Daredevil (seriál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marvel's Daredevil
Logo seriálu
Logo seriálu
Základní informace
Žánryakční
kriminální
mysteriózní
Formátseriál
PředlohaDaredevil
NámětDrew Goddard
komiks Daredevil od Stana Leeho a Billa Everetta
HrajíCharlie Cox
Deborah Ann Woll
Elden Henson
Toby Leonard Moore
Vondie Curtis-Hall
Bob Gunton
Ayelet Zurer
Rosario Dawson
Vincent D'Onofrio
Jon Bernthal
Élodie Yung
Skladatel znělkyJohn Paesano
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad3
Počet dílů39 (seznam dílů)
Obvyklá délka48–59 minut
Produkce a štáb
Výkonný
producent
Steven S. DeKnight
Drew Goddard
Jeph Loeb
Jim Chory
Alan Fine
Stan Lee
Joe Quesada
Dan Buckley
Peter Friedlander
Allie Goss
Kris Henigman
Cindy Holland
ProducentKati Johnston
KameraMatt Lloyd
HudbaJohn Paesano
Produkční
společnost
DeKnight Productions
Goddard Textiles
ABC Studios
Marvel Television
DistributorNetflix
Disney+
Premiérové vysílání
StaniceNetflix
Formát obrazu16 : 9
Vysíláno10. dubna 2015 – 19. října 2018
Posloupnost
NásledujícíMarvel's Jessica Jones
SouvisejícíMarvel's The Punisher
Marvel Cinematic Universe
Marvel's Daredevil na ČSFD, FDb, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marvel's Daredevil, či zkráceně Daredevil, je americký televizní seriál vydaný v roce 2015 na streamovací televizi Netflix a vycházející z komiksu Daredevil vydavatelství Marvel Comics. Jedná se o třetí seriál, který je součástí superhrdinské série Marvel Cinematic Universe. Děj seriálu, jehož autorem je Drew Goddard, je zaměřen na právníka Matta Murdocka, který v dětství přišel o zrak a kterému se naopak vylepšily ostatní smysly. Murdock se v noci v přestrojení snaží zachránit newyorskou čtvrť Hell's Kitchen, kde žije, která je ohrožována podnikatelskými záměry tajemného Wilsona Fiska.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

1. série[editovat | editovat zdroj]

Právník Matt Murdock si se svým kolegou a kamarádem Foggym Nelsonem zařizuje vlastní advokátní kancelář. Murdock přišel v dětství při dopravní nehodě o zrak, chemikálie mu však postupně výrazně zostřila ostatní smysly. Po nocích se jako neznámý maskovaný muž snaží bránit svoji newyorskou čtvrť Hell's Kitchen před zlořády a zločinci. Jako právník se s Foggym dostane k případu sekretářky Karen Page, která byla obviněna z vraždy spolupracovníka. Dokáží její nevinu a navíc ji přijmou jako vlastní spolupracovnici. Zároveň zjišťují, co stálo za falešným Kareniným obviněním, což je přivede k záhadnému vlivnému a mocnému podnikateli Wilsonu Fiskovi, který se i přes mrtvoly snaží vydělat na rozvoji a obnově Hell's Kitchen, neboť celé město bylo značně poničeno v bitvě o New York (film Avengers). Fisk přitom spolupracuje i s drogovými dealery.

2. série[editovat | editovat zdroj]

Ve městě se se objevila nová hrozba - Frank Castle, válečný veterán, který se se svou rodinou náhodou připletl k nepovedenému drogovému obchodu, při kterém byla zabita Frankova rodina. On se proto rozhodne pomstít a vypátrat viníka, nechávaje za sebou hromady mrtvol. Mattu Murdockovi se jeho metody pochopitelně nelíbí a jejich konfrontace je tak nevyhnutelná. Druhá linie, která postupně nabývá na důležitosti, ukazuje snažení Matta Murdocka a Elektry Natchios odkrýt a překazit plány nebezpečné japonské organizace The Hand v Hell's Kitchen.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní role[editovat | editovat zdroj]

Vedlejší role[editovat | editovat zdroj]

