Memmingen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Memmingen
Memmingen – znak
znak
Memmingen – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška601 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměBavorsko
Vládní obvodŠvábsko
Memmingen
Memmingen
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha70,1 km²
Počet obyvatel45 857 (2022)[1]
Hustota zalidnění654,1 obyv./km²
Správa
StarostaIvo Holzinger (SPD)
Oficiální webwww.memmingen.de
Telefonní předvolba08331
PSČ87700
Označení vozidelMM
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Memmingen je bavorské město, které se nachází ve vládním obvodu Švábsko. Území města Území města sousedí na západě s Illerem, hraniční řekou Bádensko-Württemberska a na severu, jihu a východě s zemským okresem Unterallgäu. Město leží 50 km jižně od Ulmu a 100 km západně od Mnichova. Pro svou blízkost k Allgäu bývá město označováno jako „Brána do Allgäu.“ Jeho počátky spadají do římských dob.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Návrší kostela sv. Martina

Nejstarší souvislé osídlení je doloženo z období Říše římské na návrší kolem kostela sv. Martina, kde Římané ve 2. století n. l. při silnici založili osadu Cassiliacum a strážní hrad s hranolovou věží (tzv.burgus), jehož zdivo archeologové zdokumentovali roku 1912.

Pravděpodobně kolem roku 800 byl postaven karolínský chrám. První písemná zmínka o obci je z roku 1128. Vysazení tržní a řemeslnické osady na solné stezce je spojeno s antonity, příslušníky řádu augustiniánů kanovníků, jimž císař Fridrich II. udělil patronátní právo, které trvalo až do roku 1562. Již roku 1158 byla obec povýšena na město, a roku 1286 je císař Rudolf I. prohlásil svobodným říšským městem. Kolem roku 1400 město patřilo mezi nejvýznamnější ve Švábsku.

V roce 1445 byl dokončen pás městských hradeb s Ulmskou bránou a čtyřmi věžemi. V roce 1478 Peter Fort při řece Iller postavil papírnu. V roce 1480 založil Albrecht Kunne z Duderstadtu tiskárnu, která do roku 1520 vydala kolem 200 tisků, v jednom z nich byl již v roce 1519 termín Amerika použit jako název nového kontinentu.

Císař Maxmilián I. rád navštěvoval město jako svou celu spánku a odpočinku a zdejšího malíře Bernharda Strigela jmenoval svým dvorním portrétistou. Tehdy byl postaven chór kostela sv. Martina se síťovými klenbami, jedena z nejvýznamnějších architektur té doby.

Město kolem roku 1650, v Merianově atlasu Švábska

Lidové hnutí náboženské reformace z let 1513-1525 vyústilo do německé selské války. Roku 1525 zde bylo sepsáno Dvanáct článků „stížností, reforem a politických manifestů za lidská práva“, na svou dobu velmi progresivní. Kostnický církevní reformátor Ambrosius Blarer vytvořil z Memmingenu náboženské centrum Švábska a Allgäu. V roce 1579 podepsal starosta Melchior Stebenhaber Lutherovu reformu. Za třicetileté války v roce 1630 do města vstoupilo vojsko Albrechta z Valdštejna a na několik týdnů uklidnilo vřavu. V roce 1647 bylo podepsáno příměří v Ulmu a v listopadu švédská posádka kapitulovala. V roce 1702 město dobyli Bavoři, v roce 1803 připadlo bavorskému kurfiřtství.

V 19. století nastal hospodářský úpadek, až v roce 1862 jej zastavila výstavba železniční trati Neu-Ulm-Kempten. V letech 1927–1929 byl v Memmingenu postaven kostel sv. Josefa, největší církevní stavba meziválečného Německa. Likvidaci synagogy a židovských obyvatel za vlády nacistů připomíná jen pamětní kámen na místě synagogy. Letecká základna Luftwaffe Memmingerberg byla cílem spojeneckých náletů.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Memmingen je prosperujícím městem. V roce 2000 se zde konaly Valdštejnské slavnosti. Nové nádraží bylo otevřeno v roce 2001. V roce 2007 bylo otevřeno letiště Memmingen, které se nachází v obcích Memmingerberg, Benningen a Hawangen. 11. dubna 2009 byla na Theaterplatz představena městská hymna Memmingen Blooms.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Starostové[editovat | editovat zdroj]

Památky[editovat | editovat zdroj]

Radnice
  • Marktplatz (Tržní náměstí) je centrem starého města, kolem něj jsou soustředěny hlavní historické stavby.
  • Kostel sv. Martina luteránské církve, na základech z 9. století stojí trojlodní bazilika s pětibokým závěrem, z let 1325-1500, významná gotická architektura z konce 14. století, se síťovými klenbami; chórové gotické lavice vznikly kolem roku 1500, bývalý klášter křižovníků
  • Frauenkirche - původem gotický Kostel Panny Marie
  • Bettelturm - (Žebrácká věž), součást městské hradby z roku 1471
  • Radnice - renesanční stavba s barokními úpravami fasády a interiérů
  • Steuerhaus - renesanční budova bývalého daňového úřadu s podloubími; malby na fasádě z konce 19. století
  • Zunfthaus - barokní cechovní dům kramářů
  • Siebendächerhaus (Sedmistřechový dům) - měšťanský dům s hrázděnou konstrukcí
  • Hermansbau - městský palác rodiny Hermanů z roku 1766, nyní Městské muzeum

Slavní rodáci[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Memmingen na německé Wikipedii.

  1. register of German municipalities (2022). 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]