Shang-Chi a legenda o deseti prstenech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Shang-Chi a legenda o deseti prstenech
Logo filmu
Logo filmu
Základní informace
Původní názevShang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykyangličtina a severočínské dialekty
Délka132 min
Žánryfilm o bojovém umění
superhrdinský film
ScénářDavid Callaham
Destin Daniel Cretton
Andrew Lanham
RežieDestin Daniel Cretton
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSimu Liu
Tony Chiu Wai Leung
Awkwafina
Fala Chen
Florian Munteanu
… více na Wikidatech
ProdukceKevin Feige
HudbaJoel P. West
KameraBill Pope
StřihNat Sanders
Výroba a distribuce
Premiéra1. září 2021 (Itálie)
2. září 2021 (Brazílie, Maďarsko, Austrálie, Hongkong, Macao a Tchaj-wan)
2. září 2021 (Německo)
… více na Wikidatech
Produkční společnostMarvel Studios
DistribuceWalt Disney Studios Motion Pictures
Fórum Hungary
Disney+
Rozpočet150 mil. $[1]
Tržby432,2 mil. $ (celosvětově)[2]
224,5 mil. $ (USA)[3]
Marvel Cinematic Universe
Black Widow
(2021)
Eternals
(2021)
Shang-Chi a legenda o deseti prstenech na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (v anglickém originále Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) je americký akční film z roku 2021 režiséra Destina Daniela Crettona, natočený na motivy komiksů z vydavatelství Marvel Comics o superhrdinovi Shang-Chi. V titulní roli se představil Simu Liu, v dalších rolích se objevili Tony Leung a Awkwafina. Jedná se o 25. snímek filmové série Marvel Cinematic Universe.

Natáčení bylo zahájeno na začátku roku 2020 v Austrálii.[4] Datum premiéry bylo původně stanoveno na 12. února 2021.[5] Kvůli pandemii covidu-19 bylo vydání od jara 2020 několikrát odloženo, nakonec byl snímek uveden v kinech dne 3. září 2021.[6] V Česku měl snímek premiéru 2. září 2021.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Před tisíci lety objevil Xu Wenwu deset prstenů, které poskytují nesmrtelnost a sílu. Založí organizaci Deset prstenů, s níž dobývá království a svrhává vlády v průběhu historie. V roce 1996 Wenwu hledá mytickou vesnici Ta Lo. Do vesnice se pokouší dostat kouzelným lesem, ale je zastaven strážkyní Ying Li. Během boje se do sebe zamilují a začnou spolu trávit čas. Když vesničané z Ta Lo odmítnou Wenwua, aby byl v jejich vesnici, Ying Li se rozhodne odejít s ním z vesnice. V následujících letech mají dvě děti – Shang-Chiho a Xialing. Během žití s rodinou Wenwu opustí vedení organizace a zamkne deset prstenů do krabičky.

Když bylo Shang-Chimu sedm let, jeho matka Ying Li je zavražděna Wenwuovými nepřáteli. Wenwu se rozhodne si znovu vzít deset prstenů, pomstít svou ženu a opět se ujmout vedení své organizace. Přiměje Shang-Chiho podstoupit brutální výcvik v bojových uměních, ale zároveň nedovolí Xialing trénovat s ostatními, takže se sama musí učit tajně. Jakmile dosáhl Shang-chi 14 let, pošle ho Wenwu, aby zavraždil vůdce organizace, která zavraždila jeho matku. Shang-chi však během mise uteče do San Francisca a změní si své jméno na Shauna.

V současnosti Shang-Chi pracuje jako komorník se svou nejlepší kamarádkou Katy, která o jeho minulosti neví. Během cesty do práce ho však v autobuse napadne Deset prstenů, kteří ukradnou jeho přívěšek, který mu dala jeho matka Li. Wenwu anonymně poskytne Shang-Chimu polohu Xialing prostřednictvím pohlednice. Shang-Chi se rozhodne se s ní setkat, protože se bojí, že Deset prstenů půjde i po Xialing. Shang-chi odhalí svou minulost Katy, která trvá na tom, že mu pomůže. Najdou Xialing v podzemním bojovém klubu v Macau, který založila poté, co v mladém věku utekla od Wenwua. Deset prstenů zaútočí na bojový klub a Wenwu přijde, aby zajal Shang-Chiho, Katy, Xialing.

