Peter Bryan Wells

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
Peter Bryan Wells
Titulární arcibiskup z Marcianopolis
Apoštolský nuncius v Botswaně, JARU, Lesothu a Namibii
Fotografie
Fotografie
Církevřímskokatolická
Jmenování9. února 2016
PředchůdceVolodymyr Sternjuk
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení12. července 1991
Osobní údaje
ZeměSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Datum narození12. května 1963 (60 let)
Místo narozeníTulsa, Spojené státy americké
Národnostamerická
Alma materPapežská Gregoriánská univerzita
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Peter Bryan Wells (* 12. května 1963, Tulsa) je americký římskokatolický kněz, arcibiskup a apoštolský nuncius v Botswaně, Jihoafrické republice, Lesothu a Namibii.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 12. května 1963 v Tulse. Na kněze byl vysvěcen 12. července 1991 a byl inkardinován do diecéze Tulsa. Svá studia filosofie dokončil na Saint Meinrad Seminary College v Indianě, kde studoval Lauretiho v umění. Poté dále studoval teologii jako student Severoamerické papežské koleje v Římě.

Roku 1990 získal na Papežské Gregoriánské univerzitě titul bakaláře teologie, později na Papežském institutu Jana Pavla II. pro studium manželství a rodiny získal licentiát z teologie (1992).

Na Papežské Gregoriánské univerzitě získal licentiát a doktorát z kanonického práva (1998 a 1999). Současně byl studentem Papežské církevní akademie.

Po vysvěcení zastával následující pozice: farní vikář Katedrály Svaté Rodiny Nazaretské v Tulse, zvláštní sekretář biskupa Tulsy a vikář pro diecézní náboženskou výchovu.

Dne 1. července 1999 vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce. Pracoval na apoštolské nunciatuře v Nigérii a od roku 2002 v Sekci pro všeobecné záležitosti Státního sekretariátu. Kromě své rodné angličtiny ovládá italštinu, francouzštinu, němčinu a španělštinu.

Dne 16. července 2009 byl jmenován asesorem Pro všeobecné záležitosti Státního sekretariátu. V této funkci nahradil Gabriela Giordana Cacciu který byl ve stejný den jmenován apoštolským nunciem v Libanonu.

Papež František jej chirografem jmenoval sekretářem pěti členů papežské komise zodpovědné za šetření na Institutu pro skutky zbožnosti. Předsedou komise je kardinál Raffaele Farina, členem komise je kardinál Jean-Louis Tauran, biskup Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru je koordinátorem, Mons. Alfred Xuereb je delegátem komise a poslední členkou je profesorka Mary Ann Glendon.

V současné době je také předsedou Výboru pro finanční zabezpečení.

Dne 9. února 2016 jej papež František jmenoval titulárním arcibiskupem z Marcianopolis a apoštolským nunciem Botswaně a v Jihoafrické republice.

Dne 13. února 2016 byl jmenován apoštolským nunciem v Lesothu a Namibii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter Bryan Wells na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]