Pandora (rod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPandora
alternativní popis obrázku chybí
Pandorea jasminoides
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďtrubačovité (Bignoniaceae)
Rodpandora (Pandorea)
Spach, 1927
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pandorea pandorana na staré ilustraci

Pandora[1] (Pandorea) je rod dřevin z čeledi trubačovité (Bignoniaceae). Jsou to liány bez úponků nebo řidčeji keře se zpeřenými listy a často s nápadnými květy. Rod zahrnuje 9 druhů a je rozšířen v tropické jihovýchodní Asii, Oceánii a australské oblasti. Velkokvětý druh Pandorea jasminoides je v tropech a subtropech pěstován jako okrasná liána.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pandory jsou dřevnaté liány bez úponků nebo řidčeji keře. Listy jsou lichozpeřené, s přisedlými lístky. Květenství je vrcholové nebo postranní, thyrsus nebo hrozen. Květy jsou stopkaté. Kalich je zvonkovitý nebo miskovitý, mělce laločnatý, drobný. Koruna je trubkovitá až nálevkovitá, zakončená 5 laloky. Korunní trubka je často lehce prohnutá a v ústí a na vnitřní břišní straně dlouze chlupatá. Tyčinky jsou 4, ve 2 různě dlouhých párech a většinou nevyčnívající z květu. Semeník je podlouhlý, s mnoha vajíčky. Plodem je zobanitá pouzdrosečná tobolka a pukající 2 chlopněmi obsahující mnoho semen. Semena jsou okrouhlá, plochá, s tenkým průsvitným křídlatým lemem.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod pandora zahrnuje 9 druhů. Vyskytuje se v tropické Asii a Austrálii. Areál přirozeného rozšíření sahá od východních oblastí jihovýchodní Asie (Malé Sundy) po Tasmánii, Novou Kaledonii a ostrovy Oceánie. Největší areál rozšíření, překrývající se víceméně s rozšířením rodu, má druh Pandorea pandorana. Centrum druhové diverzity je ve východní Austrálii, kde roste celkem 7 druhů. Druhy P. pandorana a P. doratoxylon se vyskytují i v australském vnitrozemí včetně střední části kontinentu a izolovaných lokalit v severozápadní části. Na Papui Nové Guineji rostou 3 druhy, z toho 2 endemické.[3][4]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Druh Pandorea jasminoides je pěstován v tropech a subtropech v různých kultivarech jako neinvazivní, nápadně kvetoucí okrasná liána. Zóna odolnosti je udávána 9 až 11.[5] Tento druh je pěstován i v některých českých botanických zahradách.[6] Pandory jsou někdy zaměňovány s podobným, africkým rodem podranka (Podranea).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. GRAY, A.M. Flora of Tasmannia [online]. Tasmanian Museum & Art Gallery. [www.tmag.tas.gov.au/floratasmania Dostupné online]. (anglicky) 
  3. a b STEENIS, C. (ed.). Flora Malesiana. Vol. 8, part 2. Leiden, Niederlands: Foundation Flora Malesiana, 1977. (anglicky) 
  4. The Atlas of Living Australia [online]. NCRIS. Dostupné online. (anglicky) 
  5. LLAMAS, Kirsten Albrecht. Tropical Flowering Plants. Cambridge: Timber Press, 2003. Dostupné online. ISBN 0-88192-585-3. (anglicky) 
  6. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-08-15. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]