Přeskočit na obsah

Paintballgame.cz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paintballgame.cz
[[Soubor:
Oficiální logo Paintballgame.cz
|3300 x 2550px|Logo]]
Logo
Základní údaje
Datum založení2006
ZakladatelVladan Marek
Adresa sídlaKrejnická 2021,14800 Praha 4-Chodov
Charakteristika firmy
Rozsah působeníČeská republika
Oblast činnostiZábava, sport
SlužbyOrganizátor paintballových her
Identifikátory
Oficiální webhttps://www.paintballgame.cz/cs/
IČO27616169

Paintballgame.cz je česká společnost specializující se na půjčování kompletního paintballového vybavení, organizaci paintballových her a zážitkových aktivit[1]. Patří k nejvýznamnějším[ujasnit] firmám na českém trhu jak v komerčním tak nekomerčním paintballu.[zdroj?] Zakladatel Paintballgame.cz Vladan Marek, založením občanského sdružení Paintball Games Bohemia Association, z.s. [1](PGBA) položil oficiální základy českého paintballu a založením Paintball Club Troja, z.s..[2] zřídil oficiální českou paintballovou ligu. Tím zoficiálnil paintball jako sport v české republice, i proto je Vladan Marek označován za "otce" paintballu v České republice[2] [3].

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Společnost nabízí širokou škálu paintballových akcí pro jednotlivce, skupiny, firmy nebo školy. Kromě organizace samotných her a půjčování sportovního vybavení provozuje v roce 2024 i síť několik aktivních venkovních hřišť, a to Paintball Praha Smíchov, Paintball Benešov, Paintball Beroun, Paintball Milovice a Paintball Ústí v Libouchci[3]. Dále má tato společnost ve svém portfoliu dvě krytá hřiště v centru Prahy, Paintball Petrská – (bývala budova telefonní ústředny Těšnov) a Paintball Hybernská – (bývala budova České pošty)[4] .

Hráč paintballu během hry který přebíhá za překážku. Drží v ruce značkovač.
Hráč paintballu během hry

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladatel Paintballgame.cz Vladan Marek.

Prvopočátky Paintballgame.cz sahají do začátku devadesátých let (1990). V této době si parta kamarádů v čele s Vladanem Markem pořídila své první paintballové vybavení a jako malá skupina přátel si chodila „zabojovat“ do bývalého lomu v Berouně. Tím, jak se parta hráčů postupně zvětšovala bylo i více paintballových setů, které se dali dále půjčit. Takto se zrodila prvotní myšlenka začít půjčovat vybavení a organizovat paintballové akce komerčně.

Oficiální vznik Paintballgame.cz se datuje k 22. únoru 1993, kdy Vladan Marek založil občanského sdružení Paintball Games Bohemia Association, z.s. [5](PGBA)[4]. 24. listopadu 1993 vznikla i oficiální česká paintballová liga založením Paintball Club Troja, z.s..[6] Zakladatelem je rovněž Vladan Marek [7].

O paintball byl začátkem devadesátých let dvacátého století v České republice i přes jeho vysokou cenu enormní zájem [pozn. 1]. V České republice, ale neexistuje žádný obchod ani půjčovna s paintballovým vybavením a k tomu několik výrobců a dodavatelů paintballového vybavení v zahraničí ukončují činnost, čímž se rozvoj českého paintballu a tuzemské profesionální paintballové ligy značně komplikuje.

22. února 1993 založil Vladan Marek občanské sdružení Paintball Games Bohemia Association, z.s., Praha[5], pro koordinaci činnosti členů v oblasti sportovní a zábavné střelby ze značkovacích zbraní známé ve světě pod názvy, "Paintball games", "Survival games" nebo ,"Gotcha games". 24.11.1993 vzniká oficiální česká paintballová liga založením Paintball Club Troja, z.s..

V roce 1995 získal zakladatel společnosti Vladan Marek živnostenský list na obchodní činnost [6]. V listopadu 1998 společnost registruje internetovou doménu paintballgame.cz[7] tím vzniklyí i první internetové stránky této společnosti.

