Redemptionis donum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Redemptionis donum
česky Dar vykoupení
Apoštolská exhortace Jana Pavla II.
Datum25. března 1984viz apoštolské exhortace na webu Svatého stolce
Témařeholní zasvěcení
Číslo
encykliky
3. z 15 apoštolských
exhortací
Jana Pavla II.
Text
latinsky
anglicky

Redemptionis donum (česky Dar vykoupení) je postsynodální apoštolská exhortace papeže Jana Pavla II., podepsaná 25. března 1984 s podtitulem – o řeholním zasvěcení ve světle tajemství vykoupení.

Dokument byl sepsán výhradně z iniciativy papeže a hovoří o řeholním zasvěcení ve světle tajemství vykoupení. Jan Pavel II. jej podepsal 25. března 1984, na slavnost Zvěstování Páně, která spadá do liturgického kalendáře katolické církve. Po Druhém vatikánském koncilu došlo ke krizi v počtu povolání do řeholních řádů. Mnoho řeholníků a řeholnic opustilo své kláštery. Exhortace byla pokusem o zavedení ideálu zasvěceného života. Vyzdvihuje teologii, spiritualitu a apoštolský rozměr řeholního života. Papež představil řeholní život v jeho trinitární, paschální a eschatologické dimenzi.[1]

Hlavní témata[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Redemptionis donum na anglické Wikipedii a Redemptionis donum na polské Wikipedii.

  1. NAGY, Stanisław. Wstęp do Adhortacji Apostolskich Jana Pawła II, in Jan Paweł II, Dzieła zebrane. Tom II - Adhortacje. Kraków: [s.n.], 2006. S. 7–8. (polština) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]