Národní Pokladnice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Opravuji 1 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako nefunkční #IABot (v2.0beta15)
m {{DoS}}
značky: revertováno editace z Vizuálního editoru
Řádek 1: Řádek 1:
<code><nowiki>{{</nowiki>[[Šablona:DoS|DoS]]<nowiki>}}</nowiki></code>{{Infobox - firma
{{Infobox - firma
| jméno = Národní Pokladnice
| jméno = Národní Pokladnice
| logo = Národní Pokladnice.JPG
| logo = Národní Pokladnice.JPG

Verze z 4. 10. 2020, 14:40

{{DoS}}

Národní Pokladnice
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formas.r.o.
Datum založení18. 12. 2008
SídloPraha, Česká republika
Adresa sídlaKarolinská 661/4, Praha, 186 00, Česko
Charakteristika firmy
Mateřská společnostSamlerhuset Group B.V.
Identifikátory
Oficiální webhttp://www.narodnipokladnice.cz/
IČO28507622
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní Pokladnice je česká společnost s ručením omezeným. Je distributorem pamětních mincí a medailí na českém trhu. Od svého založení v roce 2009 sídlí v Praze a je stoprocentní dceřinou společností celosvětové skupiny Samlerhuset Group b.v., společnosti, která funguje v 15 evropských zemích a v Číně.

Skupina vlastní podíly ve státních mincovnách Finska, Norska a Švédska a je oficiálním partnerem více než 50 světových mincoven, mezi které patří například Australská mincovna Perth, Britská královská mincovna, Francouzská státní mincovna, Kanadská královská mincovna a další.

Národní Pokladnice spolupracuje s numismatickým oddělením Národního muzea, s neziskovou společností Post Bellum – Paměť národa a dalšími českými institucemi. Je také oficiálním partnerem České národní banky. V roce 2010 podepsala skupina kontrakt na letní olympijské hry 2012 v Londýně a stala se tak výhradním distributorem oficiálních olympijských mincí.

Aktivity Národní Pokladnice

V nabídce Národní Pokladnice se vyskytují jak produkty emitované významnými českými i světovými mincovnami, tak numismaty emitované výhradně Národní Pokladnicí. Jedná se především o pamětní medaile, které připomínají významné události a osobnosti z historie českého národa. Například v roce 2015 u příležitosti 70. výročí 2. světové války emitovala kolekci pamětních medailí Češi ve válce.[1] Na designu medailí spolupracuje Národní Pokladnice zejména s českým sochařem a medailérem Vladimírem Opplem, který je autorem také české dvacetikoruny.

Společnost se nesoustředí jen na distribuci pamětních mincí a medailí. Je vyhledávána také klienty se zájmem o obtížně dostupné numismatické unikáty. Národní Pokladnice pak v kooperaci se svými dodavateli a spolupracovníky tyto numismaty dohledává, prověřuje jejich autenticitu a kvalitu a kompletuje sbírky svých klientů.

Národní Pokladnice emituje také exkluzivní produkty v nízkých limitacích. Každý rok představí na trhu několik kilogramových medailí z ryzího stříbra či zlata nebo numismaty plátované několika druhy drahých kovů či zušlechtěné drahými kameny. Jako například v roce 2014, kdy emitovala kilogramovou stříbrnou medaili u příležitosti 670. výročí založení katedrály sv. Víta.[2]

Největší projekt- Double Eagle v Národním muzeu

Roku 2012 představila Národní Pokladnice v kooperaci s Národním muzeem v Nové budově Národního muzea unikátní zlatou minci Double Eagle – legendu americké měny, která je vládou Spojených států amerických považována za národní poklad. Tato jedinečná dvacetidolarová zlatá mince z roku 1933, v hodnotě téměř 8 milionů dolarů (cca 144,5 mil. korun), je vůbec nejdražší zlatou mincí na světě, která se kdy objevila na světových aukcích[1]. V současné době se ví o existenci pouze třinácti těchto zlatých mincí. Výstava v Národním muzeu byla součástí evropského turné, během něhož mince putovala do sedmi hlavních evropských měst: Londýna, Dublinu, Bruselu, Prahy, Varšavy, Osla a Helsinek. Turné bylo pořádáno Samlerhuset Group, mateřskou společnost Národní Pokladnice s.r.o., ve spolupráci se Smithsonian´s National Museum of American History a Národním muzeem a bylo to poprvé, kdy Smithsonian´s National Museum of American History, nacházející se ve Washingtonu D.C., vyslalo předmět ze své numismatické sbírky na cestu po Evropě. Za organizaci tohoto turné získala Samlerhuset Group, bronzovou Stevii v devátém ročníku International Business Awards v kategorii Komunikace a PR kampaň. [3]

Charitativní činnost

Národní Pokladnice se věnuje také charitativním projektům. Ve spolupráci s českým obchodním portálem Aukro uspořádala v roce 2012 charitativní aukci zlaté kilogramové medaile emitované k 800. výročí vydání Zlaté buly sicilské. Výtěžek z této dražby byl věnován Ústavu pro péči o matku a dítě na nákup dýchacího přístroje pro předčasně narozené děti.

Transparentnost

Národní Pokladnice je od roku 2009 je členem Asociace direkt marketingu a zásilkového obchodu (ADMEZ). Členství zavazuje k ochraně spotřebitelů a dodržování nejvyšších standardů kvality v odvětví zásilkového obchodu.[4]

Kritika Národní Pokladnice

Ve spojitosti s Národní Pokladnicí se často hovoří o netaktních marketingových praktikách a klamání spotřebitelů. Problém bývá zejména s názvem společnosti, který bývá označován za zavádějící.[5] Zákony České republiky ani jiné právní předpisy však soukromým společnostem nezakazují mít v názvu "národní" nebo "česká".

Též bylo kritizováno netransparentní získávání předplatitelů pamětních medailí.[6]

Reference

Externí odkazy