Portál:Svobodný software/Článek/Další

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je archiv článků, které byly nebo teprve budou na portálu svobodného software.

Aktuální článek[editovat zdroj]

Symbol copyleftu
Symbol copyleftu

Copyleft je zvláštní použití autorského práva. Při vytvoření odvozeného díla z díla, jež je dostupné jen pod copyleft licencí, musí být toto odvozené dílo nabízeno pod stejnou (copyleft) licencí jako dílo původní. Termín copyleft je slovní hříčkou, v anglickém slově copyright je slovo right (právo, pravý, vpravo) nahrazena slovem left (zanechaný, přenechaný, ale i levý, vlevo), čímž se naznačuje, že princip copyleftu je do jisté míry opakem principu copyrightu. I tradiční označení copyrightu, písmeno C v kroužku – © – je otočeno a jako symbol copyleftu se používá převrácené C v kroužku (to ovšem nemá žádný právní význam). Princip copyleftu vytvořil Richard Stallman a uplatnil jej v copyleft licencích GPL a GFDL GNU projektu.

Příprava[editovat zdroj]

Tady (nejlépe na konec sekce) pište a upravujte články, které by se mohly objevit na hlavní straně portálu.

Audacity[editovat zdroj]

Logo Audacity
Logo Audacity

Audacity je svobodný/open source, multiplatformní editor digitálního zvuku. Zdrojový kód Audacity je uvolněn pod GNU General Public License. GDI editoru bylo vytvořeno za pomoci wxWidgets knihovny.

Program Audacity byl vytvořen Dominikem Mazzonim ze společnosti Google v době jeho studií na Carnegie-Mellon University. A Mazzoni i nadále zůstává hlavním vývojářem Audacity.

MediaWiki[editovat zdroj]

Logo MediaWiki
Logo MediaWiki

MediaWiki je název software (wiki systému), na kterém běží Wikipedie a další projekty nadace Wikimedia. MediaWiki se někdy proto označuje jako engine (motor) Wikipedie. MediaWiki je svobodný software, šířený pod licencí GNU GPL.

Program MediaWiki je napsán v PHP s využitím databáze MySQL nebo PostgreSQL. Původním autorem je Magnus Manske. Do doby vytvoření MediaWiki používala Wikipedie systém UseModWiki (toto období je označováno jako Phase I), 25. ledna 2002 Wikipedie přešla na nový systém, tento den je označován jako Magnus Manske Day.

Free Software Foundation[editovat zdroj]

Logo Free Software Foundation
Logo Free Software Foundation

Nadace Free Software Foundation (FSF), česky Nadace pro svobodný software, byla založena v roce 1985 s cílem podporovat práva uživatelů počítačů používat, studovat, kopírovat, modifikovat a redistribuovat počítačové programy. FSF podporuje vývoj svobodného softwaru, jmenovitě pak operačního systému GNU. Dnes jsou hojně používány různé varianty operačního systému GNU s kernelem Linux; ačkoliv se těmto systémům často říká Linux, přesnější pojmenování pro ně je GNU/Linux.

Základem filosofie projektu GNU je přesvědčení, že svobodný software je záležitost svobody: lidé by měli mít svobodu využívat software všemi způsoby, které přinášejí nějaký společenský užitek. Software se liší od hmotných objektů jako židle, sendviče a benzínu v tom, že může být mnohem snadněji kopírován a modifikován. Členové FSF věří, že tyto možnosti dělají software tak užitečným, jak jen může být, a že uživatelé by je měli využít.

Archiv[editovat zdroj]

Zde se nachází archiv již použitých článků – pro inspiraci i proto abychom se neopakovali.

OpenOffice.org[editovat zdroj]

OpenOffice.org (.org přidáno kvůli sporům o ochrannou známku) je kancelářský balík šířený jako svobodný software pod licencí LGPL. Je komukoliv dostupný zdarma, schopný provozu pod operačními systémy Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux, Solaris a FreeBSD.

Předchůdce tohoto balíku, kancelářský balík StarOffice vyvíjí od roku 1994 německá firma StarDivision. Od verze 4.2 je vyvíjen na platformově nezávislé knihovně jazyka C++ StarView. V roce 1999 je koupila společnost Sun Microsystems. Sun poté zveřejnil téměř celý zdrojový kód StarOffice a ten je nyní vyvíjen jako OpenOffice.org komunitou nezávislých vývojářů a poskytován zdarma pod licencí z rodiny GPL podobně jako například aplikace projektu Mozilla. Cílem kroků Sunu bylo vytvořit srovnatelnou alternativu k Microsoft Office.

KDE[editovat zdroj]

Logo KDE
Logo KDE

KDE (K Desktop Environment) je grafické uživatelské rozhraní (GUI) pro Linux a další unixové operační systémy. První verze KDE byla vytvořena roku 1997. KDE je velice oblíbené a je zastoupené téměř v každé linuxové distribuci. Snaží se napodobit vzhled Windows při zachování originality. Současně dal rozvoj KDE příležitost vzniku aplikací přímo v tomto prostředí. Je téměř úplně počeštěno a přeloženo do mnoha dalších jazyků (61).

Mozilla Firefox[editovat zdroj]

Logo Firefoxu
Logo Firefoxu

Mozilla Firefox je svobodný multiplatformní webový prohlížeč, který vyvíjí ve spolupráci se stovkami dobrovolníků Mozilla Corporation, dceřiná společnost nadace Mozilla Foundation. První finální verze 1.0 byla vydána i v češtině 9. listopadu 2004 za velkého zájmu uživatelů i médií a stala se jedním z nejpoužívanějších programů s otevřeným kódem. Kromě oficiálně podporovaných platforem, kterými jsou Microsoft Windows, Android, Linux a macOS, je Firefox dostupný i pro FreeBSD, OS/2, RISC OS, SkyOS či BeOS. V lednu 2010 činil celosvětový tržní podíl Firefoxu 24,41 %.