Resident Evil (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Resident Evil
Původní názevResident Evil
Země původuFrancieFrancie Francie
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
NěmeckoNěmecko Německo
Jazykangličtina
Délka100 min
Žánryakční
horor
PředlohaResident Evil
Scénář a režiePaul W.S. Anderson
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMilla Jovovich
Michelle Rodriguez
Eric Mabius
James Purefoy
ProdukceBernd Eichinger
Samuel Hadida
Jeremy Bolt
Paul W.S. Anderson
HudbaMarco Beltrami
Marilyn Manson
Liz Gallacher
KameraDavid Johnson
StřihAlexander Berner
Výroba a distribuce
Premiéra2002
Produkční společnostConstantin Film
DistribuceScreen Gems (Severní Amerika, Latinská Amerika a Itálie)
Rozpočet33 mil. $
Tržby102,4 mil. $
Předchozí a následující díl
Resident Evil: Apokalypsa
Resident Evil na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Resident Evil je film, který v roce 2002 natočil režisér Paul W.S. Anderson. Navazuje na něj pět dalších filmů.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Pod městem Raccoon City se nachází genetické výzkumné zařízení společnosti Umbrella Corporation zvané Úl. Zloděj ukradne geneticky vytvořený T-virus a záměrně Úl jednou ze zkumavek kontaminuje. Umělá inteligence zařízení zvaná Red Queen (Červená královna) proto Úl uzavře a zabije všechny uvnitř.

Alice se probouzí v koupelně opuštěného sídla se ztrátou paměti. Když se oblékne, najde v šuplíku skrytý arzenál zbraní. Vyděšená dál prozkoumává sídlo, než se objeví Matt Addison, který ji strhne k zemi. V tom okamžiku jsou přepadeni komandem vedeným Jamesem Shadem. Nařídí jim doprovodit je do Úlu. V přepravním vlaku mezi sídlem a Úlem najdou Spence, který také trpí ztrátou paměti. Členové komanda vysvětlí, že všichni kromě Matta jsou zaměstnanci Umbrella Corporation a Alice a její partner Spence byli pověření střežením tajného vstupu do Úlu pod sídlem. Protože není znám důvod uzavření úlu, komando bylo vysláno aby umělou inteligenci odpojilo.

Potom, co několik členů komanda zemře při snaze proniknout do komory Červené královny, se členovi komanda Kaplanovi podaří umělou inteligenci, ignorujíce její prosby a varování, odpojit. Tím otevře všechny dveře v Úlu a osvobodí krvelačné zombie, které ze zaměstnanců T-virus udělal.

Matt najde svoji sestru Lisu. Je přeměněná v zombie a pokusí se ho kousnout. Alice ho zachrání a Matt vysvětlí, že on a Lisa byli environmentální aktivisté a Lisa pro něj Úl infiltrovala, aby našli důkazy o nezákonném výzkumu, který společnost prováděla. Alice si rozpomene, že to ona Lise pomohla proniknout do Úlu.

Při snaze uniknout z Úlu je Rain pokousána. Alice si vzpomene, že v laboratoři byl kromě viru také antivirus a vydají se pro něj. Spence si ale v laboratoři rozvzpomene, že to on je zlodějem, který virus vypustil a ukradený virus i antivirus ukryl ve vlaku. Obrátí se proti ostatním s revolverem v ruce, ale je pokousán zombie. Z úlu se před jeho automatickým uzavřením podaří uniknout jen Alici a Mattovi. Matt je ale infikován. Než mu Alice stačí aplikovat antivir, vtrhnou do sídla pracovníci v ochranných oděvech a oba zajistí. Plánují přitom sestavení nového týmu, který by Úl opět otevřel.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Milla Jovovich Alice
Michelle Rodriguez Rain Ocampo
Eric Mabius Matt Addison
James Purefoy Spence
Martin Crewes Kaplan
Colin Salmon velitel James "One" Shade
Pasquale Aleardi J.D. Salinas
Michaela Dicker Červená královna
Heike Makatschová Dr. Lisa Addison
Jaymes Butler Clarence