17

Wight (původně od starého anglického slova wiht) se používá k popisu stvoření nebo živoucí bytosti. Je podobný starému německému wiht, které označovalo bytost nebo věc (Merriam-Webster, 1974).

V původní podobně wight popisoval živou, lidskou bytost (Wight, in the Webster's New Collegiate Dictionary, Merriam-Webster, 1974 edition). V poslední době se slovo nejčastěji používá v rámci žánru fantasy k popisu nemrtvých nebo strašidelných kreatur jako jsou mrtvoly stále obydlené zbytky svých zkažených duší. Příklady lze nalézt například v Tolkienových knihách (nemrtvý Barrow-Wights) anebo wights ze sklepení hry Dungeons & Dragons.

Současný německý wicht je víceméně příbuzný, jeho význam lze vyložit jako „malá osoba, trpaslík“ nebo také „nepříjemná osoba“, ovšem v němčině to také může znamenat „dívka“. Slovo je rovněž příbuzné s holandskou wicht, starým severským vættir nebo švédským vätte. Ovšem není ani trochu příbuzné s anglickým witchčarodějnice.

Z německého folkloru se wicht, wichtel nebo wichtelchen nejčastěji překládá do angličtiny jako imp – malý, plachý tvoreček, který často dělá užitečné domácí práce, když se nikdo nedívá (podobně jako v příběhu Tale of the Cobbler's Shoes).

Literatura a kultura

Wight se v různých obdobách objevilo v literárních dílech:

Počítačové hry:

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wight na anglické Wikipedii.

Externí odkazy