Hráči hrající paintball na venkovním hřišti Praha Smíchov

V březnu roku 2021 přechází firma na společnost s ručením omezeným a tím vzniká AGS Agency s.r.o.[8]. Firma se rozšiřuje i v počtu zaměstnanců. 25.10.2006 vzniká AGS Trade s.r.o. [9] sdružující i několik dalších subjektů mezi které například patří i Paintballshop.cz (první paintballový obchod v ČR) nebo právě Paintballgame.cz v dnešní podobě.

V roce 2006 vzniklo ve správě Paintballgame.cz paintballové hřiště Benešov [10] – první venkovní hřiště které k roku 2024 je stále funkční. V době své největší slávy odbavilo i 250 hráčů za den. Během roku 2007 je uvedeno do provozu první vnitřní hřiště této firmy Paintball Banka[11] v budově bývalé banky ČSOB v Jungmannově ulici v Praze. V roce 2024 bylo hřiště již roky zaniklé. V roce 2008 se objevilo další venkovní hřiště ve správě této firmy na Císařské louce. Během roku 2009 vznikají hned dvě venkovní hřiště. Paintballové hřiště Praha Krč, kde se konaly lokální turnaje ve sportovním paintballu a dodnes funkční paintballové hřiště Beroun [12] v bývalém lomu. Dále v roce 2013 se portfolio rozšířilo o Paintball náměstí Bratří Synků[13] ,kde se nacházelo několik vnitřních hřišť na Reball, a jedno hřiště na klasický paintball v areálu bývalého Nuselského pivovaru. Dnes (2024) je celý tento areál zaniklý.

V roce 2015 Paintballgame.cz uvedl na trh do té doby neexistující paintball pro děti, Junior paintball[14]

2017 tato firma pronajala nový prostor, který je k roku 2024 stále funkční, venkovní Paintball Praha Smíchov [12]. Roku 2019 zaniklo venkovní hřiště Paintball Praha krč a téhož roku Paintballgame.cz představuje nový druh paintballu - MagFed Paintball [15]. Oproti klasickému sportovnímu paintballu se MagFed paintball liší ve výzbroji a výstroji, která se více podobá vojenské předloze a tím se přiblížit reálným ozbrojeným konfliktům.

Začátkem roku 2020 zanikl celý paintballový areál na náměstí Bratří Synků [13], a za nedlouho zde začíná stavba nové rezidentní čtvrti Nuselský pivovar [16]. Sklady a hřiště Paintballgame.cz se tedy z náměstí Bratří Synků přestěhoval do nových prostor nedaleko O2 arény v Praze. Tímto vznikl Paintball Sokolovská [13],který funguje až, do konce roku 2021.

V lednu 2022 se kvůli likvidaci prostor v ulici Sokolovská přestěhovaly sklady a vnitřní hřiště této firmy do dalších prostor do ulice Petrská. Zde vzniká Paintball Praha 1 [17] s jedním Reball hřištěm v bývalé budově telefonní ústředny Těšnov.

V roce 2023 se portfolio hřišť této firmy rozrostlo o poslední vnitřní prostor v budově bývalé České pošty v ulici Hybernská.

Služby[editovat | editovat zdroj]

Paintballgame.cz nabízí celoroční organizaci paintballových her, teambuildingů, rozluček se svobodou, oslav apod. na svých pěti venkovních hřištích v Praze, Benešově, Berouně, Milovice a Ústí v Libouchci a dvou indoor arénách v Praze v ulici Hybernská a ulici Petrská (zde se hraje Reball) [18]

Dále tato firma zapůjčuje kompletní paintballové vybavení od ochranných pomůcek (rukavice, overaly, termální masky, helmy, chrániče kolen) po značkovače (Tippmann FT-12, Tippmann TMC Marker .50 Cal., Valken SW-1 Blackhawk, Valken SW-1 Blackhawk - 50.cal, Spyder Opus 50 Cal., Tippmann FT-50 Cal.)

