Mikrovlny: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 57 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q127995)
Řádek 47: Řádek 47:


[[Kategorie:Elektromagnetické záření]]
[[Kategorie:Elektromagnetické záření]]

[[ar:موجات صغرية]]
[[bat-smg:Mėkruobangas]]
[[bg:Микровълни]]
[[bs:Mikrovalno zračenje]]
[[ca:Microones]]
[[ckb:شەپۆلی مایکرۆیی]]
[[da:Mikrobølge]]
[[de:Mikrowellen]]
[[el:Μικροκύματα]]
[[en:Microwave]]
[[eo:Mikroondoj]]
[[es:Microondas]]
[[et:Mikrolained]]
[[fa:ریزموج]]
[[fi:Mikroaallot]]
[[fr:Micro-onde]]
[[gl:Microondas]]
[[he:מיקרוגל]]
[[hi:सूक्ष्मतरंग]]
[[hr:Mikrovalovi]]
[[hu:Mikrohullám]]
[[id:Gelombang mikro]]
[[it:Microonde]]
[[ja:マイクロ波]]
[[jv:Gelombang mikro]]
[[kk:Микротолқындар]]
[[ko:마이크로파]]
[[li:Microgolf]]
[[lt:Mikrobangos]]
[[lv:Mikroviļņi]]
[[mk:Микробранови]]
[[ml:മൈക്രോവേവ് (തരംഗം)]]
[[ms:Mikrogelombang]]
[[nl:Microgolf]]
[[nn:Mikrobølgjer]]
[[no:Mikrobølge]]
[[pl:Mikrofale]]
[[pnb:نکی چھل]]
[[pt:Micro-onda]]
[[ro:Microunde]]
[[ru:Микроволновое излучение]]
[[sh:Mikrotalasi]]
[[simple:Microwave]]
[[sk:Mikrovlnné žiarenie]]
[[sl:Mikrovalovi]]
[[sq:Mikrovalët]]
[[sr:Микроталаси]]
[[su:Gelombang mikro]]
[[sv:Mikrovågor]]
[[ta:நுண்ணலை]]
[[th:ไมโครเวฟ]]
[[tr:Mikrodalga]]
[[uk:Мікрохвильове випромінювання]]
[[ur:خردموج]]
[[vi:Vi ba]]
[[yi:מיקראכוואליע]]
[[zh:微波]]

Verze z 9. 3. 2013, 01:31

Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny o vlnové délce od 1 mm do 1 m, což odpovídá frekvenci 300 MHz (0.3 GHz) až 300 GHz, jsou to pásma Ultra high frequency (UHF), Super high frequency (SHF) a Extremely high frequency (EHF).[1][2]

Elektromagnetické vlny o větší frekvenci (tedy kratší vlnové délce) nazýváme decimilimetrovými vlnami, terahertzovým zářením nebo také T-paprsky (T-rays). Vlny delší vlnové délky jsou ultrakrátké vlny (UKV) / Ultra high frequency (UHF), radiové vlny.

Využíváme je v mnoha odvětvích lidské činnosti; nejen k ohřevu potravin ale i například k vysoušení knih či tkanin, obrábění materiálů, přenosu informací, radiolokaci, restaurování uměleckých děl, tavení skla, navigaci a v mnoha dalších.

Historie

Objev elektromagnetického záření, v jejichž spektru jsou mikrovlny, učinil James Clerk Maxwell v roce 1886 svými známými rovnicemi. V roce 1888 Heinrich Hertz demonstroval existenci elektromagnetických vln, když vyrobil aparaturu, která produkovala a detekovala mikrovlny ve spektru VKV (velmi krátkých vln). Že mohou mikrovlny sloužit k ohřevu potravin, si poprvé všiml Percy Spencer, když vyráběl magnetron pro radar firmě Raytheon, a zjistil, že se mu v kapse rozpustila čokoláda.

Použití

Mikrovlnná trouba

Mikrovlny o vlnové délce kolem 12 cm mají frekvenci blízkou rezonanční frekvenci některých nesymetrických molekul, hlavně vody. Potraviny, které jíme, obsahují velké množství vody, a navíc mikrovlny nádoby (sklenice, talíře, keramické hrníčky) neohřívají, takže se mikrovlnné trouby staly velice populárními potřebami v domácnostech.

Související informace naleznete také v článku Mikrovlnná trouba.

Vysoušení dřeva

Mikrovlnami lze prohřát materiál účinněji než pouhým ohřevem povrchu. Proto jsou využívány k vysoušení materiálů, například dřeva.

Vysoušení knih

Faktu, že mikrovlny ohřívají hlavně vodu, se využívá i při sušení starých knih a listin. Mikrovlny jsou k písemnostem šetrné, vysouší rovnoměrně a ne od okrajů ke středu a navíc rychle. Toho se využívalo např. při povodních v roce 2002.

Hubení domácích škůdců a vysoušení zdiva

Opět se využívá principu, že mikrovlny ohřívají vodu – těla všech živočichů obsahují významné množství vody, takže působení mikrovln je usmrtí a okolní prostředí (dřevěné trámy, zdi) to nijak nepoškodí.

Přenos informací

Související informace naleznete také v článku Wi-Fi.

Lokální bezdrátové sítě Wi-Fi zajišťující vzájemné bezdrátové propojení přenosných zařízení a připojení k Internetu pracují v oblasti mikrovln. Radioreléové spoje využívají rovněž mikrovlnných kmitočtů, dále různá pojítka krátkého dosahu, bezdrátový přenos obrazu a zvuku (pojítka pro kamery, bezdrátové UHF mikrofony, Toslink) sítě mobilních telefonů a další.

Lékařské aplikace

Mikrovlny mají řadu užití v diagnostice a léčbě pacientů. Mezi terapeutické metody patří mikrovlnná hypertermie, diatermie.

Radiolokace

Mikrovlnné zbraně

Mikrovlny se používají jako zbraně např. proti demonstrantům. Koncentrované mikrovlny vyvolávají nepříjemné reakce organismu a mohou způsobit i popáleniny.[3]

Související články

Reference