Pop music: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 89.22.66.218 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je 46.13.64.203
značka: rychlé vrácení zpět
Gramatika
značky: školní IP editace z Vizuálního editoru
Řádek 9: Řádek 9:
| podstyly =
| podstyly =
}}
}}
Výraz '''pop music''' (zkráceně '''pop''') označuje [[hudební žánr]] nebo celý hudební průmysl. Někdy je také používán nepřesně jako [[synonymum]] pro podobný termín [[populární hudba]].
Výraz '''pop music''' (zkráceně '''pop''') označuje velice špatnou hudbu.Někdy je také používán nepřesně jako [[synonymum]] pro podobný termín [[populární hudba]].


== Hudební styl ==
== Hudební styl ==
V případě hudebního stylu '''pop music''' (zkráceně ''pop'') se jedná o hudbu obvykle s výraznou zpívanou melodií doprovázenou moderním způsobem. Neobsahuje obvykle na rozdíl od [[rock]]u přílišné [[disonance]] ani nebývá na poslech příliš složitá, neboť hlavním cílem každé této písně je zpravidla stát se hitem a zalíbit se co největšímu počtu posluchačů. Popové skladby se zpravidla skládají ze slok a refrénů s předvídatelnou strukturou. Texty mívají nenáročná, opakující se témata. Popové skladby bývají komponovány, nahrávány a vydávány zpravidla s cílem komerčního úspěchu.
V případě hudebního stylu '''pop music''' (zkráceně ''pop'') se jedná o hudbu obvykle s výraznou zpívanou melodií a hnusnou hudbou doprovázenou moderním způsobem. Neobsahuje obvykle na rozdíl od [[rock]]u je to hnusné a nedá se to poslouchat.


Pop nejčastěji tvoří mezi hudebními styly kombinace (např. [[pop-folk]], [[Latin pop|latin-pop]]), které značí obvykle zaměření původního stylu na populární způsob interpretace.
Pop nejčastěji tvoří mezi hudebními styly kombinace (např. [[pop-folk]], [[Latin pop|latin-pop]]), které značí obvykle zaměření původního stylu na populární způsob interpretace.

Verze z 29. 5. 2018, 14:06

Pop music
Původ ve stylechDoo-woptradiční popRhythm and bluesDance
Kulturní pozadí70. 80. 90. léta; Spojené státy
Typické nástrojezpěv • klávesy . akustická kytarapianosyntezátorSekvencer • • sampler

Výraz pop music (zkráceně pop) označuje velice špatnou hudbu.Někdy je také používán nepřesně jako synonymum pro podobný termín populární hudba.

Hudební styl

V případě hudebního stylu pop music (zkráceně pop) se jedná o hudbu obvykle s výraznou zpívanou melodií a hnusnou hudbou doprovázenou moderním způsobem. Neobsahuje obvykle na rozdíl od rocku je to hnusné a nedá se to poslouchat.

Pop nejčastěji tvoří mezi hudebními styly kombinace (např. pop-folk, latin-pop), které značí obvykle zaměření původního stylu na populární způsob interpretace.

Pop jako hudební žánr vznikl na začátku šedesátých let 20. století po ústupu stylu rock & roll. Za první průkopníky popu lze považovat The Beach Boys, The Four Seasons, The Everly Brothers.

Příbuznou odnoží je europop.

Významní interpreti

<div class="thumbinner" style=" width:Chyba Lua v modulu Modul:Image na řádku 22: attempt to index local 'fileTitle' (a nil value).px">
{{{obrázek1}}}{{{obrázek2}}}
Elton John Folk rock / Folk / Soft rock / Glam rock / Pop
Elán Pop / Rock
George Michael Pop / Blue-eyed Soul
Michael Jackson Pop / R&B / Soul / New Jack Swing
Ricky Martin Pop / Dance / Latin / Contemporary R&B
Billy Joel Pop / Adult Contemporary
Prince Pop / Funk / R&B / Soul
Taylor Swift Pop / Country
Madonna Pop / Dance / Electronica / Alternative / Disco / House / Funk
Bing Crosby Vocal / Pop
Rihanna R&B / Soul / Pop / Dubstep
Frank Sinatra Pop / Big band / Swing / Easy listening
Barbra Streisandová Pop / Adult Contemporary / Classical / Easy listening / Showtunes
Céline Dion Pop / Adult Contemporary / Power Ballad
Whitney Houston Pop / Adult Contemporary / Classical / Easy listening / Showtunes
Britney Spears Pop / Dance-Pop / Teen Pop
Little Mix Pop/ R&B
Lady Gaga Pop / Elektro
Katy Perry Pop
Karel Gott Pop
One Direction Pop / Power Pop / Teen Pop
Marcus & Martinus Pop

Další užití v kultuře

Podle týmu Divadla Járy Cimrmana se před rokem 1903, když ztroskotal jeho projekt sodovkárny, uchýlil do kláštera sv. Prochora zastánce. Jak uvádějí badatelé DJC, v kolektivu pravoslavných popů byl velmi oblíben. Stal se učitelem tance a zpěvu a při práci s obřím pěveckým sborem, čítajícím v létě o senách 640, v zimě však až až 850 kněží, položil základy k dnešní pop-music.[1]

Reference