Sionská hora matky božej

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sionská hora matky božej
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
ObecBobrovec
Okres Liptovský Mikuláš
Žilinský kraj
LokalitaBobrovecká vápenica
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Další informace
AdresaBobrovec
Okres Liptovský Mikuláš
Žilinský kraj, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sionská hora matky božej, česky Sionská hora matky boží, je kaple, křížová cesta a poutní místo v osadě Bobrovecká vápenica obce Bobrovec v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinském kraji v Liptovské kotlině na Slovensku. Nachází se severně od obce Jalovec, poblíž úpatí pohoří Západní Tatry.[1]

Historie a popis místa[editovat | editovat zdroj]

Sionská hora matky božej se nachází v nadmořské výšce 758 m na návrší a okolní louce. Místo je celoročně volně přístupné a často je přístupná i kaple. Kaple byla postavena v roce 1994 z podnětu katolického faráře a místního rodáka, kterým byl Bohuslav Pikola. Ten byl v roce 1951 v době komunistického Československa zatčený a odsouzený na 18 let za tehdejší ilegální studium teologie a v roce 1960 byl propuštěn na základě prezidenstské amnestie. Později věnoval všechny peníze získané z odškodnění za nespravedlivé věznění na stavbu kaple. Bohuslav Pikola, který zemřel v roce 2007, je v kapli také pochován. Na leštěné kamenné pamětní desce uvnitř kaple je jeho poděkování za pomoc ve vězení a v kněžské službě. Stavba kapličky má obdélníkový půdorys, který je na západní straně zakončený půlkruhem. Obvodové zdivo stojí na kamenné podezdívce, střecha je sedlová s malou věží se stanovou stříškou a křížem. Krytinou střechy je šindel. Uvnitř kaple je malý oltář se soškami Panny Marie s Ježíšem v náručí a dvěma anděly. Stěny jsou ozdobeny obrazy světců a strop je obložený dřevem. Na louce u kapličky je v oblouku postavená křížová cesta, která má 14 zastavení postavených na kůlech a umístěných v zasklených skříňkách se stříškou a křížkem. Nesou je stabilní dřevěné kůly.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b S.R.O, Turistika cz. Kaplička Sionská hora Matky Boží u Bobrovské Vápenice. www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-02-22]. Dostupné online. 
  2. TOULKY hory severozápadního Slovenska, část 5. - Bábky a Sivý vrch, Západní Tatry (srpen 2020). alena.ilcik.cz [online]. [cit. 2023-02-23]. Dostupné online. 
  3. A.S, Petit Press. Putovanie po slovenských Kalváriách (129) - Jalovec - Miroslav Lisinovič - (blog.sme.sk). blog.sme.sk [online]. [cit. 2023-02-23]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. SIONSKÁ HORA MATKY BOŽEJ A PRÍBEH KŇAZA BOHUSLAVA PIKALU. Pútnický list. Asociácia pútnických organizácií, říjen 2018, s. 5. Dostupné online [cit. 2023-02-23]. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]