Herní balíčky[editovat | editovat zdroj]

Pro lepší orientaci ve svých službách vytvořilo Paintballgame.cz jednotlivé herní balíčky. Jedná se o souhrn služeb, speciálního vybavení, kuliček, pravidel nebo hřiště pro konkrétní příležitost, akci nebo druh paintballu. Balíčky se od sebe liší vybavením, herním stylem, množstvím kuliček, místem konání a cenou.[19]

Děti připravující se na hru Junior Paintballu
  • Magfed Paintball' – Military paintball se speciálními značkovači se spodním podáváním, zásobníky a omezenou municí.
  • Paintball (Reball) – Vnitřní „čistý“ paintball, namísto kuliček naplněných barvou se používají gumové kuličky, které lze použít opakovaně.
  • Základní balíček – Klasický venkovní paintball s omezenou municí.
  • Junior Paintball – Venkovní barevný paintball vytvořený pro děti. Vyšší bezpečnost díky speciálnímu vybavení a značkovači, který je lehčí, má nižší výkon a střílí menší munici.
  • Junior Reball – Vnitřní „čistý“ paintball speciálně pro děti. Namísto kuliček naplněných barvou se používají gumové kuličky které, lze použít opakovaně. Ještě vyšší bezpečnost díky speciálnímu vybavení a značkovači který je lehčí, slabší a střílí menší munici.
  • Paintball se scénářem – Venkovní paintball doplněný o speciální vybavení a herní scénář, simulující určité situace.
  • Boot Camp – Venkovní paintballový výcvik, školení vybavení, fyzické přezkoušení, taktika, střelecký výcvik, závěrečná paintballová bitva.
  • Paintball - All you can shoot – Paintball s neomezenou municí.
  • Ladies Painball – Venkovní paintball pro ženy. Lehčí značkovače s nižším výkonem.
  • Ladies Reball – Vnitřní „čistý“ paintball pro ženy. Lehčí značkovače s nižším výkonem. Namísto kuliček naplněných barvou se používají gumové kuličky, které lze použít opakovaně.
  • PRO balíček – Venkovní paintball pro hráče, kteří hodně střílí. Levnější munice.
  • Školní výlet jinak – Venkovní Paintball speciálně pro školy s levnějším vstupem. Učitel má vstup zdarma.
  • Školní výlet jinak – Vnitřní “čistý“ paintball speciálně pro školy s levnějším vstupem. Učitel má vstup zdarma. Namísto kuliček naplněných barvou se používají gumové kuličky, které lze použít opakovaně.
  • S táborem na výlet – Venkovní paintball speciálně pro letní tábory s levnějším vstupem. Vedoucí má vstup zdarma.
  • Hráči s vlastním vybavením – Možnost vlastní hry pro hráče s vlastním vybavením na hřištích Paintballgame.cz.

Otevřené hry[editovat | editovat zdroj]

Paintballgame.cz pořádá otevřené hry pro jednotlivce nebo menší skupiny hráčů, kteří nedokázali sehnat dostatečný počet hráčů pro vlastní soukromou hru, a to jak pro jednotlivce nebo skupiny s vlastním, tak bez vlastního vybavení[20].

Termíny otevřených her paintballgame.cz má zveřejněné na svém webu, kde jsou pravidelně aktualizovány.

V rámci otevřených her pořádá paintballgame.cz i větší scenářové hry, tzv. Big Game[21]. Scénářové hry jsou složitější paintballové hry tematicky zaměřené na konkrétní film, videohru, nebo reálný válečný konflikt [22].

Na otevřenou hru muže přijít každý i bez předchozích zkušeností s paintballem. Tyto hry jsou specifické větším počtem hráčů a kolovou či vojenskou technikou.

Speciální akce a nabídky[editovat | editovat zdroj]

Kromě pravidelných her Paintballgame.cz organizuje také speciální akce, jako jsou firemní teambuildingy, školní výlety a oslavy. Tyto akce jsou přizpůsobeny konkrétním potřebám zákazníků a zahrnují různé doplňkové aktivity a služby.

