Dominicae cenae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dominicae cenae
česky Večeře Páně
Apoštolský list Jana Pavla II.
Datum24. února 1980
viz apoštolské listy na webu Svatého stolce
Témaeucharistická úctu
Text
latinsky
anglicky

Dominicae Cenae (česky Večeře Páně) je apoštolský list Jana Pavla II. všem biskupům o tajemství církve a eucharistické úctě z 24. února 1980 (promulgován 6. března téhož roku).

Skládá se ze tří částí:

  1. Eucharistické tajemství v životě církve a kněze – v této části se papež zabývá vztahem mezi eucharistií a kněžstvím, církví, láskou, sousedstvím a životem. Zdůrazňuje zde také specifičnost úcty k eucharistickému tajemství;
  2. Svatost eucharistie a oběti – zde se papež zaměřuje na svatost mše svaté;
  3. Dva stoly Páně a společné dobro církve – odkaz na liturgii slova (jako stůl Božího slova) a na eucharistickou liturgii (jako stůl chleba Páně).

Papež v dopise potvrzuje tradiční formy eucharistické úcty a upozorňuje, že liturgické záležitosti by se neměly stát příležitostí k rozbití jednoty církve. Vyzývá také, aby se eucharistie stala zdrojem života všech společenství. Poukazuje také na to, že kněžské záležitosti nejsou nikdy izolovány od církve a věřících.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dominicae cenae na polské Wikipedii.

  1. RAK, Romuald. Eucharystia w wypowiedziach papieży i innych dokumentach Stolicy Apostolskiej XX w. Londýn: Veritas, 1987. ISBN 0-948202-00-9. S. 97. (polština) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Wielka Encyklopedia Jana Pawła II. [s.l.]: Edipresse Polska ISBN 83-89571-05-6. (polština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]