Mozilla Foundation

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mozilla Foundation
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaorganizace podle 26 U.S.C. § 501(c)(3)
Datum založení15. července 2003
Adresa sídlaMountain View, 940 41, USA
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Produktysoftware
Obrat28,4 mil. $ (2019)[1]
27,5 mil. $ (2018)[1]
Dceřiné společnostiMozilla Messaging
Mozilla Corporation
Identifikátory
Oficiální webfoundation.mozilla.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sídlo Mozilla Foundation a Mozilla Corporation

Mozilla Foundation, stylizováno jako moz://a, je nezisková organizace, která podporuje a řídí open source projekt Mozilla. Organizace řídí infrastrukturu, drží ochranné známky a je plným vlastníkem dceřiných společností Mozilla Corporation a dnes již zaniklé Mozilla Messaging. Zaměstnává řadu vývojářů, kteří spolu s komunitou vytváří webový prohlížeč Mozilla Firefox a e-mailový klient Mozilla Thunderbird. Mozilla Foundation sídlí v Kalifornii, USA.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mozilla Foundation byla založena 15. července 2003 krátce poté, co se společnost America Online (AOL) rozhodla, že již dále nebude tento projekt podporovat finančně a nebude poskytovat vývojáře na vývoj produktů. Nadaci byl jako počáteční kapitál poskytnuta částka 2 milióny dolarů a existující infrastruktura včetně ochranných známek. 3. srpna 2005 byla touto nadací založena společnost Mozilla Corporation, která je touto nadací plně vlastněna a na kterou přešel vývoj webového prohlížeče Mozilla Firefox a poštovního klientu Mozilla Thunderbird. Do nově vzniklé společnosti také přešla většina lidí z nadace. 19. ledna 2008 pak došlo k založení dceřiné organizace Mozilla Messaging, která od Mozilla Corporation převzala vývoj poštovního klientu Mozilla Thunderbird, a která zajišťovala jeho další rozvoj až do roku 2011, kdy bylo oznámeno sloučení s Mozilla Labs a následně byl vývoj Thunderbirdu předán komunitě.[2] Nadace nyní zajišťuje pouze technické zázemí a vlastní ochranné známky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostupné online. [cit. 2022-02-04]
  2. CVRČEK, Pavel. Dnes začíná Thunderbird Summit 2014. Mozilla.cz [online]. 2011-10-15 [cit. 2016-11-28]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]