Přeskočit na obsah

Pavlína Oranžsko-Nasavská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavlína Oranžsko-Nasavská
Úplné jménoWilhelmina Frederika Louise Pauline Charlotte
Narození1. března 1800
Berlín, Pruské královstvíPruské království Pruské království
Úmrtí22. prosince 1806 (ve věku 6 let) nebo 20. prosince 1806 (ve věku 6 let)
Freienwalde, Pruské královstvíPruské království Pruské království
Pohřbenaod roku 1911 Královská krypta, Nieuwe Kerk, Delft
před. Freienwalde
RodOražnsko-Nasavští
OtecVilém I. Nizozemský
MatkaVilemína Pruská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Princezna Vilemína Frederika Luisa Pavlína Šarlota Oranžsko-Nasavská (1. března 180022. prosince 1806) byla třetí dítě a starší dcera krále Viléma I. Nizozemského a jeho královny choti, Vilemíny Pruské.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pavlína se narodila v Berlíně v době, kdy zde její rodiče žili v exilu, protože Nizozemí bylo okupováno Francií. Byla třetím dítětem a prvorozenou dcerou pozdějšího krále Viléma I. Nizozemského a jeho manželky Vilemíny Pruské. Její dva starší bratři byli budoucí král Vilém II. a princ Frederik Nizozemský. Její rodiče měli v roce 1795 další, mrtvě narozené dítě. Její mladší sestra Marianna se narodila čtyři roky po její smrti.

V roce 1803 se Pavlína a její rodina přestěhovali na nasavské rodinné statky v Německu. Zde se poprvé setkala se svými prarodiči z otcovy strany. Rychle si ji oblíbili a její dědeček Vilém V. jí přezdíval Polly. Zejména on byl velmi šťastný, že ji vidí, protože žádný z nedávných nasavsko-oranžských vládců za svého života neměl vnučku. Během plesu na oslavu narozenin jejího otce s ní tančil v zámeckém velkém sále. Od roku 1804 žila rodina s Vilémem V. v Berlíně, kde koupil palác na Unter den Linden (č. 36). Palác je známý jako Niederländische Palais (Nizozemský palác). V pěti letech začala ona a její starší bratři trávit více času u prarodičů v Oraniensteinu. V srpnu 1806 se jejím rodičům narodil další mrtvě narozený syn.

Berlín obsadili Francouzi 27. října 1806 a Kostřín 1. listopadu. Pruská armáda pod velením Gebharda Leberechta von Blücher nakonec 7. listopadu kapitulovala. Její otec, který se po bitvě u Jeny 14. října stal válečným zajatcem, byl při této příležitosti propuštěn.

V říjnu 1806 se svou matkou a bratry opustila Berlín a odjela do Königsbergu, aby unikla francouzským jednotkám. Od narození měla chatrný zdravotní stav, pravděpodobně kvůli těžkým okolnostem během těhotenství její matky. Podle lékařů trpěla jakousi nervovou horečkou. Kvůli špatnému počasí při útěku z Berlína se Pavlínino zdraví rychle zhoršilo. Dne 15. prosince 1806 se její stav zhoršil; zemřela o týden později, 22. prosince. Její matka stěží odcházela od její postele a dokonce panovaly obavy o její duševní zdraví. Podle některých zdrojů Pavlína zemřela v domě starosty, který rodinu dočasně ubytoval; podle jiných zemřela na Freienwalde, jednom z královských pruských panství západně od Berlína poblíž Odry.[1] Toto panství předtím obývala princezna Frederika Luisa Hesensko-Darmstadtská, její babička z matčiny strany.

Pavlína byla pohřbena na panství Freienwalde. Pomník od sochaře Johanna Gottfrieda Schadowa byl postaven až v roce 1813.[2] Zanedbaný hrob znovu objevil nový majitel Freienwalde Walther Rathenau v roce 1909. Na panství objevil zvětralý náhrobek, na kterém je napsáno Pavlínino jméno. Zpráva byla okamžitě oznámena královně Vilemíně Nizozemské, která nechala ostatky exhumovat. Bez velké pompy byly její ostatky převezeny do Nizozemska nizozemským velvyslancem v Berlíně baronem Geversem a komorníkem Van den Boschem v březnu 1911. Během této cesty byla bronzová rakev umístěna v prostoru se zavazadly. Dne 7. dubna 1911 byly její ostatky konečně pohřbeny v královské kryptě v Nieuwe Kerk v Delftu. Text jejího náhrobku zní: „Grabmal of Friderike Louise Pauline Charlotte Wilhelmine Prinzessin von Nassau und Oranien - Born zu Berlin den 1 Maerz 1800 - died zu Freienwalde 22d Dezember 1806“.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Jan Vilém Friso
 
 
Vilém IV. Oranžský
 
 
 
 
 
 
Marie Luisa Hesensko-Kasselská
 
 
Vilém V. Oranžský
 
 
 
 
 
 
Jiří II. Britský
 
 
Anna Hannoverská
 
 
 
 
 
 
Karolina z Ansbachu
 
 
Vilém I. Nizozemský
 
 
 
 
 
 
Fridrich Vilém I. Pruský
 
 
August Vilém Pruský
 
 
 
 
 
 
Žofie Dorotea Hannoverská
 
 
Vilemína Pruská
 
 
 
 
 
 
Ferdinand Albrecht II. Brunšvický
 
 
Luisa Amálie Brunšvicko-Wolfenbüttelská
 
 
 
 
 
 
Antonie Amálie Brunšvicko-Wolfenbüttelská
 
Pavlína Oranžsko-Nasavská
 
 
 
 
 
Fridrich Vilém I. Pruský
 
 
August Vilém Pruský
 
 
 
 
 
 
Žofie Dorotea Hannoverská
 
 
Fridrich Vilém II. Pruský
 
 
 
 
 
 
Ferdinand Albrecht II. Brunšvický
 
 
Luisa Amálie Brunšvicko-Wolfenbüttelská
 
 
 
 
 
 
Antonie Amálie Brunšvicko-Wolfenbüttelská
 
 
Vilemína Pruská
 
 
 
 
 
 
Ludvík VIII. Hesensko-Darmstadtský
 
 
Ludvík IX. Hesensko-Darmstadtský
 
 
 
 
 
 
Šarlota z Hanau-Lichtenbergu
 
 
Frederika Luisa Hesensko-Darmstadtská
 
 
 
 
 
 
Kristián III. Falcko-Zweibrückenský
 
 
Karolína Falcko-Zweibrückenská
 
 
 
 
 
 
Karolína Nasavsko-Saarbrückenská
 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Princess Pauline of Orange-Nassau na anglické Wikipedii.

  1. Schloss Freienwalde - Preußisches Königsschloss & Walther-Rathenau-Gedenkstätte. www.schloss-freienwalde.de [online]. [cit. 2024-05-22]. Dostupné online. 
  2. Prinses Pauline [online]. 2009-06-13 [cit. 2024-05-22]. Dostupné online. (nizozemsky)