Sumerština: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Taco (diskuse | příspěvky)
Fix odkazů přes google translator. Fix odkazu na stránky s přihlašováním.
Řádek 27: Řádek 27:


== Webové stránky ==
== Webové stránky ==
* [http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=cs&prev=/search%3Fq%3Dlexicon%2Bof%2Bcuneiform%26hl%3Dcs%26biw%3D1024%26bih%3D544%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.cz&sl=en&twu=1&u=http://www.cdp.bham.ac.uk/Database/login.htm&usg=ALkJrhi3YZeAfWiAxrdFYk3nNxnRSShlcQ Databáze sumerských symbolů]
* [http://www.cdp.bham.ac.uk/Database/index.htm Databáze sumerských symbolů] (en)
* [http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://www.omniglot.com/writing/sumerian.htm&ei=yD4IT633GIT14QT12cGNCA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CCoQ7gEwAThG&prev=/search%3Fq%3Dlexicon%2Bof%2Bcuneiform%26start%3D70%26hl%3Dcs%26sa%3DN%26biw%3D1024%26bih%3D544%26prmd%3Dimvns Sumerština na Omniglotu - slabiky]
* [http://www.omniglot.com/writing/sumerian.htm Sumerština na Omniglotu - slabiky] (en)


== Zdroje ==
== Zdroje ==

Verze z 1. 7. 2014, 13:25

Šablona:Infobox jazyk

Sumerština je starověký vymřelý jazyk používaný v jižní části Mezopotámie od 4. tisíciletí př. n. l. Kolem 1900 př. n. l. byla v běžné mluvě nahrazena akkadštinou, jazykem náboženským a vědeckým však zůstala po dvě další tisíciletí. Sumerština není příbuzná s žádným jiným jazykem a řadí se stejně jako například baskičtina mezi izolované jazyky.

Sumerština je prvním známým psaným jazykem. Používané písmo, zvané klínové, později převzaly další jazyky jako akkadština, ugaritština, ale i chetitština.


Zařazení

Sumerština je aglutinační jazyk, to znamená, že pro vyjádření jedné gramatické funkce požívá jeden afix. Ty se proto od sebe dají více či méně oddělit. Částečně je sumerština i ergativní jazyk (má ve svém systému pád ergativ).

Objevovaly se snahy přiřadit původem sumerštinu snad ke každému známému aglutinačnímu jazyku. Uvažovalo se například o příbuznosti s baskičtinou nebo drávidskými jazyky. Tyto dohady jsou však naprosto nepodložené a lingvistická komunita je neuznává. Pravděpodobnější se zdá zastoupení ve velké nostratické jazykové rodině nebo mezi dené-kavkazskými jazyky, i když existence skupin samotných je často zpochybňována.

Webové stránky

Zdroje

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Idioma sumerio na španělské Wikipedii.


Šablona:Link FA Šablona:Link GA