Ray Davies

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ray Davies
Ray Davies v Torontu, 1977
Ray Davies v Torontu, 1977
Základní informace
Rodné jménoRaymond Douglas Davies
Narození21. června 1944 (79 let)
Fortis Green, Londýn, Anglie
ŽánryRock, rock and roll, hard rock
PovoláníHudebník, skladatel
NástrojeZpěv, kytara, harmonika, klávesy, klavír
Aktivní roky1963 – současnost
Příbuzná témataThe Kinks
OceněníKnight Bachelor (2017)
komandér Řádu britského impéria
MOJO Awards
Partner(ka)Chrissie Hynde (1980–1984)
PříbuzníDave Davies (sourozenec)
Russ Davies (paternal nephew)
Daniel Davies (paternal nephew)
WebRayDavies.info
Významný nástroj
Fender Telecaster
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir Raymond Douglas Davies (* 21. června 1944 v Muswell Hill v Londýně) je znám především jako zpěvák, kytarista, skladatel a vůdčí osobnost britské rockové kapely The Kinks. Po rozchodu Kinks v roce 1996 pokračuje ve své sólové kariéře. Tu začal v roce 1984, kdy napsal scénář a režíroval úspěšný a kritiky ceněný televizní film Return To Waterloo. Na soundtracku k filmu se podíleli Kinks s výjimkou Davea Daviese. Ray Davies se ve filmu objevuje na začátku jako potulný zpěvák v londýnském metru. V roce 1998 vydal album The Storyteller, které doprovodil úspěšnými vystoupeními společně s kytaristou Petem Mathisonem. Při vystoupeních předčítal mezi skladbami ze svého autobiografického románu X-Ray. Prvním oficiálním studiovým sólovým albem Ray Daviese byla deska Other People's Lives z roku 2006.

Ray Davies se rovněž věnuje literatuře. Kromě autobiografie je také autorem sbírky na sebe navzájem navazujících povídek Waterloo Sunset, které vydalo nakladatelství Hyperion v roce 2000. Každý z krátkých příběhů ve svém jádru vychází z některých jeho skladeb.

Život[editovat | editovat zdroj]

Denmark Terrace 6,
rodiště bratrů Daviesových

Davies se narodil v Denmark Terrace čp. 6 ve Fortis Green v Muswell Hill v severním Londýně rodičům Fredovi a Annie Daviesovým. Měl sedm starších sester a mladšího bratra Davea Daviese. Navštěvoval William Grimshaw Secondary Modern School (nyní Fortismere School).[1]

V letech 1962–1963 byl Davies studentem umění na Hornsey College of Art v Londýně. V této době se z The Kinks začala stávat profesionální kapela. Na začátku roku 1964 The Kinks získali nahrávací smlouvu a z Daviese se stal hlavní skladatel a de facto lídr kapely. V srpnu téhož roku kapela vydala svůj třetí singl „You Really Got Me“, který byl velmi úspěšný a pro The Kinks znamenal významný průlom v jejich kariéře.

V letech 1966 a 1975 kapela procházela obdobím hudebního experimentování a zaznamenala řadu významných uměleckých i komerčních úspěchů. Mezi rokem 1976 a jejich rozpadem o 20 let později se The Kinks navrátili k mainstreamovému rocku a dosáhli dalších úspěchů, například s hity „Destroyer“, „Come Dancing“ nebo „Do It Again“. The Kinks se rozpadli v roce 1996 a Ray Davies od té doby vystupuje sólově.

V roce 1973 se Davies pokusil o sebevraždu kvůli rozpadu jeho prvního manželství; později u něj byla diagnostikována bipolární afektivní porucha.[2]

Davies má se svým bratrem Davem (kytaristou The Kinks) velmi bouřlivý vztah, což mělo na kapelu velký vliv. Davies byl třikrát ženatý a má čtyři dcery (Louisa, Victoria, Natalie a Eva). V osmdesátých letech měl vztah s Chrissie Hynde z The Pretenders, se kterou má dceru Natalie.

V roce 1990 byl Davies spolu s The Kinks uveden do Rock and Roll Hall of Fame a v roce 2005 do UK Music Hall of Fame.

4. ledna 2004 byl Davies ve French Quarter v New Orleans postřelen do nohy, když pronásledoval zloděje, kteří ukradli kabelku jeho přítelkyni.[3] K tomu došlo ani ne týden poté, co byl Davies jmenován komandérem Řádu britského impéria.

Sólová diskografie[editovat | editovat zdroj]

Ray Davies v Ottawě (2008)

Sólová alba[editovat | editovat zdroj]

Kolaborační alba[editovat | editovat zdroj]

Kompilační alba[editovat | editovat zdroj]

  • Collected (2009)
  • Waterloo Sunset - The Very Best of The Kinks and Ray Davies (2012)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ray Davies na anglické Wikipedii.

  1. REES, Dafydd; CRAMPTON, Luke. Q Encyclopedia of Rock Stars. [s.l.]: Dorling Kindersley, 1996. ISBN 0-7513-0393-3. (anglicky) 
  2. A Kinks reunion? Never!
  3. Kinks star shot in New Orleans. www.cnn.com. CNN, 5 January 2004. Dostupné online [cit. 24 May 2007]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]