Jojoba kalifornská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Simmondsia chinensis)
Na tento článek je přesměrováno heslo jojoba. Tento článek pojednává o keři plodícím plody jojoba. Možná hledáte: strom Cicimek čínský z čeledi řešetlákovité, který dává plody jujuba.
Jak číst taxoboxJojoba kalifornská
alternativní popis obrázku chybí
Jojoba kalifornská (Simmondsia chinensis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďjojobovité (Simmondsiaceae)
Rodjojoba[1] (Simmondsia)
Binomické jméno
Simmondsia chinensis
C.K.Schneid., 1907
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jojoba kalifornská (Simmondsia chinensis) je jediný druh čeledi jojobovité dvouděložných rostlin z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales). Jsou to drobnolisté keře rostoucí ve vyprahlých oblastech Sonorské pouště v Kalifornii. Jojobový olej má mnohostranné využití.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jojoba kalifornská je tuhý stálezelený dvoudomý keř s drobnými kožovitými vstřícnými listy bez palistů, dorůstající výšky okolo 3 metrů. Listy jsou jednoduché, v protistojných párech spojené bází, krátce řapíkaté, s celokrajnou eliptickou až podlouhlou čepelí a zpeřenou žilnatinou.

Květy jsou jednopohlavné, nenápadné, pravidelné. Kalich je složen nejčastěji z 5 (řidčeji 4 nebo 6) lístků, koruna chybí. Samčí květy jsou v hlávkách. Tyčinek je stejný počet jako kališních lístků, jsou volné, oddáleně vyrůstající z plochého květního lůžka. Samičí květy jsou jednotlivé nebo v hroznech, semeník je svrchní, srostlý ze 3 plodolistů, se stejným počtem komůrek a s volnými čnělkami. V každém plodolistu je jediné vajíčko. Plodem je jednosemenná pouzdrosečná tobolka. Semena jsou asi 10 až 15 mm dlouhá a připomínají žalud.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Jojoba kalifornská roste na jihozápadě Severní Ameriky, ve vyprahlých oblastech sonorské pouště a na přilehlých územích USA a Mexika.[4][3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

V moderním taxonomickém systému se čeleď Simmondsiaceae ocitla na zcela novém místě. V klasické taxonomii byla často spojována s čeledí zimostrázovité (Buxaceae), případně kladena do její blízkosti (např. Tachtadžjan), případně řazena do řádu pryšcotvaré (Euphorbiales).

Simmondsia chinensis byla popsána v roce 1822 jako Buxus chinensis a do rodu Simmondsia byla přeřazena v roce 1907.[5] Odtud také pramení v populárních zdrojích hojně užívaný, dvojnásobně nesmyslný název zimostráz čínský pro rostlinu, která se zimostrázem není ani trochu příbuzná a nadto ani nepochází z Číny.

Plantáž jojoby v Indii

Význam[editovat | editovat zdroj]

Semena jojoby obsahují 47 až 62 % kapalného vosku který taje již při 7 °C. Je to světle žlutá nežluknoucí kapalina bez vůně, prodávaná jako 'olej jojoba'. Používá se v kosmetice, farmacii i jako mazadlo vysokoobrátkových motorů, neboť odolává vysokým tlakům. Vosk z jojoby používali indiáni jako olej. Je nestravitelný a může být proto součástí redukční diety. V dnešní době je jojoba pěstována na různých místech světa, např. ve Španělsku.[3]

Jojobový olej slouží také jako náhrada vorvaního tuku, čímž tato rostlina napomáhá ochraně velryb.[6]

V Thárské poušti se používá proti desertifikaci.[zdroj⁠?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Simmondsiaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-11. 
  3. a b c VALÍČEK, Pavel a kol. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0939-6. 
  4. STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. 
  5. The International Plant Names Index [online]. Dostupné online. 
  6. VAUGHAN, J.G.; GEISSLER, C.A. The New Oxford Book of Food Plants. [s.l.]: Oxford University Press, 2009. ISBN 978-0-19-954946-7. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]