Ole Nydahl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ole Nydahl
Narození19. března 1941 (83 let)
Kodaň
Povoláníspisovatel, učitel a jogín
Alma materKodaňská univerzita
Mnichovská univerzita
Univerzita Tübingen
Tématatibetský buddhismus
Manžel(ka)Hannah Nydahl
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
2007

Ole Nydahl (* 19. března 1941 Kodaň) je dánský láma linie Karma Kagjü.

Život[editovat | editovat zdroj]

Krátce sloužil v dánské armádě a poté studoval filozofii, anglický a německý jazyk na univerzitě v Kodani; také v USA, Tübingenu a Mnichově.

Se svou ženou Hannah Nydahlovou se s buddhismem poprvé setkali v roce 1968 na své svatební cestě v nepálském Káthmándú. Potkali zde Lobpöna Ccheču rinpočheho, jednoho z největších buddhistických učitelů v oblasti Himálaje. Neprošel tradičním tříletým retreatem určeným budoucím lamům, protože ho poslal 16 Karmapa, aby učil Dharmu na západě.

V roce 1969 se setkali s 16. Karmapou a stali se jeho studenty.

Karmapa je nejvyšším představitelem 1 100 let staré školy Karma Kagjü tibetského buddhismu, která učí vadžrajánu a kterou Lama Ole Nydahl propaguje jako Diamantovou cestu (skt. vadžrajána).

Lama Ole a Hannah Nydahlovi obdrželi abhišeky a učení přímo od 16. Karmapy a ostatních mistrů školy Karma Kagjü. Obdrželi také abhišeky jiných škol tibetského buddhismu.

V roce 1972 vyslal 16. Karmapa Lamu Oleho a jeho ženu Hannah předávat učení na Západ. Po návratu do Evropy začali předávat buddhistická učení, meditace a zakládat meditační centra, nejprve v rodném Dánsku, poté v Německu a dalších zemích. Karmapa jej zmocnil k udělování slibu bódhisattvy a útočiště - obřadu, při kterém se člověk formálně stává buddhistou. Od té doby předal Lama Ole útočiště více než 500 000 lidí.

V roce 1972 byla založena první centra buddhismu Diamantové cesty v Rakousku (Štýrský Hradec), Norsku, Švédsku a Dánsku (Kodaň). V roce 1974 bylo založeno první centrum v Německu a od té doby bylo po celém světě založeno již více než 600 center.. Od roku 1973 Lama Ole Nydahl se svou ženou Hannah organizovali přednášková turné pro nejvyšší tibetské učitele – nejdříve po Evropě, později také po Severní a Jižní Americe, Rusku a Austrálii.

Následující léta Lama Ole tráví péčí o své studenty a rozvíjením svých center po celém světě. Tráví život na cestách, přednáší, vede kurzy a píše knihy a články. Už dnes se dá prohlásit, že Lama Ole Nydahl je člověk, který podpořil přenos buddhismu na Západ.

Jeho žena Hannah zemřela v roce 2007. O jejím životě pojednává oceňovaný dokument "Hannah: Buddhism’s Untold Journey"

Lama Ole Nydahl odmítl čínského kandidáta na 17. karmapu Orgjäna Thinlä Dordžeho a ve sporu o 17. Karmapu se postavil na stranu Thajeho Dordžeho.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Ole Nydahl je autorem mnoha knih, praktických příruček a cestopisů, věnujících se tématu buddhismu Diamantové cesty, které byly přeloženy do mnoha jazyků, včetně češtiny.

Kniha pojednává o svatební cestě Oleho a jeho ženy do Nepálu, kde se setkali se 16. Karmapou a dalšími vysokými lamy tibetského buddhismu. Popisuje jejich léta učení v Himálajích a jak na žádost 16. Karmapy odjeli zpátky do Evropy s tím, že zde mají přenést Buddhovo učení.
  • Jízda na tygrovi, nakladatelství Bílý deštník II. vydání 2004, ISBN 80-239-3280-2
Volné pokračování knihy "Moje cesta k lamům" - rozvoj buddhismu Diamantové cesty na Západě.
Stručný přehled Buddhova učení. Popis pohledu a praxe hínajány, mahájány a Diamantové cesty
Komentář k textu (veršům) od 3. Karmapy o nejvyšším Buddhově učení.
  • Čtyři přípravná cvičení, nakladatelství Bílý deštník, Brno 2004, ISBN 80-238-9272-X
První kroky na cestě Vadžrajány v linii Karma Kagjü. Praktické rady k meditacím.
Otázky a odpovědi s Olem sesbírané na meditačních kurzech v Polsku. Řazené tematicky.
  • 108 otázek a odpovědí, nakladatelství Bílý deštník, Brno 2002, ISBN 80-238-8068-3
Otázky a odpovědi s Olem

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]