Resident Evil: Zánik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Resident Evil: Zánik
Původní názevResident Evil: Extinction
Země původuKanadaKanada Kanada
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
FrancieFrancie Francie
NěmeckoNěmecko Německo
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka95 minut
Žánrakční
PředlohaResident Evil
ScénářPaul W. S. Anderson
RežieRussell Mulcahy
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMilla Jovovich
Ali Larter
Oded Fehr
Mike Epps
Iain Glen
Ashanti Douglas
Chris Egan
Spencer Locke
ProdukcePaul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Robert Kulzer
Bernd Eichinger
Samuel Hadida
HudbaCharlie Clouser
KameraDavid Johnson
KostýmyJoseph Porro
StřihRyan Folsey
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 21. září 2007
Česko 15. listopad 2007
Produkční společnostConstantin Film
DistribuceScreen Gems
Rozpočet$45 000 000
Tržby$147 717 833
Předchozí a následující díl
Resident Evil: Apokalypsa Resident Evil: Afterlife
Resident Evil: Zánik na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Resident Evil: Zánik je akční hororový film z roku 2007, je pokračováním filmu Resident Evil: Apokalypsa z roku 2004 a třetím dílem filmové série podle populární série počítačových her Resident Evil. Film režírovaný Russellem Mulcahym a produkovaný Paulem Andersonem byl inspirován základními prvky hry Resident Evil: Code Veronica[1]. Film se od klasických temných prostředí ostatních zombie filmů odlišuje umístěním do pouště. Resident Evil: Extinction měl premiéru ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku 21. září 2007. I přes nepříznivé kritiky vydělal film celosvětově 147 263 679 $.[2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Po nehodě v Raccoon City roku 2002 unikl T-Virus i navzdory jadernému zničení města. Korporace Umbrella se intenzivně snažila zastavit mutaci celé lidské populace na zombie, ale po řadě výskytů viru se po 5 letech svět ocitá na hraně zániku. Alice (Milla Jovovich, nejlepší bio-organická zbraň Umbrelly, je nyní sama na zpustošené poušti poté co zjistila, že ji může korporace zaměřit přes satelit. Má nadlidskou sílu a psychokinetické schopnosti, které získala během krátkého uvěznění společností Umbrella. Díky její schopnosti propojit se s T-virem začala Umbrella uvažovat o vývoji léku/vakcíny, která by zachránila lidstvo. Pod velením ředitele Umbrelly Alberta Weskera se pokouší Dr. Sam Isaacs o vytvoření léku bez Alice. Používá klonů vytvořených z její krve, které podstupují testy v obnoveném domě Spencerových, Úlu a interiérech nemocnice v Raccoon City. Žádný z nich nepřežije.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

  • Milla Jovovich jako Alice: Hlavní protagonistka filmu, která je stopována korporací Umbrella, která chce z její krve vyvinout sérum proti T-viru.
  • Ali Larter jako Claire Redfield: Claire Redfield je hlavní postavou ve hrách Resident Evil 2 a Resident Evil Code: Veronica. Ve filmu vede konvoj přeživších po boku Carlose.
  • Iain Glen jako Dr. Sam Isaacs: Hlavní „záporák“ v tomto filmu. Vědec, který je zaměstnancem Umbrella Corporation. Dr. Isaacs byl zapojen do vytvoření programu Nemesis stejně jako do programu Alice v Apokalypse.
  • Oded Fehr jako Carlos Olivera: Ex-člen organizace U.B.C.S. (Umbrella Biohazard Countermeasure Service), přeživší programu Nemesis.
  • Jason O'Mara jako Albert Wesker: Šéf Umbrelly. Má kancelář v Tokiu v Japonsku a díky holografickému promítání může mít kdekoliv mítink se členy výboru včetně Dr. Sama Isaacse, kterému dává rozkaz k nalezení a chycení Alice.
  • Spencer Locke jako K-Mart: Dívka, kterou nalezli společníci Alice v obchodu Kmart v bývalém, nyní zpustošeném Las Vegas.
  • Ashanti jako Nurse Betty (Zdravotní sestra Betty): Drsná mladá žena, která ví, jak ovládat sama sebe. Jak napovídá její nick, je zdravotní sestra a je zamilovaná do L.J.
  • Mike Epps jako L.J.: Bývalý občan Raccoon City, přežil program Nemesis a zničení Raccoon City v předchozím filmu.
  • Chris Egan jako Mikey: Počítačový závislák, který zvládl přežít s Claire a spol. a nyní je řídí „počítačovou stanici“ konvoje.
  • Madeline Carroll jako White Queen (Bílá královna): Sestra umělé inteligence originální Red Queen (červené královny).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Resident Evil: Extinction na anglické Wikipedii.

  1. Ashanti Joins Cast, Film Borrows Element From Code Veronica [online]. 2006-05-11 [cit. 2006-06-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-06-27. 
  2. Resident Evil: Extinction Box Office Figures [online]. Dostupné online.