Jsou odvedeni do areálu Deseti prstenů, kde Wenwu pomocí přívěsků odhalí mystickou mapu vedoucí k Ta Lo. Wenwu vysvětlí, že slyšel Li volat na něj a věří, že byla držena v zajetí v Ta Lo za zapečetěnou bránou. Když jeho děti a Katy protestují, uvězní je. Tito tři se setkají s bývalým hercem Trevorem Slatterym, kterého Deset prstenů uvěznilo za to, že se vydával za Wenwua[P 1], a jeho hundunského společníka Morrise, který jim nabídne, že je dovede do Ta Lo.

Skupina uteče do Ta Lo, vesnice, která existuje v oddělené dimenzi s různými čínskými mytologickými stvořeními. Setkávají se s Ying Nan, tetou Shang-Chiho a Xialing, která jim vysvětlí historii Ta Lo. Druhý den však Wenwu a Deset prstenů přichází a zaútočí. Wenwu přemůže Shang-Chiho a zaútočí na Bránu. To umožní některým přisluhovačům "Obyvatele" uniknout, kteří díky tomu mohou vysávat duše a posilnit tak Obyvatele. Deset prstenů spojí síly s vesničany z Ta Lo, aby s nimi bojovali. Shang-Chi je oživen Velkým ochráncem, který opustí jezero, aby bojoval s přisluhovači. Wenwu a Shang-Chi bojují ještě jednou a Shang-Chi získá převahu, ale rozhodne se ušetřit Wenwua. Obyvatel unikne a zaútočí na Shang-Chiho. Wenwu zachrání Shang-Chiho a odkáže mu prsteny, než ho zabije Obyvatel. Shang-Chi, Velký ochránce, Xialing a Katy bojují a porazí Obyvatele a zabijí ho. Poté se Shang-Chi a Katy vrátí do San Francisca, kde jsou čarodějem Wongem povoláni do Kamar-Taj.

Ve titulkové scéně Wong představí Shang-Chiho a Katy Bruce Bannerovi a Carol Danversové, zatímco zkoumá původ prstenů. Zjistí, že těch deset prstenů funguje jako maják. V potitulkové scéně se Xialing stává novou vůdkyní Deseti prstenů, přestože řekla Shang-Chimu, že se chystá organizaci rozpustit.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

V dalších rolích se objevil Ronny Chieng, Yuen Wah, Jodi Long, Dallas Liu, Paul He, Tsai Chin, Andy Le, Stephanie Hsu, Kunal Dudhekar, Zach Cherry, Dee Baker, Jade Xu a Tim Roth jako Emil Blonsky / Abomination z filmu Neuvěřitelný Hulk.[7] Mark Ruffalo a Brie Larson se objevili v titulkové scéně, kde si zahráli své postavy z MCU Bruce Bannera a Carol Danversovou.[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jako bylo znázorněno ve filmu Iron Man 3 a one-shotu Sláva králi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2023-11-22]
  2. Dostupné online. [cit. 2022-02-18]
  3. Dostupné online. [cit. 2021-12-09]
  4. MARTENS, Todd. The Walt Disney Archives are shaping the culture of tomorrow. Ask Marvel’s Kevin Feige [online]. Latimes.com, 2020-03-06 [cit. 2020-03-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. KIT, Borys; GALUPPO, Mia. Marvel Finds Its Shang-Chi in Chinese-Canadian Actor Simu Liu [online]. Hollywoodreporter.com, 2019-07-20 [cit. 2020-03-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. D'ALESSANDRO, Anthony. Disney Shifts ‘Black Widow’ & ‘Cruella’ To Day & Date Release In Theaters And Disney+, Jarring Summer Box Office [online]. Deadline.com, 2021-03-23 [cit. 2021-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Incredible Hulk Actor Returned As Abomination Voice In Shang-Chi. Screen Rant [online]. 2021-09-01 [cit. 2021-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. FRANCISCO, Eric. 'Shang-Chi' director reveals how post-credits scenes change Marvel’s Phase 4. Inverse [online]. [cit. 2021-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]