Funkční paintballová hřiště ve správě Paintballgame.cz k roku 2024[editovat | editovat zdroj]

  • Paintball Praha 5 - (Pod Císařkou 1, Praha 5 – Smíchov).

Venkovní hřiště vzdálené 10 minut od historického centra s celkovou rozlohou přes 24.000 m². Hřiště je rozděleno na 4 tematické hrací plochy.

  • Paintball Benešov - (Kopec "Kavčák" v Benešově u Prahy).

Historicky první venkovní paintballové hřiště a vlajková loď společnosti Paintballgame.cz. Hřiště nedaleko Prahy s celkovou rozlohou 35 000 m² obsahující Budovy, bunkry, klasické překážky a zákopy.

  • Paintball Beroun - (Cajthamlova 195, 266 01 Beroun).

Venkovní paintballové hřiště v areálu opuštěného přírodního lomu.

  • Paintball Milovice  - (Topolová, 289 23 Milovice).

Venkovní paintball areál ve spolupráci s Offroad Action. Možnost jízd v BVP1 nebo tanku T55. Dvě odlišná paintballová hřiště o celkové velikosti přes 10.000 m².

  • Paintball ÚStí  - (403 35 Libouchec).

Venkovní paintballové Hřiště na severu Čech o celkové rozloze přes 5 000 m². Díky nedalekému Německu zde častokrát hraje zahraniční klientela.

  • Paintball Praha 1 - (Petrská 1158/18, Praha 1 - Nově Město).

Vnitřní Reball hřiště v bývalé telefonní ústředně Těšnov. Menší hřiště v jednom z pater.

  • Paintball Praha Hybernská - (Hybernská 2086/15, Praha 1 - Nové Město).

Vnitřní Reball hřiště v budově bývalé České pošty. Hřiště se rozkládá po jednom celém patře této budovy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jen střelivo - barevné kuličky na přepočet k roku 2024 vycházely na zhruba 7kč/kus. V roce 2024 vychází jeden kus na 1kč.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHOR, Jakub. Historie Paintballgame. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  2. Paintball - historie. www.ceskobrodak.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  3. Paintballová hřiště. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  4. Paintball Games Bohemia Association, z.s., Praha, IČO: 48549584 - Obchodní rejstřík | Peníze.cz. rejstrik.penize.cz [online]. [cit. 2024-06-26]. Dostupné online. 
  5. Paintball Games Bohemia Association, z.s., IČO: 48549584 - rejstřík firem - Finmag.cz. www.finmag.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  6. KURZY.CZ. Vladan Marek Praha - Živnostenský rejstřík | Kurzy.cz. rejstrik-firem.kurzy.cz [online]. [cit. 2024-06-27]. Dostupné online. 
  7. Doménové jméno paintballgame.cz - CZ.NIC. www.nic.cz [online]. [cit. 2024-06-27]. Dostupné online. 
  8. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2024-06-27]. Dostupné online. 
  9. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2024-06-27]. Dostupné online. 
  10. Paintballová hřiště. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  11. SOCHOR, Jakub. Historie Paintballgame. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  12. a b Paintballová hřiště. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  13. a b c SOCHOR, Jakub. Seznamte se, Fun Arena | Cyber magazín. www.funarena.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  14. Jak dostat děti ven? Junior Paintball jako nový kroužek | | Vybaven.cz. www.vybaven.cz [online]. [cit. 2024-06-27]. Dostupné online. 
  15. MagFed Paintball. www.magfed-paintball.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  16. Penta Real Estate staví novou čtvrť u Botiče - Estate.cz [online]. 2022-11-10 [cit. 2024-06-27]. Dostupné online. 
  17. ZAVADIL, Karel. Fun aréna – Svět zábavy v srdci města. PragMoon [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  18. Paintball specialista since 1993. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  19. Herní balíčky. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  20. Otevřené hry. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  21. Big Games - PPArena. www.pparena.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  22. Otevřené hry. Paintballgame.cz [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]