Opatství Florennes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Opatství Florennes
Triptych z Florennes
Triptych z Florennes
Lokalita
StátBelgieBelgie Belgie
KrajNamur
MístoFlorennes
Souřadnice
Map
Základní informace
Řádřád svatého Benedikta
ZakladatelGerard z Florennes
Založení1027
Zrušení1798 během francouzské revoluce
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Opatství Florennes (francouzsky Abbaye de Florennes)[1] je bývalé opatství se zaniklým benediktinským klášterem ve Florennes, v provincii Namur ve Valonsku. Na zakázku kláštera ve Florenns byl vyroben relikviář svatého Maura.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kolem roku 1010 se zde usadila komunita kanovníků vedená Gerardem z Florennes, kanovníkem remešské katedrály a synem pánů z Florennes, kterým byla svěřena duchovní péče kolegiátní církve. V roce 1025 komunita přijala řeholi svatého Benedikta a patrně v roce 1027 založila benediktinský klášter.[2] Opatství bylo spojeno zejména s rodinou de Rumigny a pro region se stalo velmi důležité, ale během francouzské revoluce bylo zrušeno a později zcela zničeno. Z opatství se dochovalo jen velmi málo viditelných pozůstatků. Na místě kláštera zbyla pouze bývalá opatská farma s věží ze 17. století,[3] která se nachází na okraji obce Florennes, při silnici vedoucí do Morialmé.

Dochované památky[editovat | editovat zdroj]

V opatství Maredsous jsou uschovány tři basreliéfy z opatského kostela ve Florennes, z nichž jeden zobrazuje svatého Michaela.[4] Z let 1200 až 1210 se dochoval opatský triptych, který je uložen v Art & History Museum v Bruselu[5] a Relikviář svatého Maura, který je uložen na zámku Bečov nad Teplou v České republice.

Relikviář svatého Maura je mistrovské dílo meuseckých zlatníků z počátku 13. století. Relikviář byl před zničením opatství během francouzské revoluce zachráněn a ukryt v nedalekém kostele. V roce 1838 ho koupil Alfred de Beaufort-Spontin a o několik desetiletí později ho převezl na zámek Bečov nad Teplou, jednoho z rodinných sídel. Když Bečov nad Teplou po druhé světové války museli Beaufort-Spontinové opustit a odejít do exilu, ukryli relikviář pod podlahou hradní kaple, kde byl zapomenut. Znovuobjeven byl v roce 1985 a zůstal v majetku českého státu.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Florennes Abbey na anglické Wikipedii.

  1. Opatství bylo zasvěceno svatému Janu Křtiteli, ale byl zde uctíván také svatý Maur. [online]. 
  2. DIERKENS, Alain. Abbayes et chapitres entre Sambre et Meuse : VIIe-XIe siècles : contribution à l'histoire religieuse des campagnes du haut Moyen Age. Sigmaringen: J. Thorbecke ISBN 3-7995-7314-3. S. 375. 
  3. La ferme de l'Abbaye. www.entre-sambre-et-meuse.be [online]. [cit. 2023-01-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-08-01. (francouzsky) 
  4. Annales de la Société Archéologique de Namur. [s.l.]: Soc. - Bavorská státní knihovna Dostupné online. (francouzsky) 
  5. GEORGE, Philippe. Reliques & arts précieux en pays mosan: du haut Moyen Age à l'époque contemporaine. [s.l.]: Editions du CEFAL Dostupné online. ISBN 978-2-87130-121-9. (anglicky) 
  6. PAVELKA, Martin. Relikviář sv. Maura - vznik, historie, restaurování, prezentace. Brno: [s.n.], 2006. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]