  • Scott Glenn (český dabing: Zdeněk Maryška) jako Stick – Slepý mistr bojových umění, cvičil Daredevila a Elektru, když byli ještě děti.
  • Peter Shinkoda (český dabing: Svatopluk Schuller) jako Nobu - Japonský ninja, hájí zájmy Jakuzy v Hell's Kitchen.
  • Wai Ching Ho (český dabing: ?) jako Madame Gao - Stará dáma, vede čínské triády, má prsty ve výrobě drog i otrokářství.
  • Royce Johnson (český dabing: Ivo Novák) jako Brett Mahoney - Newyorský strážník, Daredevilova spojka s policií.
  • Rob Morgan (český dabing: Svatopluk Schuller) jako Turk Barrett - Obchodník se zbraněmi a občas nedobrovolný Daredevilův informátor.
  • Stephen Rider (český dabing: Petr Gelnar) jako Blake Tower - Zástupce státní návladní, poskytne důležitou informaci k objasnění případu Franka Castela.
  • Michelle Hurd (český dabing: Martina Šťastná) jako Samantha Reyes - Nekompromisní státní návladní.
  • Matt Gerald (český dabing: Martin Sobotka) jako Melvin Potter - Mentálně postižený návrhář, vyrobí Daredevilovi zbroj za jeho pomoc.
  • Geoffrey Cantor (český dabing: Tomáš Juřička) jako Mitchell Ellison - Šéfredaktor New York Bulletin a nadřízený Bena Uricha.
  • Peter McRobbie (český dabing: Zdeněk Maryška) jako otec Lantom - Kněz, Matt Murdock k němu občas zajde pro radu.
  • Nikolai Nikolaeff (český dabing: Petr Gelnar) jako Vladimir Ranskahov - Spolu se svým bratrem Anatolym vede místní ruský gang.
  • Gideon Emery (český dabing: Martin Sobotka) jako Anatoly Ranskahov - Spolu se svým bratrem Vladimirem vede místní ruský gang.
  • John Patrick Hayden (český dabing: Filip Švarc) jako Jack Murdock - Mattův otec a profesionální boxer, byl zabit mafií.
  • Clancy Brown (český dabing: Zdeněk Maryška) jako Ray Schoonover / Blacksmith - Armádní generál a mocný drogový boss.
  • McCaleb Burnett (český dabing: Tomáš Juřička) jako Grotto - Kriminálník, kvůli svému napojení na irskou mafii se stane cílem Punishera.

Vysílání[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu Daredevil.
ŘadaDílyPremiéra na Netflixu
1 1320150410a10. dubna 2015
2 1320160318a18. března 2016
3 1320181019a19. října 2018

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Studio 20th Century Fox vrátilo Marvel Studios v roce 2012 práva na Daredevila, přičemž Marvel následně začal připravovat začlenění této postavy do své filmové a televizní série Marvel Cinematic Universe.[1] Studio se rozhodlo pro seriál, který by byl uveden v internetové televizi Netflix a který by byl následován dalšími seriály, jež by sledovaly osudy jiných komiksových postav (Jessica Jones, Iron Fist a Luke Cage). Všechny tyto pořady se měly stát základem pro týmový seriál založený na komiksu Defenders. Netflix objednal jednu třináctidílnou řadu Daredevila.[2]

Autorem seriálu se stal Drew Goddard, který měl působit i v pozici showrunnera.[3] Kvůli zaneprázdnění jinými projekty ho však na tomto místě vystřídal Steven S. DeKnight.[4] Do titulní role Matta Murdocka, resp. Daredevila, byl v květnu 2014 obsazen Charlie Cox.[5] Natáčení seriálu probíhalo v New Yorku od července do prosince 2014.[6][7]

V dubnu 2015, necelé dva týdny po premiéře seriálu, oznámil Marvel s Netflixem objednání druhé řady, která byla vydána v roce 2016. Jejími showrunnery byli Doug Petrie a Marco Ramirez, kteří s DeKnightem a Goddardem úzce spolupracovali již na první sezóně.[8]

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Všech třináct epizod první řady bylo na streamovací službě Netflixu vydáno současně 10. dubna 2015.[9] Druhá řada byla vydána 18. března 2016.[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FLEMING JR, Mike. TOLDJA! ‘Daredevil’ Rights Revert From Fox To Disney [online]. Deadline.com, 2013-04-23 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. LIEBERMAN, David; ANDREEVA, Nellie. Netflix Picks Up Four Marvel Live-Action Series & A Mini Featuring Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist, Luke Cage For 2015 Launch [online]. Deadline.com, 2013-11-07 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Drew Goddard Joins Daredevil on Netflix [online]. Marvel.com, 2013-12-06 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Steven S. DeKnight Joins 'Marvel's Daredevil' [online]. Marvel.com, 2014-05-24 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. PRUDOM, Laura. Charlie Cox to Star in ‘Daredevil’ TV Series for Marvel and Netflix [online]. Variety.com, 2014-05-27 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Marvel TV head: 'Daredevil' starts shooting in July, 'Jessica Jones' next up [online]. Hitfix.com, 2014-03-24 [cit. 2015-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-03-25. (anglicky) 
  7. GOLDBERG, Matt. Marvel and Netflix’s DAREDEVIL TV Series Wraps Production [online]. Collider.com, 2014-12-22 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. GOLDBERG, Lesley. Netflix Renews 'Daredevil' for Second Season — With New Showrunners [online]. Hollywoodreporter.com, 2015-04-21 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. PRUDOM, Laura. Q&A: Meet Charlie Cox, Netflix’s ‘Daredevil’ [online]. Variety.com, 2015-04-09 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. SCHWARTZ, Ryan. Daredevil Season 2 Gets Premiere Date — Watch First Teaser, Analyze Poster [online]. Tvline.com, 2016-01-07 [cit. 2016-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-07. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]